Together Magazyn » Aktualności » Przepisy na gofry od BISTRO WCZASY

Przepisy na gofry od BISTRO WCZASY

Gofry

Składniki suche:

  • 400g mąki pszennej typ 650
  • 8g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu

Składniki mokre:

  • 0,5l mleka
  • 120g masła
  • 3 jajka


Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej pozostałe suche składniki i mieszamy.
2. W garnku, na niedużym ogniu podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy masło. W międzyczasie roztrzepujemy jajka i dodajemy do mleka. Wszystko porządnie mieszamy.
3. Gotową masę wlewamy do miski z suchymi składnikami i ponownie mieszamy przez około 2-3 minuty.
4. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny.
5. Po tym czasie rozgrzewamy i smarujemy gofrownicę olejem, a następnie smażymy gofry do uzyskania złotego koloru i chrupiącego wierzchu.

Gofry z szarlotką

gofry z szarlotką na obiad

Składniki:

  • 1 kg jabłek – najlepiej Reneta
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • klarowane masło
  • wyciśnięty sok z pomarańczy
  • skórka z połowy pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i wraz z pozostałymi składnikami smażymy do momentu, gdy jabłka będą miękkie, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
2. Ciepłe jabłka podajemy na gofrach wraz z dwiema gałkami lodów, pokruszoną bezą i herbatnikami.

Gofry z dorszem w cieście piwnym


Składniki na 1 porcję:

  • 150g filetu z dorsza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto piwne:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki jasnego piwa świeżo otwartego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy

Składniki na mus z groszku:

  • 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie:
1. Filet z dorsza doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut.
2. Wszystkie składniki na ciasto piwne ze sobą dokładnie mieszamy.
3. Wszystkie składniki na mus z groszku wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie je blendujemy.
4. Przyprawionego dorsza dokładnie maczamy w cieście piwnym, a następnie smażymy na głębokim oleju rzepakowym (rozgrzanym do około 170°C), przez około 10 minut do uzyskania złotego koloru.
5. Na gofrze układamy dorsza z mixem sałat i polewamy musem z groszku. Do dania podajemy sos tatarski i cząstkę cytryny.

Zdjęcia i przepisy przygotowane przez BISTRO WCZASY

5/5 – (1 głosów)