Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Jak przekonać się do diety pudełkowej?

Jak przekonać się do diety pudełkowej?

Dieta pudełkowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem osób, które nie lubią same przygotowywać posiłków, lub są zapracowane i nie mają na to czasu.

Jest też atrakcyjna dla tych, którzy poszukują skutecznej metody na zdrowe czy racjonalne odżywianie. Z drugiej strony catering dietetyczny tego typu budzi sporo kontrowersji i przez wiele osób jest krytykowany. Jak przekonać siebie lub bliską osobę, że niesie on ze sobą wiele korzyści?  

Dieta pudełkowa – posiłki zawsze na czas

Jedną z wielu przyczyn przybierania na wadze czy też innych problemów zdrowotnych związanych z żywieniem jest brak zachowania regularności w spożywaniu posiłków. Dietetycy, a także lekarze, którzy zajmują się tymi kwestiami podkreślają znaczenie jedzenia o stałych porach i w regularnych odstępach czasu. Ma to ogromne znaczenie dla uregulowania procesów trawiennych.

W efekcie organizm nie gromadzi zapasów na okresy dłuższych głodówek, a pusty żołądek nie przyprawia o ból głowy, stres czy złe samopoczucie. Nieregularne jedzenie ma też znaczenie dla samego żołądka. Zbyt długo pozbawiony pokarmu jest narażony na silne działanie kwasów i rozwijanie się choroby wrzodowej. Niestety, przy intensywnym trybie życia, natłoku zajęć czy nadmiarze pracy zawodowej trudno dbać o tę regularność. Dieta pudełkowa to doskonałe rozwiązanie problemu. Starannie skomponowane potrawy są dostarczane przez firmy cateringowe w każde wskazane miejsce – także do miejsca pracy.  

Racjonalnie, zdrowo i pod okiem dietetyka

Innym problemem, jaki wiąże się ze zdrowym odżywianiem jest właściwe bilansowanie posiłków. Popularne diety o określonej wartości kalorycznej są dostępne w różnych publikacjach. Niestety tygodniowy jadłospis powtarzany w dłuższym czasie staje się nie tylko nudny, ale i zniechęca.

Osoby, które planują dłuższe odchudzanie próbują samodzielnie komponować niskokaloryczne jadłospisy. Nie zawsze jednak wiedzą, że obniżenie wartości energetycznej nie może być równoznaczne z niedoborem cennych substancji odżywczych. Catering dietetyczny to nie tylko mniej kalorii, ale również potrawy, w których organizm otrzymuje właściwą porcję białka, tłuszczów, węglowodanów i witamin. Wszystkie one są niezbędne do zachowania zdrowia i przebiegu wielu procesów fizjologicznych. Posiłki planowane pod okiem dietetyka, są nie tylko zdrowe, ale i urozmaicone. Dzięki temu dieta pudełkowa nie nudzi się przez wiele tygodni czy miesięcy.  

Catering dietetyczny – smacznie, estetycznie i różnorodnie

Dieta pudełkowa to również doskonałe rozwiązanie dla miłośników dobrego jedzenia i różnorodnych kompozycji smakowych. Podstawę cateringu dietetycznego stanowi różnorodność. Dzięki ofercie wielu diet komponowanych w oparciu o różne kuchnie egzotyczne i tradycyjną polską kuchnię każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Sceptycy obawiają się, że przejście na catering dietetyczny jest równoznaczne z jedzeniem tych samych, nie zawsze lubianych produktów. W rzeczywistości do dyspozycji są diety wegetariańskie, wegańskie, tradycyjne, odchudzające, dla sportowców i kobiet w ciąży, dla chorych na cukrzycę i celiakię, a nawet detoksy i diety specjalne. Wszystkie potrawy, z jakich składa się dieta pudełkowa są przygotowywane przez zawodowych kucharzy, którzy wiedzą, jak stworzyć wyjątkowych posiłek.  

Koszty wcale nie takie wysokie

Jednym z argumentów, jakim posługują się przeciwnicy diety pudełkowej są jej wysokie koszty. W rzeczywistości sposób ich obliczania jest niewłaściwy, bo nie biorą oni pod uwagę całkowitych wydatków poniesionych na produkty niezbędne do samodzielnego komponowania diety. Szczególnie niekorzystnie wypadają one w przypadku osób samotnych lub tych, które jako jedyne w rodzinie stosują dietę.  

Dokonując przeliczeń, warto wziąć pod uwagę fakt, że nie można kupić połowy pudełka twarogu, połowy banana czy połowy torebki brązowego ryżu. Zakładając, że tygodniowy jadłospis uwzględnia 7 kromek chleba razowego, zakup całego bochenka oznacza konieczność zjadania nieświeżego pieczywa i to pod warunkiem, że przetrwa ono przez tyle dni.  

W gotowych jadłospisach stosuje się urozmaicenia, wymagające zakupu wielu składników. Śniadanie w przypadkowej diecie 1400 kcal składa się z chleba pełnoziarnistego, sałaty, chudego twarogu, słoiczka suszonych pomidorów, świeżej bazylii. Łączna wartość tych produktów to około 20 zł, a to jedynie śniadanie. Nietrudno przeliczyć ile trzeba będzie wydać na całodzienne wyżywienie. Najtańsza dieta pudełkowa o wartości 1500 kcal do tylko 49 zł dziennie. Za tradycyjne domowe jedzenie trzeba zapłacić 50 zł. W zamian konsument otrzymuje trzy pełnowartościowe posiłki. Nawet przy dużych oszczędnościach i czteroosobowej rodzinie trudno sobie wyobrazić, że można przygotować obiad o wiele taniej niż za 20 zł.

5/5 – (1 głosów)