Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » SKARBY JESIENI – GRZYBNE SPECJAŁY
Untitled-design-

SKARBY JESIENI – GRZYBNE SPECJAŁY

Sezon na grzyby ruszył i pozostanie z nami aż do pierwszych przymrozków. Znudziły ci się zwykłe potrawy i przetwory? Chcesz ze swoich skarbów zrobić coś kreatywnego, zostań i spróbuj naszych przepisów!

Łosoś z borowikami i olejem limonkowo-koperkowym

Składniki:
– 4 filety z łososia
– 25 dag borowików lub podgrzybków oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
– pół czerstwej bagietki, pokrojonej w cienkie plasterki
– 120 ml oliwy
– sok z połowy cytryny
– pęczek koperku, posiekany
– łyżeczka miękkiego masła
– łyżka listków tymianku
– starta skórka i sok z limonki
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Bagietkę układamy na blaszce i pieczemy na złoty kolor przez ok. 10 minut. Wyjmujemy, studzimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przyprawiamy solą. Filety układamy obok siebie, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem oraz połową tymianku. Plasterki grzybów układamy na filetach rybnych, tak aby na siebie nachodziły.

łosoś-z-borowikami

Kruche babeczki z papryką i borowikami

Składniki:
CIASTO
– 200 g maki
– 200 g zimnego masła
– 2 żółtka
– 1/4 łyżeczki soli
– 4 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
– 15 dag leśnych grzybów pokrojonych w plasterki
– duża cebula
– papryka żółta, pokrojona w paseczki
– 1/2 opakowania twarożku
– 2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
– 2 łyżki oleju
– łyżka masła klarowanego
– sok z 1/2 cytryny
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– ząbek czosnku

Przygotowanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy na gładką masę. Formujemy kule, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. Obraną cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju. Na suchą patelnie wrzucamy grzyby, mieszając, czekamy, aż wyparuje z nich woda. Gdy zaczną skwierczeć, wkładamy masło, smażymy ok. 3 minut do ze złocenia. Serek mieszamy ze śmietaną i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Tartaletki posmarowane masłem wylepiamy ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku ok. 20 minut. Gdy zaczną się rumienić, przykrywamy je aluminiową folią. Gotowe tartaletki napełniamy kolejno: zeszklona cebulka i dipem serowym, na wierzchu układamy paseczki papryki i plasterki grzybów. Ozdabiamy natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.

kruche-babeczki

Zapiekanka z kolorowych kartofli z borowikami

Składniki:
– 50 dag borowików, oczyszczonych, pokrojonych w plasterki
– po 30 dag kartofli białych, fioletowych i batatów, obranych i pokrojonych w plasterki
– cebula, posiekana
– 300 ml śmietanki
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– łyżka oleju
– garść świeżego tymianku
– pół garści igieł świeżego rozmarynu
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek i wlewamy śmietankę. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W żaroodpornej formie układamy plasterki kartofli, na nie wykładamy grzyby i rozprowadzamy je miedzy kartoflami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 30-40 minut. Wyjmujemy, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżymi ziołami.

Więcej przepisów na smaczne dania znajdziecie na www.urodaizdrowie.pl

zapiekanka
5/5 – (1 głosów)