Nie sposób przecenić wkładu w gotowanie, jaki ma na całym świecie kuchnia francuska. Składa się ona z mnóstwa tradycji różnych regionów Francji, ale jej niepowtarzalne aromaty i wysublimowane smaki odmieniły oblicze wielu dań. Jej szczególnie istotnym elementem są sosy do mięs. Przekonaj się, dlaczego są aż tak niezwykłe i gdzie zaopatrzyć się w niektóre potrzebne do nich składniki.
Niepowtarzalna kuchnia francuska i jej bogactwo smaków
Na kuchnię francuską składają się przede wszystkim produkty, które są dostępne w rozmaitych obszarach tego kraju. Są to zatem warzywa, musztarda Dijon, owoce morza, kojarzy się ona również zwyczajowo ze ślimakami, żabimi udkami, serami, bagietkami i winem. Nie jest to zatem kuchnia jednolita, ale w każdym swoim aspekcie jest równie kusząca i smaczna. Klasyczne dania kuchni francuskiej to między innymi wołowina po burgundzku, zupa cebulowa, ratatouille, bouillabaisse czy też crème brûlée. Jednak warto zwrócić uwagę także na aromatyczne i różnorodne sosy do mięs, które są nieodłączną częścią wielu tradycyjnych potraw.
Najważniejsze sosy z kuchni francuskiej
Doskonałe sosy do mięs kuchni francuskiej mają bardzo długą historię. Ważnym jej punktem jest wiek XIX i dokonana przez szefa kuchni o nazwisku Antonin Carême klasyfikacja sosów bazowych, z których wywodzą się wszystkie inne przygotowywane warianty. Należą do niej takie francuskie sosy do mięs:
- Sos beszamel – nie da się mówić o sosach i nie wspomnieć o beszamelu. Przygotowuje się go z zasmażki mąki na maśle, którą rozprowadza się z mlekiem. Podawany jest razem z mięsem białym.
- Sos holenderski – jego bazą są żółtka, sklarowane masło, cytryny i białe wino lub ocet. Idealnie harmonizuje się z młodymi warzywami, mięsem z rusztu czy też gotowaną rybą.
- Sos velouté – przygotowuje się go z zasmażki i z delikatnego bulionu. Perfekcyjnie pasuje do niego białe mięso, na przykład drób i owoce morza.
- Sos demi-glace – to bardzo aromatyczny, brązowy sos, który powstaje na bazie wywaru z kości cielęcych. Świetnie sprawdza się w duecie z pieczonym mięsem.
- Sos pomidorowy – jak sama nazwa wskazuje, jego głównym składnikiem są pomidory. Pojawia się na przykład w takich daniach mięsnych jak gulasz.
Składniki najważniejszych sosów francuskich są bardzo różnorodne, ale często wykorzystuje się w nich popularne w tym kraju wino i inne trunki.
Gdzie zaopatrzyć się w składniki do sosów do mięs?
Bogactwo bazowych sosów do mięs kuchni francuskiej jest naprawdę zdumiewające. Podczas ich przyrządzania warto postawić na świeże składniki dobrej jakości od sprawdzonych dostawców. Jeśli w przepisie uwzględniono wino lub inny alkohol, taki jak brandy, to dobrze zaopatrzyć się w specjalnych sklepach, takich jak tu: https://eszampan.pl/160-brandy, co pozwoli wybrać odpowiednie produkty do idealnego sosu. Między innymi bogaty asortyment od eszampan.pl umożliwi Ci przygotowanie wybranego dania francuskiego.