Produkty spożywcze to źródło wielu witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tak jest m.in. w przypadku pestek dyni, otrębów czy kakao – wszystkie są bogate w magnez. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.
Uskarżasz się na częste skurcze mięśni? Drga ci powieka? Odnotowujesz spadek koncentracji? Takich objawów nie można lekceważyć – między innymi w taki sposób organizm sygnalizuje niedostateczną ilość magnezu. W takim przypadku należy przyjrzeć się swojemu jadłospisowi – czy codzienna dieta zawiera produkty bogate w magnez?
Produkty bogate w magnez – lista
Pestki dyni, otręby czy kakao to zaledwie kilka przykładowych produktów będących źródłem magnezu. Ich lista jest znacznie dłuższa – to dobra wiadomość, ponieważ dzięki temu dieta może być bardziej urozmaicona.
Produkty bogate w magnez to m.in.:
- ryż brązowy
- płatki owsiane
- kasza jęczmienna
- migdały
- orzechy nerkowca
- zarodki pszenne
- kasza gryczana
- groch
- soja
- biała fasola
- jabłka
- gorzka czekolada
- warzywa, np. brokuły, pietruszka, sałata, fasolka szparagowa.
Warto pamiętać, że nie tylko dynia, ale również inne nasiona stanowią bogactwo magnezu. Mowa tutaj np. o słoneczniku.
Włączając je do diety, zmniejszasz prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru magnezu.
Stosowanie leków z magnezem – czy to konieczne przy urozmaiconej diecie?
Pamiętaj! Jony magnezu w przewodzie pokarmowym są wchłaniane w 30-60%. Dlatego koniecznością może okazać się uzupełnienie diety poprzez przyjmowanie leków zawierających ten pierwiastek.
Preparaty z magnezem mogą okazać się potrzebne, aby wyeliminować niedobory i zacząć pokrywać pełne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Warto jednak zwrócić uwagę na dostępną formę magnezu – nie wszystkie charakteryzują się jednakową przyswajalnością:
- mleczan magnezu
- cytrynian magnezu
- wodoroasparaginian magnezu
to formy pierwiastka, które są znacznie lepiej przyswajalne niż np. tlenek magnezu.
Uważaj na czynniki wypłukujące magnez z organizmu
Pestki dyni, kakao, gorzką czekoladę czy otręby pszenne spożywasz w dużej ilości. Dietę uzupełniasz lekiem z magnezem. Mimo wszystko odczuwasz objawy typowe dla niedoboru tego pierwiastka? Bardzo możliwe, że wpływ na to mają czynniki powodujące wypłukiwanie magnezu z organizmu. Są to np.:
- wypijanie sporej ilości kawy
- przyjmowanie leków moczopędnych
- stosowanie niektórych leków nasercowych
- nadmierny i długotrwały stres.
Warto także mieć świadomość, że na utratę magnezu narażone są osoby intensywnie ćwiczące – wraz z potem dochodzi do wydalenia elektrolitów.
Jeżeli więc znajdujesz się „w grupie ryzyka”, musisz uzupełnić dietę w produkty bogate w magnez oraz zacząć przyjmować leki z tym pierwiastkiem. Dzięki temu istnieje duże prawdopodobieństwo, że objawy niedoboru zaczną znikać z dnia na dzień. Wreszcie przestaniesz mieć problem z koncentracją, zaczniesz lepiej spać, nie będziesz uskarżać się na ciągłe zmęczenie i znużenie.