Together Magazyn » Aktualności » Zjonizowana woda alkaliczna – łyk zdrowia

Zjonizowana woda alkaliczna – łyk zdrowia

Medycyna rozwija się siedmiomilowymi krokami. Leki są coraz bardziej zaawansowane, ludzie mają świadomość, co robić, aby być zdrowymi, a… w tym samym czasie coraz młodsi cierpią na tzw. choroby wieku podeszłego.

W USA dr Jeanne Van Cleave oraz jej koledzy z MassGeneral Hospital for Children w Bostonie przeprowadzili badania, w których notowali liczbę przyjmowanych i chorujących dzieci. Wyniki opublikowane w tygodniku „Journal of the American Medical Association” wykazały, że odsetek dzieci z przewlekłymi problemami zdrowotnymi wzrósł z 11,2% w 1988 roku do 26,6% w roku 2006! Taka sama tendencja istnieje, niestety, we wszystkich krajach rozwiniętych, w tym i w Polsce.

Dlaczego tak się dzieje?

Aby uzyskać odpowiedź na to pytanie, musimy zadać kilka poniższych pytań.

  • Czy dieta nasza i naszych dzieci jest zbilansowana i dostarcza odpowiednią ilość witamin i minerałów?
  • Czy pijemy wystarczającą ilość wody? Nie napojów słodzonych, lecz właśnie dobrej wody!
  • Czy żyjemy pod wpływem stresu, jesteśmy niewyspani, przemęczeni?
  • Czy miejsce, w którym mieszkamy, nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia?

Dla większości spośród nas odpowiedzi na te pytania wystarczą, by poznać prawdziwe przyczyny naszych dolegliwości.

  • Spożywamy dużo pokarmów przetworzonych (sztuczne wędliny, serki topione, fast food, białe pieczywo, makarony itp.), podczas których trawienia wydziela się duża ilość utleniaczy, inaczej – wolnych rodników. Te z kolei atakują nasze komórki, przyspieszają procesy starzenia oraz wpływają na powstawanie i rozwój wielu chorób.
  • A co, jeśli zdrowy, nieprzetworzony posiłek popijemy jednym z popularnych słodkich napojów? Niestety, są one bardzo silnymi utleniaczami. Naukowo wykazano też, że spożycie zaledwie jednej szklanki słodzonego napoju dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy o ponad 20%!
  • Gdy jesteśmy przemęczeni, niewyspani i żyjemy pod wpływem stresu, nasz organizm jest mocno obciążony. W konsekwencji sam zaczyna produkować duże ilości wolnych rodników.

Co na to medycyna?

Wpływ, jaki wywierają na człowieka wolne rodniki, lekarze nazywają stresem oksydacyjnym. Wynikiem jest zakwaszenie organizmu. Wszystkie wymienione powyżej przyczyny prowadzą do zakwaszenia organizmu w bardzo szerokim tego słowa znaczeniu.

Jak się bronić?

Organizm w procesie ewolucji wypracował systemy, które mają bronić nas przed zakwaszeniem. Sposobem na zwalczanie w organizmie wolnych rodników są przeciwutleniacze, które możemy dostarczyć wraz z odpowiednimi pokarmami oraz napojami. Szczególnie ważne są zawarte w nich witaminy C, E, flawonoidy oraz karotenoidy. Naukowe badania wykazują skuteczność działania przeciwutleniaczy, nawet wtedy, gdy w organizmie doszło już do powstania choroby. Odpowiednia ilość dostarczonych przeciwutleniaczy wspomaga leczenie nawet tak poważnych chorób, jak cukrzyca, schorzenia nowotworowe czy nadciśnienie.

Coraz głośniej mówi się o sposobie na wytwarzanie przeciwutleniaczy we własnym domu.

Jak to zrobić?

Należy pić wodę alkaiczną!

Zjonizowana woda alkaliczna jest bardzo mocnym przeciwutleniaczem. Badania naukowe, prowadzone głównie w Japonii, Korei Południowej, ale także w Niemczech, USA i Rosji, wskazują na dużą efektywność zredukowanej wody elektrolitycznej we wspomaganiu leczenia wielu chorób, między innymi: dny moczanowej, nadkwasoty, cukrzycy, nowotworów, niewydolności nerek, nadciśnienia tętniczego.

Wiele się także mówi o prewencyjnych właściwościach takiej wody. Dla przykładu, częstą przyczyną uszkodzeń DNA jest działalność ROS (reactive oxygen species – reaktywnej formy tlenu). Cząstkom tym brakuje elektronów (tzn. są utleniaczami), w konsekwencji czego atakują DNA, zabierając elektrony i uszkadzając komórkę. Komórka z uszkodzonym DNA może zginąć albo ulec zwyrodnieniu i przestać tak działać, jak została zaprogramowana. Takie mechanizmy działania można znaleźć w przypadku wyżej wymienionych chorób. Woda alkaliczna, podobnie jak inne przeciwutleniacze, lekko oddaje elektrony, neutralizując wolne rodniki, więc DNA nie jest atakowane.

Co to jest jonizator wody?

Jonizator wody jest urządzeniem, w którym dzięki procesowi elektrolizy wody, wytwarzana jest alkaliczna woda jonizowana (potocznie „woda żywa”). Aktywny wodór po nasyceniu wody zmienia jej potencjał redox z dodatniego na ujemny, dochodzący nawet do –700 mV. Sprawia on, że woda z „utleniacza” zmienia się w niezwykle efektywny antyutleniacz! Ta cecha sprawia, że zyskuje ona właściwości uzdrawiające – stąd nazwa „Woda Życia”.

Dodatkowym atutem wody zjonizowanej jest jej podwyższone (zasadowe) pH. Picie takiej wody zapewnia efekt odkwaszenia organizmu!

 

Oceń