Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Kulinarne Eksperymenty z Kuchnią Francuską: Niezwykłe Sosy Do Mięs
para gotująca w kuchni

Kulinarne Eksperymenty z Kuchnią Francuską: Niezwykłe Sosy Do Mięs

Nie sposób przecenić wkładu w gotowanie, jaki ma na całym świecie kuchnia francuska. Składa się ona z mnóstwa tradycji różnych regionów Francji, ale jej niepowtarzalne aromaty i wysublimowane smaki odmieniły oblicze wielu dań. Jej szczególnie istotnym elementem są sosy do mięs. Przekonaj się, dlaczego są aż tak niezwykłe i gdzie zaopatrzyć się w niektóre potrzebne do nich składniki.

Niepowtarzalna kuchnia francuska i jej bogactwo smaków

Na kuchnię francuską składają się przede wszystkim produkty, które są dostępne w rozmaitych obszarach tego kraju. Są to zatem warzywa, musztarda Dijon, owoce morza, kojarzy się ona również zwyczajowo ze ślimakami, żabimi udkami, serami, bagietkami i winem. Nie jest to zatem kuchnia jednolita, ale w każdym swoim aspekcie jest równie kusząca i smaczna. Klasyczne dania kuchni francuskiej to między innymi wołowina po burgundzku, zupa cebulowa, ratatouille, bouillabaisse czy też crème brûlée. Jednak warto zwrócić uwagę także na aromatyczne i różnorodne sosy do mięs, które są nieodłączną częścią wielu tradycyjnych potraw.

Najważniejsze sosy z kuchni francuskiej

Doskonałe sosy do mięs kuchni francuskiej mają bardzo długą historię. Ważnym jej punktem jest wiek XIX i dokonana przez szefa kuchni o nazwisku Antonin Carême klasyfikacja sosów bazowych, z których wywodzą się wszystkie inne przygotowywane warianty. Należą do niej takie francuskie sosy do mięs:

  • Sos beszamel – nie da się mówić o sosach i nie wspomnieć o beszamelu. Przygotowuje się go z zasmażki mąki na maśle, którą rozprowadza się z mlekiem. Podawany jest razem z mięsem białym.
  • Sos holenderski – jego bazą są żółtka, sklarowane masło, cytryny i białe wino lub ocet. Idealnie harmonizuje się z młodymi warzywami, mięsem z rusztu czy też gotowaną rybą.
  • Sos velouté – przygotowuje się go z zasmażki i z delikatnego bulionu. Perfekcyjnie pasuje do niego białe mięso, na przykład drób i owoce morza.
  • Sos demi-glace – to bardzo aromatyczny, brązowy sos, który powstaje na bazie wywaru z kości cielęcych. Świetnie sprawdza się w duecie z pieczonym mięsem.
  • Sos pomidorowy – jak sama nazwa wskazuje, jego głównym składnikiem są pomidory. Pojawia się na przykład w takich daniach mięsnych jak gulasz.

Składniki najważniejszych sosów francuskich są bardzo różnorodne, ale często wykorzystuje się w nich popularne w tym kraju wino i inne trunki.

Gdzie zaopatrzyć się w składniki do sosów do mięs?

Bogactwo bazowych sosów do mięs kuchni francuskiej jest naprawdę zdumiewające. Podczas ich przyrządzania warto postawić na świeże składniki dobrej jakości od sprawdzonych dostawców. Jeśli w przepisie uwzględniono wino lub inny alkohol, taki jak brandy, to dobrze zaopatrzyć się w specjalnych sklepach, takich jak tu: https://eszampan.pl/160-brandy, co pozwoli wybrać odpowiednie produkty do idealnego sosu. Między innymi bogaty asortyment od eszampan.pl umożliwi Ci przygotowanie wybranego dania francuskiego.

5/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.