Miód jest naturalnym antybiotykiem stosowanym od starożytności, a jego prozdrowotne właściwości wraz z oryginalnym smakiem czynią go powszechnie lubianym produktem, który można stosować jako zamiennik cukru. Różne rodzaje miodów i produkty pszczele świetnie sprawdzają się w walce z infekcjami i przeziębieniem, stymulują odporność organizmu, zwiększają możliwości regeneracyjne organizmu i łagodzą męczące dolegliwości chorobowe. Jaki miód wybrać dla siebie? Jak stosować miód, by skorzystać z jego właściwości antybakteryjnych i leczniczych? Jakie mikstury z miodem w roli głównej przyrządzać w domu?
Miody i produkty pszczele w Schronisku Bukowina
Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu. Lecznicze właściwości płynnego złota doceniamy szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy zwiększa się ryzyko infekcji i jesteśmy bardziej podatni na grypę i przeziębienia. Antybiotyczne i przeciwzapalne właściwości miodu w temperaturze pokojowej wykorzystywane są od pokoleń i dziś nadal skutecznie wspieramy się nimi w walce z wirusami. Szczególnie istotne jest to, by łączyć go z letnią wodą, gdyż powyżej 40 stopni c traci swoje właściwości. W ofercie Schroniska Bukowina znajdą Państwo bardzo szeroki wybór naturalnych miodów, produkowanych przez szczęśliwe pszczoły w zaprzyjaźnionych i zaufanych pasiekach. Oprócz najpopularniejszego miodu wielokwiatowego czy lipowego, mogą Państwo wypróbować także pięknie wyglądający miód malinowy czy rzadki miód nawłociowy.
Jak miód wspomaga leczenie przeziębienia?
Okres zimowy kojarzy się nam się z obniżoną odpornością i infekcjami górnych dróg oddechowych. W czasie przeziębienia warto rozpocząć działania zaraz po zaobserwowaniu pierwszych objawów i wspomóc swój organizm naturalnie działającymi składnikami. W walce z przeziębieniem sprawdza się rewelacyjnie dostępny w Schronisku Bukowina miód gryczany oraz miód lipowy, ale nie tylko. Inne rodzaje, np. miód manuka czy eukaliptusowy również zawierają składniki, które w udowodniony naukowo sposób wspomagają układ odpornościowy w walce z chorobą. Miód ma działanie przeciwgorączkowe, uspokajające oraz wykrztuśne, łagodzi suchy kaszel, może nam zatem pomóc na różnych etapach infekcji.
Czy miód łagodzi kaszel i wspiera odporność?
Jedną z najchętniej wykorzystywanych właściwości tego produktu jest działanie immunostymulujące, co sprawia, że wzmacniamy nasz organizm, zanim dojdzie do infekcji. Warto spożywać łyżkę miodu w codziennej diecie, nie tylko w przypadku przeziębienia. Miód i syropy oparte na nim świetnie łagodzą kaszel mokry oraz suchy, szczególnie kaszel u dzieci. Kaszel to naturalny odruch naszego organizmu, wspomagający usunięcie wydzieliny z oskrzeli i oczyszczanie układu oddechowego. Gdy zmienia się w kaszel suchy utrudnia nam zarówno sen, jak i funkcjonowanie w dzień. Na szczęście na jeden i drugi rodzaj kaszlu świetnie działają mikstury z miodu. Na kaszel najlepszy jest miód lipowy, ale przy nadwrażliwości błon śluzowych doskonale sprawdzi się też miód spadziowy czy miód wrzosowy. Domowy syrop ułatwi nam wyciszenie i uspokojenie napadów przed snem i odpoczynek, a długofalowo wzmocni nasz układ immunologiczny.
Jak stosować miód podczas przeziębienia?
Najlepszy na przeziębienie jest miód rozcieńczony, dlatego warto na jego bazie przygotowywać dla siebie mieszanki. Działanie miodu antybiotyczne jest wielokrotnie większe po zrobieniu z niego roztworu. Bardzo ważna jest tu temperatura napoju – miód nie lubi temperatury powyżej 40 st, gdyż giną wtedy właściwości miodu o charakterze zdrowotnym, zostaje nam dobry w smaku słodzik. Do zrobienia domowego syropu lub płukanki możemy użyć miodu akacjowego, lubianego szczególnie przez dzieci lub miodu rzepakowego z oferty Schroniska Bukowina. W połączeniu z innymi cennymi darami natury, jak cytryna, czosnek czy imbir tworzą one dobre w smaku, ale przede wszystkim skutecznie działające specyfiki. Regularne spożywanie miodu wpływa stymulująco nie tylko na układ odpornościowy, ale także na układ nerwowy i układ krążenia. Dorośli mogą pozwolić sobie także na miód pitny, np. korzenny lub malinowy z oferty Schroniska Bukowina.
Przepis na miksturę
Gdy zaczyna się okres jesienno-zimowy korzystajmy z dobrodziejstw, jakie dają nam produkty pszczele. Miód nie lubi wysokich temperatur, dlatego łącząc go z innymi produktami koniecznie zwracajmy na to uwagę. Miód to produkt, który nie tylko wspomaga leczeni górnych dróg oddechowych, ale jego właściwości prozdrowotne mają dobry wpływ na wiele innych części naszego ciała. Pierwsze objawy przeziębienia warto zwalczać mlekiem z miodem, a jeśli nie przepadamy za tym połączeniem smakowym, postawmy na domowe syropy zrobione na miodzie. W leczeniu przeziębienia i kaszlu doskonale sprawdza się syrop ze startego imbiru i soku z cytryny, wymieszane z miodem. Miód jest dobry na przeziębienie także w połączeniu z niezawodną cebulą. Taka mieszanka nie tylko wzmacnia odporność, działa napotnie i rozgrzewa, ale także łagodzi kaszel.
Miód na przeziębienie – który najlepszy?
Miód lipowy – na kaszel szczególnie polecany jest miód z kwiatów lipy. Ma on działanie wykrztuśne i rozrzedzające, pomaga także oczyścić organizm z toksyn, dzięki właściwościom napotnym. Miód lipowy w ofercie Schroniska Bukowina pochodzi ze sprawdzonych pasiek na Lubelszczyźnie.
Miód wielokwiatowy jest doskonałym miodem dla osób lubiących łagodny smak, ma uniwersalne działanie, głównie antybakteryjne, jest nieoceniony w leczeniu objawów przeziębienia i grypy.
Miód malinowy wyróżnia się nie tylko fantastycznym kolorem, ale także działaniem rozgrzewającym i przeciwgorączkowym.
Na przeziębienie u dzieci sprawdza się miód akacjowy, dzięki swojemu łagodnemu smakowi, a silne działanie wzmacniające wykazuje rzadki miód nawłociowy. Osoby, które wolą nieco mniej słodkie smaki mogą stosować miód wrzosowy.