Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Ciasto drożdżowe nadziewane kurczakiem

Ciasto drożdżowe nadziewane kurczakiem

Przepis na pyszne Sakiewki drożdżowe z kurczakiem to nic innego jak bułeczki drożdżowe nadziewane piersią z kurczaka. Idealne do szkoły, pracy  czy wyjazd. Codzienne zmagania w kuchni, by ugotować zdrowy posiłek dla naszej rodziny, co więcej, zdobyć ciekawe przepisy, to nie lada wyzwanie. Na szczęście internet to kopalnia pomysłów na posiłki dla dzieci, przepisy dietetyczne, przepisy na ciasta, tarty czy na sałatki. 

Polecamy zatem inspirację na ciasto drożdżowe z kurczakiem, którego autorem jest Michał Zakrent, Szef kuchni w RESTAURACJI dla Twojej rodziny CoCo Cafe Club & Restaurant.

 

Sakiewki drożdżowe z kurczakiem

• Ciasto drożdżowe – 1 opakowanie
• Pierś z kurczaka – 200 g
• Cebula – 1 mała sztuka
• Pomidor – 1 sztuka
• Śmietana 30% – 150 ml
• Orzechy, migdały, sezam, pestki słonecznika do posypania
• Sól, pieprz do smaku
• Jajko do posmarowania sakiewek
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z cebulą i pomidorami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy śmietaną i dusimy, aż sos się zredukuje. Ciasto drożdżowe kroimy na kwadraty 3 × 3 cm i faszerujemy kurczakiem, następnie zamykamy rogi. Gotowe sakiewki smarujemy jajkiem i posypujemy według uznania orzechami, sezamem itp.

Pieczemy w temperaturze 165oC (termoobieg) przez 12 – 15 minut.

Smacznego!

Fot. Jakub Bojanowski

Polecamy również:

przepisy_kulinarne

Tarta z warzywami i serem – szybka i zdrowa przekąska

 

Oceń