Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Jakie dodatki pasują do ravioli? Praktyczne wskazówki dla miłośników włoskiej kuchni
ravioli z czym podac wp

Jakie dodatki pasują do ravioli? Praktyczne wskazówki dla miłośników włoskiej kuchni

Każdy miłośnik kuchni włoskiej zna ravioli – niewielkie, prostokątne pierożki o falistych brzegach, nadziewane najczęściej farszem mięsnym, serowym lub warzywnym. Ten wyjątkowy przysmak serwuje się na wiele różnorodnych sposobów, które pozwalają pogłębić smak ciasta oraz ukrytego w nim nadzienia. Czy te same dodatki pasują do ravioli mięsnych i wegetariańskich? Sprawdzamy!

Efektowne sosy do ravioli

Ugotowane ravioli często podawane są z gęstymi sosami, nadającymi całej potrawie większej głębi smakowej i aromatu. Te nadziewane mięsem, ricottą lub szpinakiem zazwyczaj podaje się polane sosem bazującym na passacie pomidorowej zmieszanej z bulionem oraz takimi przyprawami, jak świeży czosnek, oregano, papryczka chili czy bazylia. Do włoskich pierożków świetnie pasuje także idealnie gładki sos śmietanowy, podkreślony szczyptą świeżo mielonej gałki muszkatołowej oraz serowy krem, w którym główną rolę odgrywa intensywny w smaku niebieski ser pleśniowy.

Jak podawać ravioli z wybranym sosem? Najlepiej zaraz po ugotowaniu, kiedy wszystkie składniki są jeszcze gorące. Zanim talerze trafią na stół, ich zawartość możecie oprószyć drobno tartym parmezanem i udekorować gałązkami bazylii lub pietruszki.

Oliwa i zioła

Pierożki z bogatym nadzieniem, np. szpinakowo-jarzynowym albo z konfitowaną kaczką, wyróżniają się tak wykwintnym smakiem, że można je podawać jedynie okraszone parmezanem oraz odrobiną dobrej jakości oliwy czosnkowej lub ziołowej. Ravioli kryjące w sobie większą ilość mięsnego czy grzybowego farszu często omaszczane są mieszanką składającą się z rozpuszczonego prawdziwego masła, kilku listków świeżej szałwii oraz szczyptą otartej skórki z cytryny. Te trzy proste składniki tworzą wyjątkowo aromatyczną polewę o niezapomnianym, pełnym wyrazu smaku. Gotowe danie warto dodatkowo przyprawić grubo mielonym pieprzem lub siekanymi ziołami.

Ravioli z zielonym lub czerwonym pesto

Najszybszym i jednym ze smaczniejszych sposobów podawania pierożków jest omaszczenie ich pochodzącym z Włoch pesto – bardzo gęstym sosem przygotowanym z oliwy, świeżych ziół, orzeszków oraz niektórych warzyw. Niezwykle aromatyczne zielone pesto składa się głównie ze świeżej bazylii (lub innych liści, np. rukoli) startej na jednolitą masę z oliwą, twardym serem, czosnkiem, przyprawami oraz orzeszkami piniowymi. Z kolei czerwona odmiana sosu (rosso) oprócz tych samych składników zawiera dojrzałe, suszone na słońcu pomidory nadające nie tylko wyrazistego smaku, ale także intensywnie czerwonego koloru. Pierożki tuż przed podaniem smaruje się wybranym pesto i posypuje startym na małe wiórki parmezanem. Całe danie należy podawać na świeżo, dopóki wszystkie składniki są jeszcze gorące.

Pyszne ravioli pod serową pierzynką

Ravioli nieraz są nazywane nadziewanym makaronem i podobnie jak różne rodzaje makaronu, świetnie smakują nie tylko polane gęstym sosem czy serem, ale także przygotowane w formie zapiekanki. Jeśli macie ochotę na takie szybkie i łatwe w przyrządzeniu danie, ułóżcie pierożki w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, zalejcie ulubionym sosem, przykryjcie mozzarellą i pieczcie w piekarniku zgodnie z wybranym przepisem. Do takiego ravioli możecie dodać również niektóre warzywa, np. różyczki brokułu, pokrojone pomidory bez skórek, krótko duszony szpinak z czosnkiem czy podsmażone pieczarki. Gotową zapiekankę przystrójcie listkami bazylii, zieloną cebulką lub odrobiną natki pietruszki.

Ravioli jako składnik sałatki

Jeśli zostało wam z obiadu trochę ravioli lub tortellini (w kształcie przypominającym uszka), zróbcie z nich zupełnie nowe danie – pełną pysznych składników sałatkę, idealną na lunch lub szybką przekąskę w pracy. Ugotowane pierożki połączcie z ulubionymi dodatkami, np. pomidorkami koktajlowymi, szynką konserwową, papryką, ogórkiem, kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Całość zmieszajcie z majonezem, jogurtem oraz przyprawami.

Na Przepisy.pl sprawdźcie, z czym podawać ravioli z serem, a z czym te z mięsem. Znajdziecie tam wiele ciekawych inspiracji i receptur, które warto wypróbować, by poznać włoskie przysmaki. Smacznego!

5/5 – (1 głosów)