Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Mięsa i wędliny w profilaktyce cukrzycy i zdrowym żywieniu

Mięsa i wędliny w profilaktyce cukrzycy i zdrowym żywieniu

SOKOŁÓW S.A. – największy producent mięsa i wędlin w Polsce, który na co dzień dba o najwyższą jakość i bezpieczeństwo swoich produktów, jest partnerem akcji społecznej, promującej prozdrowotne zachowania w profilaktyce cukrzycy, zainicjowanej przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą.

 Z okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Cukrzycą Sokołów S.A. przygotował serię filmów z profesjonalnymi poradami dietetyka. Filmy są dostępne na kanale YouTube Sokołowa i mogą stać się dobrym początkiem nowego stylu życia i jedzenia, tym bardziej, że produkty firmy Sokołów, takie jak „Uczta Qulinarna – wołowina z Sokołowa”, powstają już z uwzględnieniem potrzeb konsumenta diabetyka.

W Polsce choruje na cukrzycę ponad 3 mln osób. Zdecydowana większość – około 90 proc. – to chorzy z cukrzycą typu 2. Na cukrzycę typu 1 choruje w Polsce około 180 000 osób, a ten typ choroby najczęściej rozpoznawany jest pomiędzy 10. a 14. rokiem życia. Jednym z ważnych elementów profilaktyki i leczenia obu typów cukrzycy jest odpowiednio dobrana dieta.

Często diagnoza cukrzycy jest odbierana przez pacjentów jak wyrok i konieczność zmagania się do końca życia z restrykcyjną dietą. Tymczasem diabetycy nie muszą sobie wszystkiego odmawiać, a wręcz przeciwnie, ich dieta powinna być zróżnicowana, lecz koniecznie odpowiednio zbilansowana. Ważną rolę w zdrowym żywieniu pełni mięso. Jest niezbędnym elementem diety, ponieważ dostarcza aminokwasów w odpowiednich dla organizmu ilościach, dzięki czemu mogą być wykorzystywane do budowy białek organizmu. Warto przy tym pamiętać, że tylko białko pochodzenia zwierzęcego jest białkiem pełnowartościowym.

Firma Sokołów S.A. była głównym partnerem Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą i współorganizatorem imprezy przeznaczonej przede wszystkim dla chorych na cukrzycę – „Gdańsk gotuje dla diabetyków”.
Firma Sokołów S.A. jest głównym partnerem Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach akcji Menu dla diabetyka oraz współorganizatorem WARSZTATÓW KULINARNYCH PRZEZNACZONYCH DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ I ICH RODZIN Na zdjęciu uczestnicy warsztatów w Gdańsku

Dieta stworzona pod kątem zapotrzebowania osób chorych na cukrzycę jest również rekomendowana dla osób po 40. roku życia oraz tych, które prowadzą mało aktywny tryb życia lub cierpią na otyłość. W dużym skrócie można powiedzieć, że podstawą tej diety jest sztuka utrzymywania odpowiednich proporcji i “przestawienie się” ze złych nawyków żywieniowych. W połączeniu ze zmianą trybu życia na bardziej aktywny, jest szansą na zdrowsze życie, a często na uniknięcie zachorowania na cukrzycę.

Wychodząc naprzeciw potrzebom swoich klientów, największy producent mięsa w kraju – Sokołów S.A. włączył się w akcję edukacyjną i informacyjną dotyczącą żywienia diabetyków. Wprowadza na rynek coraz więcej produktów przyjaznych diabetykom, np. seria Naturrino czy linia produktów „Uczta Qulinarna – wołowina z Sokołowa”. Wprowadzeniu nowej linii produktów towarzyszy też szeroka akcja edukacyjna. Filmy z poradami dietetyków i kucharzy można zobaczyć na You Tube/Sokołów TV.

Oceń