Together Magazyn » Aktualności » Po co pić tyle wody i jakie to ma znaczenie dla organizmu?
picie wody

Po co pić tyle wody i jakie to ma znaczenie dla organizmu?

Słowa Jean Anthelme Brillat-Savarin „Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś” należałoby rozszerzyć o sformułowanie „Powiedz mi, co pijesz…”. Ciało człowieka zbudowane jest bowiem z ok. 60-70% wody, toteż stanowi ona istotny czynnik życia i zdrowia. Powinniśmy dbać o jej prawidłowe spożywanie każdego dnia, gdyż straty nie są dobrze tolerowane w dłuższym czasie. Woda usuwana jest w procesie wypróżniania i wraz z wydychanym powietrzem. Jest niezbędnym składnikiem pokarmowym, którego zapotrzebowanie znacznie przewyższa możliwości organizmu do jej wytwarzania.

Jaka jest rola wody w organizmie?

Rolą wody jest wydalanie produktów przemiany materii oraz związków toksycznych. To dzięki niej transportowane są składniki pokarmowe dostarczane z zewnątrz i rozlokowywane w poszczególnych tkankach organizmu. Bierze udział w procesie termoregulacji jak również trawienia. Dzięki niej formowane są kęsy pożywienia, ułatwia przesuwanie się treści w przewodzie pokarmowym. Przyjmowana waz z dietą, dostarcza składniki mineralne takie jak: magnez, wapń, sód, jod, siarczany, wodorowęglany i dwutlenek węgla.

Po co pić tyle wody?

Zapotrzebowanie na wodę wymaga od Nas jej dostarczania z zewnątrz, ponieważ nie istnieje możliwość jej magazynowania (wyjątkiem jest sytuacja, w której fizjologicznie pojawia się dodatni bilans wody w organizmie – np. okres ciąży). Woda pobrana, stanowi sumę wody dostarczanej do organizmu z pożywieniem, płynami i wody metabolicznej (powstającej w procesie przemiany materii).

Napoje takie jak kawa czy herbata, spożywane w dużych ilościach „wysuszają” – zawierają substancje moczopędne i wpływają na zwiększoną diurezę.

Gdy w ciele brakuje wody

Ubytek wody charakteryzuje się odczuwaniem pragnienia, a to pojawia się już przy stracie ok. 1,5% wody z organizmu. Przy większych stratach, mamy do czynienia z odwodnieniem (łagodne 3-5%, średnie 5-10%, ciężkie 12-15% masy ciała). Pojawiają się m.in. bóle i zawroty głowy, osłabienie sił fizycznych, zaburzenia mowy, upośledzenie wydzielania śliny – suchość śluzówek, rozdrażnienie, bezsenność. Zaburzone są funkcje wydalnicze (skąpomocz i bezmocz w stadium ciężkim), następują zmiany w ciśnieniu krwi i pojawia się ubytek masy ciała.

Należy pamiętać, że samo zaspokojenie pragnienia nie jest jednoznaczne z zaspokojeniem organizmu na wodę. Jednorazowe nawodnienie nie jest możliwe. Człowiek nie jest w stanie wypić tyle wody naraz, aby pokryć powstałe wcześniej straty. Niemowlęta i osoby starsze są szczególnie wrażliwe na utratę wody. Niewystarczające spożycie płynów pojawia się w różnych stanach chorobowych, przebiegających z gorączką, biegunką i wymiotami. Wraz z wiekiem upośledza się praca gruczołów odpowiedzialnych za nawilżanie – pojawia się suchość śluzówek. Często też u osób starszych zaburzone jest odczuwanie pragnienia, stąd spożycie wody nie jest wystarczające.

Ile należy pić?

Wiele osób na zadanie pytanie, ile powinno spożywać się wody na co dzień odpowie – ok. 2l. Jest w tym wiele prawdy, ale… Przyjmuje się, że w diecie, na każdą spożytą kalorie – przypada 1 centymetr sześcienny wody. Jeśli według norm żywienia, osoba powinna dostarczać 2500kcal dziennie – to jednocześnie 2,5l wody powinno być spożywane. Oczywiście do jej bilansu wliczane są produkty zawierające w swoim składzie wodę (warzywa, owoce) oraz pozostałe płyny (soki, napoje czy mleko).

Spożywanie odpowiedniej ilości wody zależy od wielu czynników – sposobu odżywiania, aktywności fizycznej, rodzaju wykonywanej pracy, wieku, stanu fizjologicznego, klimatu czy chorób przewlekłych. Sposób odżywiania to m.in. dostarczanie błonnika pokarmowego, którego zwiększone spożycie (głównie frakcji nierozpuszczalnej – produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa strączkowe) wymusza jednocześnie zwiększoną podaż wody, aby ułatwić jego przejście przez przewód pokarmowy i uniknąć zaparć.

Pozostaje pytanie, jaką wodę wypijać?

Woda gazowana rozciąga ściany żołądka, przyczynia się do zmniejszenia spożycia płynów – nie jest więc dobrym źródłem. Istnieją konkretne warunki klasyfikujące wody na : mineralne, źródlane, stołowe i lecznicze. Wszystkie grupy powinny spełniać wymagania podstawowe i szczegółowe Rozporządzenia Ministra Zdrowia. Dodatkowo warto wiedzieć, że wody dzielą się również na: nisko, średnio i wysoko zmineralizowane. Nie każdy potrzebuje spożywać wodę o znacznej zawartości składników mineralnych w składzie. Nadmierna kumulacja biopierwiastków w organizmie, może przyczynić się do rozwoju rożnego rodzaju schorzeń (kamica nerkowa, nadciśnienie tętnicze). Naturalne wody mineralne i wody źródlane, ze względu na swoje pochodzenie – są odpowiednio chronione przed szkodliwością czynników zewnętrznych. Niewątpliwie są dobrym źródłem dla gospodarstw domowych w celu przygotowywania posiłków.

5/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.