Coraz częściej sięgamy po różnego rodzaju owoce czy też inne produkty żywnościowe, które nie występują w naszym kraju. Dzięki temu możemy rozbudować nasze codzienne menu oraz wprowadzić do niego nowe, nietypowe smaki. Sięgnięcie po kolejny egzotyczny owoc albo zupełnie inny produkt, może się okazać udaną wyprawą w nieznane. Z pewnością niektórzy z nas nie wiedzą do dziś, jak smakuje i wygląda papaja. Warto to zmienić jak najszybciej podczas kolejnych zakupów. Jeśli więc chcemy się dowiedzieć, czy nasiona papai są jadalne oraz do czego może nam posłużyć zmiksowana papaja, koniecznie powinniśmy poszukać sprawdzonych informacji na ten temat. Wielką kopalnią wiedzy będzie tutaj z pewnością Internet – wystarczy tylko dobrze się rozejrzeć, by znaleźć tam odpowiedzi na pytanie jak smakuje papaja i czy skórka papai jest jadalna.
Papaja – warto poznawać nowe smaki
Papaja jest zwana także melonowcem właściwym i jest owocem tropikalnym, posiadającym liczne wartości odżywcze. Kawałki papai można jeść same, ale można też wykorzystać ją, np. do różnego rodzaju sałatek, koktajli, itp. Z nasion papai można przygotować posypkę do różnego rodzaju dań albo zmiksować je np. z innymi owocami. Papaję oraz inne owoce egzotyczne w dużym wyborze nabędziemy w takich hipermarketach jak np. „Netto”. Podczas większych albo mniejszych zakupów można tam także sięgnąć i po papaję. Warto tutaj podkreślić, że w witrynie internetowej wyżej wymienionego sklepu znajdziemy sporo przydatnych informacji, m.in.: na temat tego smacznego owocu: https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/jak-jesc-owoc-papaja/. Jest to smaczny owoc, który przypomina połączenie mango oraz melona. Papaja zawiera biały płyn, czyli lateks, zwany także sokiem mlecznym. Jeśli więc jesteśmy uczuleni na lateks, to nie powinniśmy po nią sięgać. Papaja wartości odżywcze ma dość spore, ale przy tym nie zawiera zbyt dużo kalorii. Owoc o wadze około trzystu gram, ma około stu czterdziestu kilokalorii, a jego indeks glikemiczny wynosi 55. Warto więc by i w naszej kuchni papaja zajęła swoje miejsce
Czy można spożywać nasiona papai i jak jeść papaję?
By poznać wszelkie właściwości odżywcze papai, należy ją odpowiednio przygotować do zjedzenia. W tym celu wystarczy dokładnie ją umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Potem kroimy ją na mniejsze kawałki, które można skropić, np. sokiem z cytryny albo doprawić solą. Pestki papai możemy wysuszyć i zjeść oddzielnie, przy czym nie powinno się tutaj przekraczać dawki siedmiu pestek na dobę. Pestek takich nie powinny jeść kobiety w ciąży, bo mogą one wywołać uszkodzenie płodu. Sam miąższ z dojrzałej papai jest dla nich całkowicie bezpieczny. Papaja jest także źródłem naturalnych przeciwutleniaczy takich jak likopen, który powstrzymuje wolne rodniki, a tym samym może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Znajdziemy w niej także kwas foliowy, witaminy, żelazo, magnez, wapń, niacynę, itp. Obecnie papaja uprawiana jest w Ameryce Południowej i Środkowej, na Antylach, Wyspach Kanaryjskich, a nawet na południu Europy. Występująca w papai zeaksantyna niweluje szkodliwe promieniowanie słoneczne oraz osłabia zmiany zwyrodnieniowe występujące w oczach z wiekiem. Owoc zawiera także nasiona, które mogą zwalczać pasożyty przewodu pokarmowego, a także wspierać wątrobę w jej oczyszczaniu się z toksyn. Papaja wykazuje o wiele więcej przydatnych zastosowań, tak więc dobrze jest mieć zawsze dojrzałą papaję pod ręką, by móc przygotować z niej, np. pożywny koktajl, który może się stać częścią naszego śniadania, przygotowanego w oparciu o przepisy dostępne w wyżej wymienionej witrynie internetowej: https://www.netto.pl/przepisy/przepisy-na-pyszne-sniadania/.
Sięgajmy po dojrzałe owoce z różnych stron świata
Podczas konsumpcji papai z pewnością naszemu organizmowi przyda się występujący w niej enzym – papaina. Działa on tak, że dzięki niemu nasz organizm o wiele łatwiej rozkłada kazeinę oraz gluten. Dzięki temu pozbędziemy się wzdęć, a papaja wesprze także proces np. odchudzania. Jak więc widzimy, papaja świetnie łączy w sobie zarówno wartości odżywcze jak i właściwości lecznicze, wspomagające nasz organizm w walce ze starzeniem się czy też toksynami. Należy tylko pamiętać, by sięgać raczej po dojrzały niż niedojrzały owoc, bo ten ostatni może być szkodliwy dla kobiet w ciąży. Z pewnością jest ona źródłem jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy oraz swoistą owocową „bombą” pełną witamin i składników mineralnych. Papaja poprawia trawienie, wspomaga oczyszczanie organizmu i ma liczne właściwości zdrowotne, które w pełni wykorzystamy podczas przygotowywania sałatek owocowych. Odwiedzając „Netto” warto także sięgnąć po inne owoce oraz warzywa, bo z pewnością nam one nie zaszkodzą, a wręcz przeciwnie. Dostarczanie składników odżywczych do naszych organizmów poprzez konsumpcję owoców, nie dość że sprawi nam przyjemność, to jeszcze korzystnie wpłynie na nasze ciało. Warto o tym pamiętać robiąc codzienne zakupy spożywcze dla siebie jak i dla naszych rodzin.