ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW
1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
Pęczek szparagów
śmietana
1 ekologiczna pomarańcza
1 kwaśne jabłko
Sól i pieprz
Szparagi i jabłko myjemy, obieramy i kroimy. Dodajemy przyprawy i gotujemy w bulionie do miękkości. Blendujemy na gładką masę. Dekorujemy śmietaną i startą skórką z pomarańczy.
PIECZONE SZPARAGI Z PARMEZANEM I SOSEM JOGURTOWO-ŚMIETANOWYM
Pęczek szparagów
2 łyżki parmezanu tartego
Jogurt
Śmietana 12%
Sól, pieprz, imbir suszony, gałka muszkatołowa
Szparagi myjemy i obieramy, układamy na papierze do pieczenia i posypujemy solą, pieprzem i parmezanem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. W tym czasie mieszamy w równych proporcjach śmietanę i jogurt, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Szparagi podajemy jako dodatek do dania głównego, polane sosem.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI
6 średniej wielkości ziemniaków
Kilka plastrów boczku wędzonego
Suszone pomidory
Pęczek szparagów
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, suszone pomidory i boczek kroimy w paski, szparagi obieramy i kroimy. Mieszamy składniki i przekładamy do naczynia żaroodpornego (w tym wypadku był to ceramiczny garnek bułgarski) i zapiekamy około 30–40 minut w temperaturze 200 stopni C.