SOKOŁÓW S.A. – największy producent mięsa i wędlin w Polsce, który na co dzień dba o najwyższą jakość i bezpieczeństwo swoich produktów, jest partnerem akcji społecznej, promującej prozdrowotne zachowania w profilaktyce cukrzycy, zainicjowanej przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Cukrzycą Sokołów S.A. przygotował serię filmów z profesjonalnymi poradami dietetyka. Filmy są dostępne na kanale YouTube Sokołowa i mogą stać się dobrym początkiem nowego stylu życia i jedzenia, tym bardziej, że produkty firmy Sokołów, takie jak „Uczta Qulinarna – wołowina z Sokołowa”, powstają już z uwzględnieniem potrzeb konsumenta diabetyka.
W Polsce choruje na cukrzycę ponad 3 mln osób. Zdecydowana większość – około 90 proc. – to chorzy z cukrzycą typu 2. Na cukrzycę typu 1 choruje w Polsce około 180 000 osób, a ten typ choroby najczęściej rozpoznawany jest pomiędzy 10. a 14. rokiem życia. Jednym z ważnych elementów profilaktyki i leczenia obu typów cukrzycy jest odpowiednio dobrana dieta.
Często diagnoza cukrzycy jest odbierana przez pacjentów jak wyrok i konieczność zmagania się do końca życia z restrykcyjną dietą. Tymczasem diabetycy nie muszą sobie wszystkiego odmawiać, a wręcz przeciwnie, ich dieta powinna być zróżnicowana, lecz koniecznie odpowiednio zbilansowana. Ważną rolę w zdrowym żywieniu pełni mięso. Jest niezbędnym elementem diety, ponieważ dostarcza aminokwasów w odpowiednich dla organizmu ilościach, dzięki czemu mogą być wykorzystywane do budowy białek organizmu. Warto przy tym pamiętać, że tylko białko pochodzenia zwierzęcego jest białkiem pełnowartościowym.
![Firma Sokołów S.A. była głównym partnerem Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą i współorganizatorem imprezy przeznaczonej przede wszystkim dla chorych na cukrzycę – „Gdańsk gotuje dla diabetyków”.](https://togethermagazyn.pl/wp-content/uploads/2015/12/sokolow.jpg)
Dieta stworzona pod kątem zapotrzebowania osób chorych na cukrzycę jest również rekomendowana dla osób po 40. roku życia oraz tych, które prowadzą mało aktywny tryb życia lub cierpią na otyłość. W dużym skrócie można powiedzieć, że podstawą tej diety jest sztuka utrzymywania odpowiednich proporcji i “przestawienie się” ze złych nawyków żywieniowych. W połączeniu ze zmianą trybu życia na bardziej aktywny, jest szansą na zdrowsze życie, a często na uniknięcie zachorowania na cukrzycę.
Wychodząc naprzeciw potrzebom swoich klientów, największy producent mięsa w kraju – Sokołów S.A. włączył się w akcję edukacyjną i informacyjną dotyczącą żywienia diabetyków. Wprowadza na rynek coraz więcej produktów przyjaznych diabetykom, np. seria Naturrino czy linia produktów „Uczta Qulinarna – wołowina z Sokołowa”. Wprowadzeniu nowej linii produktów towarzyszy też szeroka akcja edukacyjna. Filmy z poradami dietetyków i kucharzy można zobaczyć na You Tube/Sokołów TV.