Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Panele winylowe a panele laminowane – co sprawdzi się lepiej w kuchni?
pnrhulubrvy2Xzs wp

Panele winylowe a panele laminowane – co sprawdzi się lepiej w kuchni?

Kuchnia to wyjątkowo wymagające pomieszczenie w każdym domu i mieszkaniu. Podłoga w tej przestrzeni jest narażona na codzienne zabrudzenia, zawilgocenie i intensywne eksploatowanie. Dlatego wymaga nowoczesnych i praktycznych rozwiązań. Co pod tym względem wypada lepiej? Panele winylowe czy laminowane? Podpowiadamy!

O czym pamiętać, wybierając panele do kuchni?

Podłoga w kuchni powinna charakteryzować się kilkoma istotnymi cechami, aby mogła spełniać oczekiwania domowników. O czym pamiętać, wybierając panele do kuchni?

  • Wodoodporność – para wytwarzana podczas gotowania czy omyłkowo rozlane płyny mogą prowadzić do puchnięcia i odkształcania podłogi.
  • Plamoodporność – częste rozlewanie płynów może powodować trudne do usunięcia plamy. Podłoga w kuchni powinna być zatem łatwa do utrzymania w czystości.
  • Odporność na uszkodzenia mechaniczne – w kuchni często dochodzi do wypadków takich jak upadające ostre i ciężkie przedmioty (noże, garnki). Podłoga powinna być odporna na tego typu uszkodzenia oraz te, które mogą być wynikiem przesuwania po podłodze krzesła czy stołu.
  • Komfort – podłoga powinna być przyjemna w dotyku pod gołą stopą, ciepła i komfortowa.
  • Styl – kuchnia powinna zachęcać do gotowania, spożywania posiłków i spędzania czasu z rodziną przy wspólnym stole. Dlatego zarówno podłoga, jak i cała aranżacja powinna przede wszystkim spełniać preferencje domowników, być stylowa – odpowiadać na obecne trendy lub charakteryzować się ponadczasowością.

Panele winylowe a laminowane – czym się różnią?

Jednymi z najpopularniejszych rozwiązań, jeśli chodzi o podłogę w kuchni, są panele winylowe i laminowane. Czym się różnią?

Panele laminowane składają się z rdzenia z płyty HDF (drewnopochodnej), warstwy dekoracyjnej z nadrukiem i ochronnej warstwy z melaminy lub żywicy. Są dość sztywne, ich grubość wynosi zazwyczaj około 6-12 mm.

Panele winylowe zawierają z kolei warstwę nośną z PVC lub kompozytu SPC, są wykończone powłoką dekoracyjną i przezroczystą warstwą ścieralną. W przeciwieństwie do paneli laminowanych są elastyczne, o grubości 2-8 mm.

Najważniejszą różnicą jest zatem fakt, że laminat składa się w większości z materiału drewnopochodnego, który jest wrażliwy na wilgoć. Natomiast winylowe panele są wykonane z materiałów syntetycznych, co czyni je w pełni wodoodpornymi.

Klasy wytrzymałości paneli laminowanych i winylowych

Panele można klasyfikować na dwa sposoby – według klasy ścieralności i użyteczności. Ten pierwszy typ klasyfikacji dotyczy najczęściej paneli laminowanych. Podział prezentuje się następująco:

  • AC 1 – najniższa odporność na ścieranie, która może sprawdzić się w pomieszczeniach o niewielkim natężeniu ruchu;
  • AC 2 – niska odporność na ścieranie odpowiednia do pomieszczeń o niskim natężeniu ruchu;
  • AC 3 – duża klasa wytrzymałości, odpowiednia do wszystkich pomieszczeń mieszkalnych;
  • AC 4 – wyższa klasa ścieralności, przeznaczona do intensywnie użytkowanych pomieszczeń mieszkalnych;
  • AC 5 – bardzo wysoka klasa wytrzymałości, która sprawdzi się nawet przy intensywnie użytkowanych pomieszczeniach komercyjnych;
  • AC 6 – najwyższa klasa ścieralności, przeznaczona do pomieszczeń o ekstremalnie wysokim natężeniu ruchu.

Taka klasyfikacja jednak nie wskazuje, do jakich pomieszczeń w praktyce najlepiej wybrać dane panele. W rzeczywistości klasa ścieralności składa się na klasę użyteczności, która sprawdza się w tym przypadku o wiele lepiej i ma następujący podział:

  • 21 – najniższa klasa ścieralności, która jest przeznaczona do pomieszczeń o bardzo niskim natężeniu ruchu, rzadko dostępna w sprzedaży;
  • 22 – klasa, która oznacza normalną intensywność i można ją stosować we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych;
  • 23 – panele winylowe o tej klasie są przeznaczone do wnętrz mieszkalnych o wysokim natężeniu ruchu – sprawdzą się w korytarzu czy kuchni;
  • 31 – klasa paneli przeznaczona do zastosowań komercyjnych przy umiarkowanym natężeniu ruchu. Najczęściej jako użytek czasowy;
  • 32 – kolejna klasa do zastosowań komercyjnych przy normalnym, przeciętnym natężeniu ruchu. Może być wykorzystana w przedszkolach średnich biurach i na korytarzach;
  • 33 – sprawdzi się w pomieszczeniach komercyjnych intensywnie użytkowanych, jak duże biura, szkoły, centra handlowe.

W kuchni sprawdzą się wytrzymałe panele do pomieszczeń mieszkalnych. Najlepiej celować w klasę 23. Warto też zwrócić uwagę na klasę antypoślizgowości, która mieści się w przedziale R9-R13. Najlepiej w tym przypadku zdecydować się na panele o klasie minimum R10.

Odporność na wilgoć i zabrudzenia – jakie panele będą lepsze w kuchni?

Panele winylowe ze względu na swoją strukturę z winylu są w 100% wodoodporne. Przetrwają nawet większe i dłużej trwające zalania. Panele laminowane poradzą sobie w takiej sytuacji znacznie gorzej. To ze względu na to, że głównym składnikiem jest płyta HDF, która bardzo szybko nasiąka wodą. Nawet warstwa zabezpieczająca przed wilgocią stosowana w wodoodpornych panelach laminowanych nie jest w stanie zabezpieczyć ich rdzenia przy większym i długotrwałym zalaniu.

Jeśli chodzi o zabrudzenia, to “winyle” są zdecydowanie łatwiejsze w czyszczeniu, ponieważ spokojnie można potraktować je większą ilością wody. Dodatkowo “laminaty” mają ścięte boki, gdzie mogą gromadzić się zabrudzenia. Panele winylowe nie mają takiego problemu.

Panele winylowe czy laminowane? Które łatwiej dopasować do stylu kuchni?

Oba rodzaje paneli oferują szeroką gamę wzorów – od imitacji drewna po kamień czy płytki. Świetnie odwzorowują teksturę naturalnego surowca. Sprawdzą się jako wykończenie podłogowe do każdego stylu aranżacyjnego. W kuchniach skandynawskich odpowiednie będą jasne, drewniane powierzchnie, w nowoczesnych – imitacje betonu, kamienia, lub drewna w chłodnych odcieniach. Panele winylowe jednak nieco lepiej sprawdzą się w kuchni, ponieważ każdy model jest w pełni wodoodporny.

5/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.