Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Które ryby są bogate w kwasy omega-3? Najlepsze źródła
david b townsend fv3ztanbo80 unsplash wp

Które ryby są bogate w kwasy omega-3? Najlepsze źródła

Kwasy tłuszczowe omega-3 to związki, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Wpływają na prawidłową pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Warto zadbać o ich obecność w naszej codziennej diecie. Bogatym źródłem omega-3 są ryby, zwłaszcza tłuste gatunki morskie. Które z nich należy wdrożyć do jadłospisu? Wyjaśniamy w artykule.

Dlaczego warto spożywać ryby bogate w omega-3?

Regularne spożywanie ryb bogatych w omega-3 może ograniczać ryzyko pojawienia się chorób neurodegeneracyjnych i autoimmunologicznych, a także wspomagać zdrowy rozwój płodu w czasie ciąży.

Kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają układ sercowo-naczyniowy, przyczyniają się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, a także pomagają w kontroli ciśnienia tętniczego. Dodatkowo mają korzystny wpływ na funkcje poznawcze, koncentrację i zdrowie psychiczne.

Które ryby zawierają najwięcej omega-3?

Oto lista najważniejszych ryb bogatych w kwasy omega-3:

Makrela

Makrela atlantycka to ryba o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych. W 100 g mięsa znajduje się aż ok. 4580 mg omega-3[1]! Makrela jest też niezwykle cennym źródłem wysokiej jakości białka. Dostarcza aminokwasów egzogennych, niezbędnych do budowy i regeneracji tkanek.

Dorsz atlantycki

Olej z wątroby dorsza dostarcza ok. 2438 mg w 100 g kwasów omega-3[1]. Dodatkowo ryba ta jest bogata w witaminy A i D. Dorsz jest lekkostrawnym i niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety.

Śledź

Śledź jest popularnym składnikiem diety w wielu krajach europejskich. Zawiera około 2150 mg omega-3 w 100 g[1]. Śledź w wersji solonej, marynowanej lub świeżej pozostaje cennym źródłem tych kwasów.

Łosoś

Łosoś jest jednym z bogatszych źródeł kwasów tłuszczowych. W zależności od gatunku lub warunków hodowli 100 g tej ryby może zawierać od ok. 1500 mg do ponad 2000 mg kwasów omega-3[2]. Stanowi także doskonałe źródło wysokiej jakości białka, witaminy D czy B12.

Tuńczyk

Tuńczyk, zwłaszcza biały (albakora), dostarcza ok. 1500 mg do 2 000 mg omega-3 na 100 g[2]. Jednak ze względu na potencjalnie wyższe stężenie rtęci w mięsie dużych tuńczyków, zaleca się umiarkowaną konsumpcję.

Sardynki

Te małe ryby są skarbnicą omega-3 – w porcji 100 g sardynki zawierają ok. 1463 mg tych korzystnych kwasów[1]. Dodatkowo są bogate w wapń i witaminę D.

Jak włączyć więcej ryb omega-3 do diety?

Warto sięgać po ryby 2-3 razy w tygodniu. Najlepiej spożywać je w formie pieczonej, gotowanej na parze lub grillowanej, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze. Należy unikać smażenia ryb w głębokim tłuszczu, które niszczy część cennych kwasów omega-3.

Przepis na pieczonego dorsza atlantyckiego:

Składniki:

  • 2 filety dorsza (około 150-200 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki, tymianek, rozmaryn) – posiekane
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 180°C).
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Filety dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  4. Ułóż filety na przygotowanej blaszce.
  5. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, posiekane zioła, sól i pieprz.
  6. Polej przygotowaną mieszanką filety dorsza.
  7. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, lub do momentu, aż dorsz będzie ugotowany i łatwo rozwarstwiał się widelcem. Czas pieczenia zależy od grubości filetów.
  8. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi warzywami, ryżem lub kaszą.

Smacznego!

Pamiętajmy, że warto sięgać po różne gatunki ryb i wybierać naprzemiennie łososia, makrelę, śledzia czy dorsza, aby urozmaicić dietę.

Bibliografia:

  1. Hjalmarsdottir, F. (2024, January 26). 12 Foods That Are Very High in Omega-3. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods
  2. Tuna vs. Salmon: How They Compare, According to Dietitians. (n.d.). Verywell Fit. https://www.verywellfit.com/tuna-vs-salmon-how-they-compare-according-to-dietitians-5180880
Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.