Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Marmurkowe jajka

Marmurkowe jajka

 

5-6 jajek ugotowanych na twardo

1 łyżka czarnej, liściastej herbaty

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

3 gwiazdki anyżu

3 plastry imbiru

kilka ziarenek pieprzu

2 liście laurowe

Jajka ugotować na twardo, a następnie schłodzić w zimnej wodzie i dokładnie opukać łyżką skorupki, tak aby popękały (im bardziej popękają, tym lepiej). Do garnka wlać wodę (tyle, żeby przykryła jajka), dodać wszystkie przyprawy, popękane jajka i zagotować. Odstawić do nasiąknięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po obraniu, jajka mają ciekawy, marmurkowy wzór i interesujący posmak marynaty. Jest to tradycyjny chiński przepis, ale może stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznych jajek na twardo. Można podawać tradycyjnie, czyli przekrojone na pół, z majonezem.


Zdjęcia oraz przepisy: Kasia Jeruszka

www.kasiajeruszka.com

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.