Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Pestki dyni, otręby i kakao – sprawdź, co łączy te produkty
zdjecie publikacja magazynkobiet.pl

Pestki dyni, otręby i kakao – sprawdź, co łączy te produkty

Produkty spożywcze to źródło wielu witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tak jest m.in. w przypadku pestek dyni, otrębów czy kakao – wszystkie są bogate w magnez. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Uskarżasz się na częste skurcze mięśni? Drga ci powieka? Odnotowujesz spadek koncentracji? Takich objawów nie można lekceważyć – między innymi w taki sposób organizm sygnalizuje niedostateczną ilość magnezu. W takim przypadku należy przyjrzeć się swojemu jadłospisowi – czy codzienna dieta zawiera produkty bogate w magnez?

Produkty bogate w magnez – lista

Pestki dyni, otręby czy kakao to zaledwie kilka przykładowych produktów będących źródłem magnezu. Ich lista jest znacznie dłuższa – to dobra wiadomość, ponieważ dzięki temu dieta może być bardziej urozmaicona.

Produkty bogate w magnez to m.in.:

  • ryż brązowy
  • płatki owsiane
  • kasza jęczmienna
  • migdały
  • orzechy nerkowca
  • zarodki pszenne
  • kasza gryczana
  • groch
  • soja
  • biała fasola
  • jabłka
  • gorzka czekolada
  • warzywa, np. brokuły, pietruszka, sałata, fasolka szparagowa.

Warto pamiętać, że nie tylko dynia, ale również inne nasiona stanowią bogactwo magnezu. Mowa tutaj np. o słoneczniku.

Włączając je do diety, zmniejszasz prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru magnezu.

Stosowanie leków z magnezem – czy to konieczne przy urozmaiconej diecie?

Pamiętaj! Jony magnezu w przewodzie pokarmowym są wchłaniane w 30-60%. Dlatego koniecznością może okazać się uzupełnienie diety poprzez przyjmowanie leków zawierających ten pierwiastek.

Preparaty z magnezem mogą okazać się potrzebne, aby wyeliminować niedobory i zacząć pokrywać pełne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Warto jednak zwrócić uwagę na dostępną formę magnezu – nie wszystkie charakteryzują się jednakową przyswajalnością:

  • mleczan magnezu
  • cytrynian magnezu
  • wodoroasparaginian magnezu

to formy pierwiastka, które są znacznie lepiej przyswajalne niż np. tlenek magnezu.

Uważaj na czynniki wypłukujące magnez z organizmu

Pestki dyni, kakao, gorzką czekoladę czy otręby pszenne spożywasz w dużej ilości. Dietę uzupełniasz lekiem z magnezem. Mimo wszystko odczuwasz objawy typowe dla niedoboru tego pierwiastka? Bardzo możliwe, że wpływ na to mają czynniki powodujące wypłukiwanie magnezu z organizmu. Są to np.:

  • wypijanie sporej ilości kawy
  • przyjmowanie leków moczopędnych
  • stosowanie niektórych leków nasercowych
  • nadmierny i długotrwały stres.

Warto także mieć świadomość, że na utratę magnezu narażone są osoby intensywnie ćwiczące – wraz z potem dochodzi do wydalenia elektrolitów.

Jeżeli więc znajdujesz się „w grupie ryzyka”, musisz uzupełnić dietę w produkty bogate w magnez oraz zacząć przyjmować leki z tym pierwiastkiem.  Dzięki temu istnieje duże prawdopodobieństwo, że objawy niedoboru zaczną znikać z dnia na dzień. Wreszcie przestaniesz mieć problem z koncentracją, zaczniesz lepiej spać, nie będziesz uskarżać się na ciągłe zmęczenie i znużenie.

Oceń