Gofry
Składniki suche:
- 400g mąki pszennej typ 650
- 8g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu
Składniki mokre:
- 0,5l mleka
- 120g masła
- 3 jajka
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej pozostałe suche składniki i mieszamy.
2. W garnku, na niedużym ogniu podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy masło. W międzyczasie roztrzepujemy jajka i dodajemy do mleka. Wszystko porządnie mieszamy.
3. Gotową masę wlewamy do miski z suchymi składnikami i ponownie mieszamy przez około 2-3 minuty.
4. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny.
5. Po tym czasie rozgrzewamy i smarujemy gofrownicę olejem, a następnie smażymy gofry do uzyskania złotego koloru i chrupiącego wierzchu.
Gofry z szarlotką
Składniki:
- 1 kg jabłek – najlepiej Reneta
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- klarowane masło
- wyciśnięty sok z pomarańczy
- skórka z połowy pomarańczy
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i wraz z pozostałymi składnikami smażymy do momentu, gdy jabłka będą miękkie, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
2. Ciepłe jabłka podajemy na gofrach wraz z dwiema gałkami lodów, pokruszoną bezą i herbatnikami.
Gofry z dorszem w cieście piwnym
Składniki na 1 porcję:
- 150g filetu z dorsza
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto piwne:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki jasnego piwa świeżo otwartego
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy
Składniki na mus z groszku:
- 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
- 50 ml śmietanki 30%
- kilka listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
- koperek
Przygotowanie:
1. Filet z dorsza doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut.
2. Wszystkie składniki na ciasto piwne ze sobą dokładnie mieszamy.
3. Wszystkie składniki na mus z groszku wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie je blendujemy.
4. Przyprawionego dorsza dokładnie maczamy w cieście piwnym, a następnie smażymy na głębokim oleju rzepakowym (rozgrzanym do około 170°C), przez około 10 minut do uzyskania złotego koloru.
5. Na gofrze układamy dorsza z mixem sałat i polewamy musem z groszku. Do dania podajemy sos tatarski i cząstkę cytryny.
Zdjęcia i przepisy przygotowane przez BISTRO WCZASY