5-6 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka czarnej, liściastej herbaty
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 gwiazdki anyżu
3 plastry imbiru
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
Jajka ugotować na twardo, a następnie schłodzić w zimnej wodzie i dokładnie opukać łyżką skorupki, tak aby popękały (im bardziej popękają, tym lepiej). Do garnka wlać wodę (tyle, żeby przykryła jajka), dodać wszystkie przyprawy, popękane jajka i zagotować. Odstawić do nasiąknięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po obraniu, jajka mają ciekawy, marmurkowy wzór i interesujący posmak marynaty. Jest to tradycyjny chiński przepis, ale może stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznych jajek na twardo. Można podawać tradycyjnie, czyli przekrojone na pół, z majonezem.
Zdjęcia oraz przepisy: Kasia Jeruszka
www.kasiajeruszka.com