Together Magazyn » Art. zewnętrzny » 3 przydatne funkcje ekspresów do kawy, o których warto wiedzieć
ekspres z młynkiem do kawy

3 przydatne funkcje ekspresów do kawy, o których warto wiedzieć

Ekspresy do kawy to jedne z najpopularniejszych sprzętów małego AGD. Nic w tym dziwnego, miłośników małej czarnej nie brakuje, a wielbiciele aromatycznego naparu doskonale wiedzą, że kawa z ekspresu smakuje o wiele lepiej niż ta zaparzana w kubku czy szklance. Planując zakup ekspresu do kawy, warto wziąć pod uwagę nie tylko jego możliwości, model czy cenę, ale również przydatne funkcje, które istotnie wpływają na smak kawy i trwałość użytkowania urządzenia. Poznaj 3 z nich, które warto mieć w swoim ekspresie.

Wbudowany młynek do kawy

Żadnego miłośnika doskonałej jakości kawy nie trzeba przekonywać, że najlepiej smakuje, jeśli jest zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren. Tylko one są w stanie zapewnić najwyższe walory smakowe, głęboki aromat i delikatne pobudzenie dzięki kofeinie. Aby poczuć o poranku aromat świeżo zmielonej kawy, nie trzeba iść do dobrej kawiarni, wystarczy zainwestować w ekspres z wbudowanym młynkiem. Wybierając taką opcję nie trzeba samodzielnie mielić kawy przed jej przygotowaniem w ekspresie. Młynek zmieli dokładnie tyle ziaren, ile potrzeba do przyrządzenia aromatycznego napoju. Na rynku dostępne są ekspresy wykonane z różnych materiałów i korzystające z różnych technologii mielenia. Według baristów najlepszą jakość naparu, głęboki smak i pełną moc kofeiny zapewniają młynki ze stalowymi żarnami – przeglądając parametry różnych ekspresów do kawy, warto szukać właśnie takich rozwiązań.

Automatyczne czyszczenie układu mlecznego

Wiele modeli ekspresów do kawy umożliwia przygotowanie różnych rodzajów tego aromatycznego napoju: flat white, latte macchiato czy cappuccino różnią się sposobem podania i smakiem, ale łączy je dodatek mleka. A to, choć świetnie wpływa na walory smakowe, nieco gorzej działa na wewnętrzne elementy ekspresu. Choć większość mleka trafia do kawy, jego pozostałości osadzają się w systemie mlecznym, z czasem powodując słabsze spienianie, obniżając smak kawy, a także estetykę jej podania. Jeśli osady z mleka zalegają w układzie przez dłuższy czas, mogą również powodować awarie. Co więcej, osad z mleka to idealne środowisko do rozwoju bakterii, które automatycznie trafiają do przygotowywanej w ekspresie kawy. Jak temu zaradzić? Można czyścić system mleczny ręcznie, ale dużo lepszym rozwiązaniem jest wybór ekspresu z funkcją automatycznego czyszczenia systemu mlecznego. Po każdym przygotowaniu napoju z dodatkiem mleka system usuwa jego pozostałości poprzez wyrzut gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Dzięki temu układ mleczny pozostaje higienicznie czysty, a kawa z dodatkiem mleka zawsze smakuje tak samo dobrze.

Regulacja twardości wody

Sekret doskonałego smaku i głębokiego aromatu to połączenie najlepszych, świeżo zmielonych ziaren i profesjonalnego parzenia. Do tych dwóch czynników warto dodać trzeci – właściwe parametry wody, a w szczególności poziom jej twardości. Zarówno doświadczeni bariści, jak i miłośnicy kawy wiedzą, że zbyt twarda woda sprawia, że nawet najlepsza kawa nie smakuje. Jak temu zaradzić? Przyda się funkcja regulacji twardości wody, obecna w wielu modelach ekspresów. Są one wyposażone w filtry, które usuwają z wody nadmiar wapnia i magnezu, zmiękczają ją i zapewniają idealne parametry do parzenia kawy. Obecność filtrów nie tylko poprawia smak kawy, ale korzystnie wpływa również na układ kanalików, przez które przepływa woda podczas procesu parzenia kawy.

Powyższe funkcje zdecydowanie ułatwiają obsługę i konserwację ekspresów, co przełoży się na dobry smak kawy i dłuższą żywotność maszyny. Szeroki wybór ekspresów posiadających te funkcje znajdziecie na Coffeedesk.pl.

Oceń