Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Marmurkowe jajka

Marmurkowe jajka

 

5-6 jajek ugotowanych na twardo

1 łyżka czarnej, liściastej herbaty

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

3 gwiazdki anyżu

3 plastry imbiru

kilka ziarenek pieprzu

2 liście laurowe

Jajka ugotować na twardo, a następnie schłodzić w zimnej wodzie i dokładnie opukać łyżką skorupki, tak aby popękały (im bardziej popękają, tym lepiej). Do garnka wlać wodę (tyle, żeby przykryła jajka), dodać wszystkie przyprawy, popękane jajka i zagotować. Odstawić do nasiąknięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po obraniu, jajka mają ciekawy, marmurkowy wzór i interesujący posmak marynaty. Jest to tradycyjny chiński przepis, ale może stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznych jajek na twardo. Można podawać tradycyjnie, czyli przekrojone na pół, z majonezem.


Zdjęcia oraz przepisy: Kasia Jeruszka

www.kasiajeruszka.com

Oceń