Minęły już czasy, gdy jedyną kawą dostępną statystycznemu Polakowi była zalewana w szklance “plujka”. Powoli mija też, na szczęście, epoka rozpuszczalnych napojów kawopodobnych, zawierających duże ilości cukru i sztucznych polepszaczy. Zagustowaliśmy w dobrej kawie, czego dowodem jest ciągle powiększająca się liczba kawiarni, oraz to że nie są nam obce terminy takie jak espresso, latte macchiato czy też cappuccino. Jednakże, nasze portfele nie są bez dna, a dzień – z gumy, więc nie zawsze możemy sobie pozwolić na wizytę w ulubionej kawiarni. Sięgamy więc po domowe urządzenia do parzenia kawy. Niestety, zakup urządzeń klasy kawiarnianej jest niebagatelnym wydatkiem, co połączone z koniecznością skomplikowanej obsługi czyni je nie zawsze atrakcyjną opcją. Dlatego też uciekamy się do zakupu domowych ekspresów ciśnieniowych.

Kapsułka szczęścia

Wielką popularność na całym świecie święcą ekspresy ciśnieniowe na kawę w jednorazowych porcjach. W zależności od rynku, różne technologie są mniej lub bardziej popularne. I o ile w USA tryumfy święci Keurig i ich K-cup, tak w Polsce i Europie najpopularniejsze jest Dolce Gusto firmy Nestle. Każda z tych technologii działa podobnie z punktu widzenia końcowego użytkownika: wybieramy kapsułkę z pożądanym przez nas rodzajem kawy, wsadzamy do ekspresu, naciskamy guzik i już po pół minuty rozkoszujemy się świeżo zaparzoną, aromatyczną kawą, bez zbędnego zachodu i bałaganu.

Do wyboru, do koloru

Jedną bezsprzecznych zalet ekspresów tego typu jest to, że nie jesteśmy związani z jednym rodzajem kawy, którą wsypujemy do ekspresu, jak ma to miejsce w tradycyjnych rozwiązaniach. Tak więc, każdy z domowników może mieć swój ulubiony z rodzajów kawy i nikomu nie stoi to na przeszkodzie. Możemy więc z rana uraczyć się smakowitą, dużą i mocną kawą Grande Inteso, podczas gdy żona popija waniliowe Latte Macchiato. Po południu możemy wypić espresso (albo nawet i ristretto dla amatorów mocnych doznań), by pod wieczór zakosztować opcji bezkofeinowej. W leniwy weekendowy poranek skusimy się na aromatyzowaną kawę – czy to czekoladową kawę Mocha, czy też waniliowe albo karmelowe latte macchiato. Znajdą się też opcje inne niż kawa – takie jak kakao Nequik czy herbata Nestea Lemon. Wreszcie obfitość sezonowych smaków pozwoli nam nie znudzić się dostępnymi wariantami, lecz nawet bez tej sezonowej rotacji ciężko tu mówić o nudzie, bo dostępnych wariantów są dziesiątki.

Dostępne na każde życzenie

Najważniejszą jednak zaletą tego typu rozwiązań jest to, że kapsułki z kawą do ekspresu ciśnieniowego dostępne są niemal w każdym sklepie. Nie musimy się po nie wybierać do specjalnych butików, zamawiać za zaliczeniem pocztowym czy też kupować ich w dużej ilości hurtowo. Są więc idealnym rozwiązaniem dla osób pijących kawę sporadycznie. Jednakże, nawet ci z nas, którzy bez kawy nie wyobrażają sobie dnia znajdą w nich coś dla siebie z racji dużego wyboru rozmaitych rodzajów kawy, a także ich w miarę przystępnej ceny. Rosnąca ilość zwolenników tego typu metody parzenia kawy wyraźnie pokazuje, że jest ona warta uwagi każdego z nas.

Podobne

O Autorze

Mat. Redakcyjne

Magazyn Together - Rodzinna strona Trójmiasta

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany