Together Magazyn » Aktualności » Szparagi na wiosnę

Szparagi na wiosnę

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

1 litr rosołu lub bulionu warzywnego

Pęczek szparagów

śmietana

1 ekologiczna pomarańcza

1 kwaśne jabłko

Sól i pieprz

Szparagi i jabłko myjemy, obieramy i kroimy. Dodajemy przyprawy i gotujemy w bulionie do miękkości. Blendujemy na gładką masę. Dekorujemy śmietaną i startą skórką z pomarańczy.

PIECZONE SZPARAGI Z PARMEZANEM I SOSEM JOGURTOWO-ŚMIETANOWYM

Pęczek szparagów

2 łyżki parmezanu tartego

Jogurt

Śmietana 12%

Sól, pieprz, imbir suszony, gałka muszkatołowa

Szparagi myjemy i obieramy, układamy na papierze do pieczenia i posypujemy solą, pieprzem i parmezanem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. W tym czasie mieszamy w równych proporcjach śmietanę i jogurt, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Szparagi podajemy jako dodatek do dania głównego, polane sosem.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI

6 średniej wielkości ziemniaków

Kilka plastrów boczku wędzonego

Suszone pomidory

Pęczek szparagów

Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, suszone pomidory i boczek kroimy w paski, szparagi obieramy i kroimy. Mieszamy składniki i przekładamy do naczynia żaroodpornego (w tym wypadku był to ceramiczny garnek bułgarski) i zapiekamy około 30–40 minut w temperaturze 200 stopni C.

Oceń