Together Magazyn » Aktualności » Wpływ witaminy C na narząd wzroku
witamina C

Wpływ witaminy C na narząd wzroku

Witaminy, składniki mineralne i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – tak w największym skrócie określić można dietę korzystną dla oczu. Jednym z potrzebnych dla dobrej kondycji składników odżywczych jest witamina C. Jakie jest jej znaczenie i rola w zachowaniu dobrego wzroku? Jakie produkty żywnościowe zawierają jej najwięcej? Podpowiadamy!

Czym jest witamina C i jaką pełni funkcję w organizmie?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w warzywach, owocach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego. Właściwa podaż witaminy C jest konieczna dla syntezy kolagenu i prawidłowej kondycji naczyń krwionośnych, zębów, dziąseł oraz chrząstek, tkanki łącznej i kości. Witamina C wspiera procesy krzepnięcia krwi, poprawia szczelność naczyń krwionośnych i wspiera syntezę karnityny. Zwiększa przyswajalność żelaza, wspiera pracę układu nerwowego i układu krwionośnego. Ma silny potencjał antyoksydacyjny (neutralizuje wolne rodniki), dzięki czemu przyczynia się do utrzymania homeostazy organizmu i przeciwdziała stanom zapalnym.

Wpływ witaminy C na kondycję narządu wzroku

Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym witamina C przyczynia się do zachowania dobrej kondycji narządu wzroku. Poprawia funkcjonowanie drobnych naczyń krwionośnych w oku i zmniejsza ryzyko mikrouszkodzeń w ich obrębie. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne witamina C zmniejsza też ryzyko rozwoju zaćmy [1]. Ma wpływ na proces wytwarzania filmu łzowego, który nawilża, oczyszcza, dotlenia i odżywia powierzchnię oka. Prawidłowa produkcja łez jest niezwykle ważna – jeśli jest ich zbyt mało albo gdy film łzowy ma niewłaściwy skład (mowa wówczas o tzw. zespole suchego oka), zwiększa się ryzyko uszkodzeń i stanów zapalnych rogówki [2]. Zbyt mała ilość witaminy C w diecie może powodować zwiększoną podatność na pękanie naczyń spojówek i krwotoków podspojówkowych, które mogą prowadzić do uszkodzeń w obrębie narządu wzroku.

Najlepsze źródła witaminy C

Bogate źródła witaminy C to przede wszystkim owoce: aronia, czarna i czerwona porzeczka, maliny, truskawki i owoce cytrusowe. Spore ilości witamin C zawierają też warzywa takie jak szpinak, jarmuż, brokuły, kapusta, brukselka, natka pietruszki i papryka. Należy w tym miejscu podkreślić, że kwas askorbinowy jest wrażliwy na obróbkę termiczną, dlatego produkty zawierające witaminę C najlepiej jest jeść na surowo, także w postaci świeżo wyciskanych, niedosładzanych soków. Pamiętajmy, że nadmiar cukru w diecie jest tak samo szkodliwy dla oczu jak zbyt mała ilość witamin [3].

Suplementy diety dla wsparcia narządu wzroku – kiedy warto je stosować?

Dla dobrej kondycji narządu wzroku konieczne jest stosowanie na co dzień zdrowej, właściwie zbilansowanej diety. Powinna ona uwzględniać nie tylko produkty spożywcze zasobne w witaminę C, ale także inne antyoksydanty, takie jak witamina A, luteina, zeaksantyna i kwasy omega-3 (DHA). W diecie korzystnej dla oczu nie może też zabraknąć produktów bogatych w witaminę B2 oraz cynk i selen [3]. Jeśli z jakichś powodów nie możemy zastosować diety zaspokajającej w pełni zapotrzebowanie na te składniki odżywcze, na przykład przy diecie eliminacyjnej, można sięgnąć po suplementy opracowane z myślą o wsparciu kondycji oczu [4]. Powinny one uwzględniać w swoim składzie zwłaszcza kwasy omega-3 (DHA), cynk i witaminę A. Jeśli nie zawierają witaminy C, można przyjmować ją dodatkowo w postaci leku lub suplementu diety – w ilości odpowiedniej do wieku i zapotrzebowania.

Materiał powstał we współpracy z Bausch + Lomb.

Bibliografia:

  1. Wolski T., Kalisz O., Gerkowicz M., Smorawski M.: Rola i znaczenie antyoksydantów w medycynie ze szczególnym uwzględnieniem chorób oczu. Post. Fitoterapii 2007, 2: 82–90. http://www.czytelniamedyczna.pl/2414,rola-i-znaczenie-antyoksydantow-w-medycynie-ze-szczegolnym-uwzglednieniem-chorob.html
  2. Pieńkowska-Machoy E., Karczewicz D. Zespół suchego oka, Lekarz 2003, 11.
  3. Kotwas, Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, Opta Therapy, ol. 4/Nr 2(14)/2017 (s. 117-120).
  4. Brzozowska A., Olędzka A.: Suplementacja jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności. W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Red: J. Gawęcki, W. Roszkowski. Warszawa, PWN, 2009.

5/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.