Tak jak świat bez kolorów byłby bardzo nudny, tak też jedzenie bez przypraw byłoby płaskie i zupełnie pozbawione wyrazu. Przyprawy odgrywają szalenie ważną rolę w procesie przygotowania potraw. Oczywiście nie zawsze ich używanie jest dla nas zdrowe. Dzisiaj jednak zajmiemy się tą grupą przypraw, które z powodzeniem można wykorzystać, komponując zbilansowaną dietę.
Pieprz
Oprócz znanego wszystkim smaku pieprz posiada również wiele innych zalet. Przede wszystkim stymuluje działanie soków żołądkowych, co ma niebagatelny wpływ na wzrost tempa trawienia. Co ciekawe wykazuje również właściwości przeczyszczające. Pieprz wydatnie wspomaga działanie wątroby oraz pozytywnie oddziałuje na procesy związane z trawieniem tłuszczów.
Bazylia
Bazylia jest stałym dodatkiem do wielu sałatek i sosów. Jej niepowtarzalny smak i aromat idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Warto wiedzieć, że bazylia posiada także sporo cennych właściwości. Przede wszystkim pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co wspomaga trawienie pokarmów. Ponadto odgrywa ważną rolę w przyswajaniu składników pokarmowych przez organizm. Pomaga w trawieniu białek oraz tłuszczów. Bazylia wykazuje również działanie rozkurczowe, dlatego może okazać się bardzo skutecznym sposobem na wzdęcia.
Imbir
Imbir jest niezwykle interesującą, a jednocześnie „niebezpieczną” przyprawą. Skutecznie rozgrzewa organizm, co podkręca tempo przemiany materii. Ponadto imbir wspomaga pracę jelit oraz wydzielanie soków żołądkowych. Stosowanie tej przyprawy wymaga jednak wielkiej ostrożności. Nadmiar imbiru ma pobudzający wpływ na apetyt, co nie jest dobre w przypadku diety redukcyjnej.
Curry
Curry cieszy się ogromną popularnością ze względu na charakterystyczny smak, jaki nadaje potrawom. Warto także poznać jego właściwości zdrowotne. Curry zawiera kurkuminę, która jest przeciwutleniaczem. Ponadto kurkumina zapobiega powstawaniu nowych komórek tłuszczowych. Zastosowanie curry wydatnie wspomaga również trawienie tłuszczów.
Kminek
Specyficzny smak kminku sprawia, że ma on równie liczne grono zwolenników, co przeciwników. Ten rodzaj przyprawy stosowany jest najczęściej jako dodatek do mięs oraz kapusty. Warto także wspomnieć o jego pozytywnym wpływie na organizm człowieka. Kminek stymuluje pracę nerek oraz chroni przed zatrzymywaniem się wody w organizmie. Ponadto stymuluje procesy trawienne, zwiększając wydzielanie kwasu żołądkowego i żółci.
Majeranek
Majeranek jest najbardziej popularnym zamiennikiem soli. Podobnie jak kminek chroni przed zatrzymywaniem się wody w organizmie. Obniża także ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Majeranek stymuluje przemiany metaboliczne, dzięki czemu wydatnie wspomaga proces odchudzania. Stosowanie tej przyprawy skutecznie chroni przed wzdęciami.
Cynamon
Był już zamiennik soli, więc teraz czas na zamiennik cukru. Wprowadzenie do diety cynamonu kosztem cukru może mieć zbawienny wpływ na cały proces odchudzania. Cynamon stanowi doskonały dodatek do owoców. Skutecznie zaspokaja chęć zjedzenia czegoś słodkiego, a jednocześnie nie prowadzi do wahań poziomu insuliny we krwi.
Tak naprawdę to tylko niewielki wycinek listy przypraw, które warto wprowadzić do swojej diety. Jeżeli zależy Wam na zmianie złych nawyków żywieniowych i wdrożeniu zdrowej diety, to warto zajrzeć na stronę https://pomelo.com.pl/. Znajdziecie tam kompleksową ofertę cateringu dietetycznego dopasowanego do indywidualnych potrzeb i celów.