Nowoczesne urządzenia, które są wydajne, przydają się w każdym lokalu gastronomicznym. Dzięki nim codzienna praca staje się łatwiejsza, wygodniejsza, a przy tym o wiele przyjemniej jest ją wykonywać. Wilk do mięsa to maszyna do jego mielenia, którą chętnie kupuje się do lokali gastronomicznych. Jest to niezmiennie popularne urządzenie, które i Ty powinieneś mieć w swojej restauracji. Jak je odpowiednio wybrać? Z pewnością się o tym przekonasz, czytając nasz artykuł dedykowany temu tematowi.
Wilk do mięsa. Co to takiego?
Wilk do mięsa jest maszyną, która przydaje się niemal w każdej kuchni. Najchętniej kupuje się go do supermarketu, lokalu gastronomicznego czy sklepu mięsnego. Wilk do mięsa to urządzenie, które umożliwia rozdrabnianie mięsa. Niektóre modele przypominają klasyczną maszynkę. Wiele osób posiada taką w domu.
Jednak profesjonalny wilk maszynka do mięsa jest sprzętem elektrycznym. Można go wykorzystać do każdego rodzaju mięsa, podrobów, a także dodatkowo do rozdrobnienia dodatków smakowych, takich jak cebula, czosnek czy por. Również kucharze najczęściej gotujący kuchnię wegetariańską, z chęcią używają wilków do mięsa. Można nimi bardzo łatwo przygotować twaróg do sernika, farsz do pierogów czy farsz do pasztetów warzywnych.
Klasyczny wilk do mięsa składa się z kilku istotnych elementów. Najważniejszą częścią wilka do mięsa są noże. Jeżeli takie urządzenie jest wysokiej jakości, ostrza poradzą sobie z rozdrabnianiem nawet dużych kawałków mięsa. W tym przypadku za niezbędny uważa się również system samoostrzący, który bardzo ułatwia codzienne korzystanie z wilka do mięsa.
Na co zwrócić uwagę, kupując wilka do mięsa?
Obecnie na rynku można znaleźć wiele modeli wilków do mięsa. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ich wydajność. Zwłaszcza gdy wybierasz to urządzenie do swojego lokalu gastronomicznego, gdzie będzie potrzeba często korzystania z tego sprzętu kuchennego. Warto zainwestować w nieco droższy i sprawdzony model, co da Ci pewność, że urządzenie to szybko się nie zepsuje.
Dobry wilk do mięsa to wydajny produkt, który wykonano z wysokiej jakości materiałów. Stal nierdzewna jest najpopularniejszym i najlepszym do tego tworzywem. Wysokiej jakości wilki do mielenia mięsa mogą przemielić nawet 250 kilogramów mięsa w ciągu godziny. To ważny parametr dla lokali, w których menu często goszczą produkty mięsne.
Jakie są najważniejsze parametry wilka do mięsa?
Moc wilka do mięsa, wielkość czy waga mają bardzo istotne znaczenie. Ważne jest także to, czy można go łatwo wyczyścić. To znacznie ułatwi codzienną pracę w Twoim lokalu gastronomicznym. Warto zainwestować w modele sprawdzonych producentów. To da Ci gwarancję, że Twój wilk do mięsa będzie trwałym i funkcjonalnym urządzeniem wykonanym z wysokiej jakości materiałów.
Na rynku są dostępne wilki do mięsa ręczne oraz sieciowe. Dla większej restauracji znacznie efektywniejszym rozwiązaniem będzie ten drugi rodzaj tego urządzenia. Zwróć również uwagę, czy dany wilk do mięsa posiada bieg wsteczny. To może być bardzo przydatna funkcja. Podobnie jest z możliwością regulacji prędkości mielenia. Ma ona także dla niektórych istotne znaczenie podczas pracy.
Pamiętaj, aby przed zakupem zwrócić uwagę na jakość noży, kompletu sit oraz wszystkich końcówek. To będzie miało ogromny wpływ na Twoją późniejszą pracę z wilkiem do mięsa. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu naszego artykułu, uda Ci się dokonać właściwego wyboru modelu tego urządzenia. Życzymy Ci udanych zakupów!