Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy tym, co jemy. Uwaga, którą poświęcamy codziennej diecie oraz aktywności fizycznej, przekłada się na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Dlatego warto się przyjrzeć naszemu stylowi życia i tak go ukierunkować, abyśmy żyli i odżywiali się świadomie.
Świadome odżywianie się oznacza podejmowanie decyzji zakupowych po przeczytaniu etykiet na produktach, regularne spożywanie pięciu zalecanych posiłków w ciągu dnia, a także kontrolę wielkości porcji oraz uprawianie sportu. To jedne z kluczowych działań – nie tylko dla dobrego samopoczucia, ale również w celu prewencji cukrzycy i innych chorób dietozależnych.
O to, jak na co dzień dbać o zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną, by zapobiegać cukrzycy i innym chorobom dietozależnym, zapytaliśmy Agnieszkę Piskałę – dietetyka, specjalistę ds. żywienia w SOKOŁÓW SA.
Cukrzyca jest obecnie jedną z najpoważniejszych chorób społecznych. Z badań wynika, że co 10 sekund na świecie jest diagnozowana u dwóch osób, a połowa cukrzyków nie wie o swojej chorobie. W grupie najwyższego ryzyka znajdują się osoby otyłe i z nadwagą (BMI powyżej 25), stanowiąc około 80% populacji chorych na cukrzycę typu 2. Coraz częściej choroba ta dotyka najmłodszych. Obecnie ocenia się, że cukrzyca typu 2 stanowi do 45% nowo rozpoznanych przypadków tego schorzenia u dziecii. Dlatego bardzo ważne są profilaktyka, świadome odżywianie, regularne badanie stężenia glukozy we krwi oraz obserwacja organizmu.
Jak na co dzień zapobiegać cukrzycy?
- Zadbaj o zdrowie już przy sklepowej półce.
– „Zdrowe odżywianie zaczyna się przy sklepowej półce, dlatego tak ważne jest, aby czytać informacje na opakowaniach produktów, które chcemy kupić” – mówi Agnieszka Piskała. I dodaje: „Coraz więcej producentów wprowadza przyjazne konsumentowi informacje o kluczowych składnikach odżywczych, jakimi są białka, tłuszcze, tłuszcze nasycone, węglowodany, cukry proste oraz błonnik i sól – zawarte w produkcie, po który sięgamy. Dzięki tej informacji możemy świadomie komponować nasze codzienne posiłki i dostarczać organizmowi tyle wartości odżywczych i energetycznych, ile potrzebuje.
Aby dokonywać zdrowszych wyborów żywieniowych, sięgajmy po produkty, które w znacznym stopniu zaspokajają nasze dzienne zapotrzebowanie na węglowodany złożone (produkty pełnoziarniste), białko (mięso i jego przetwory) i błonnik (warzywa i owoce). Redukujmy natomiast udział w diecie tych wyrobów, które dostarczają organizmowi znacznych ilości cukrów prostych, tłuszczu i sodu. Nadmiar spożycia tych składników sprzyja rozwojowi chorób dietozależnych, w tym również cukrzycy”.
- Jedz pięć razy dziennie.
W prewencji cukrzycy i innych chorób dietozależnych istotna jest liczba i regularność spożywania posiłków. Dlaczego?
– „Dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia zaleca się spożywanie pięciu posiłków dziennie. Oprócz trzech dużych (śniadanie, obiad, kolacja), należy pamiętać także o dwóch mniejszych: drugim śniadaniu i przekąsce, które, spożywane między głównym daniami, uzupełniają w naszym organizmie całodzienne zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze” – podkreśla Agnieszka Piskała. I dodaje: – „Regularność posiłków zapewnia nam właściwe stężenie glukozy we krwi oraz wspiera metabolizm. Ponadto zmniejsza skłonność do sięgania po drobne przekąski”.
- Nie podjadaj między posiłkami!
Regularne pory zalecanej liczby posiłków oraz kontrolowana wielkość porcji to najlepsza profilaktyka cukrzycy oraz jeden z podstawowych warunków walki z chorobą dla osób już nią dotkniętych. Agnieszka Piskała wyjaśnia, dlaczego tak bardzo powinniśmy się wystrzegać tego małego, niewinnego „co nieco” między posiłkami.
– „Wszystko, co dostarcza nam nawet niewielkiej liczby kalorii, jest traktowane przez organizm jako posiłek i każdorazowo uruchamia procesy trawienne oraz produkcję insuliny. Tym samym, przy braku samokontroli, w ciągu dnia w naszej diecie może pojawić się nawet 10–15 posiłków dziennie, co jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. W dłuższej perspektywie może powodować zaburzenia produkcji insuliny odpowiedzialnej za metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów, prowadząc właśnie do cukrzycy”.
- Dbaj o różnorodność! Jedz produkty, które regulują szybkość uwalniania glukozy do krwi.
Aby nasza dieta była zdrowa i prawidłowo zbilansowana, powinniśmy też zadbać o różnorodność posiłków. W co wzbogacać dietę, aby zapobiegać cukrzycy?
– „Żaden z produktów żywnościowych nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze, dlatego tak ważne jest urozmaicanie diety. W prewencji cukrzycy i chorób dietozależnych, ale też generalnie w zdrowej diecie, powinniśmy kłaść nacisk na bogactwo produktów pełnoziarnistych i produkty obfitujące w białko, przede wszystkim chude mięso i jego przetwory” – mówi Agnieszka Piskała. Dalej precyzuje: „Węglowodany złożone zawarte w produktach pełnoziarnistych powodują powolne uwalnianie cukrów do krwi, dzięki czemu nie wywołują w organizmie niebezpiecznych skoków glikemicznych. Białko zawarte w produktach mięsnych znacznie obniża indeks glikemiczny każdej potrawy. Spożywanie trzech porcji produktów bogatych w białko codziennie nie tylko obniża ryzyko cukrzycy, ale jest również wskazane dla osób, które już się z tym problemem muszą codziennie mierzyć. Wprowadzenie odpowiedniej ilości białka pochodzenia zwierzęcego do diety to dobre rozwiązanie dla całej rodziny, w której występuje problem cukrzycy. Dla chorych i osób, które chcą się uchronić przed tą chorobą”.
- Uprawiaj sport!
Aktywność fizyczna to podstawa naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. To również istotny czynnik w prewencji wielu chorób, w tym cukrzycy.
– „Sport jest doskonałym, naturalnym lekiem. Przyspiesza przemianę materii, reguluje stężenie glukozy we krwi, a jednocześnie pomaga zdrowo chudnąć lub zachować pożądaną masę ciała. Regularnie uprawiany, zmniejsza ryzyko otyłości, chorób serca, raka, obniża stężenie cholesterolu, zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego oraz wzmacnia mięśnie i kości. Jest też zarówno naszym sprzymierzeńcem w prewencji cukrzycy, jak i wsparciem dla osób cierpiących na to schorzenie – mówi Agnieszka Piskała. I dodaje: „Dla dobrej kondycji i zdrowia najważniejsza jest regularność ćwiczeń fizycznych. Można przyjąć np. schemat 3/30/130, czyli trzy razy w tygodniu, 30-minutowa aktywność fizyczna do uzyskania tętna 130. Oczywiście ćwicząc codziennie, uzyskamy najlepsze efekty”.
i Dane pochodzą z raportu Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) „Atlas Cukrzycy”, który zaprezentowano na 47. dorocznym spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD), Lizbona.