Together Magazyn » Aktualności » Grillowe wariacje z warzywami i owocami

Grillowe wariacje z warzywami i owocami

Sezon na grillowanie trwa w najlepsze. Wiosną i latem mamy wiele możliwości przygotowania potraw ze świeżych owoców i warzyw – sałatek czy przekąsek, które są świetną dawką witamin.

Klasyczne warzywa z grilla…

czyli: papryka czerwona, żółta i zielona, cukinia, bakłażan, cebula. Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w spore plasterki lub kawałki. Bakłażan solimy i zostawiamy na 20 minut; po tym czasie osuszamy go papierowym ręcznikiem. Pozostałe warzywa wkładamy do miski i przygotowujemy marynatę z oliwy, wyciśniętego czosnku, ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu, odstawiamy na pół godziny. Warzywa grillujemy kilka minut, co chwila przewracając i smarując marynatą, jeśli została; sprawdzamy czy już doszły – powinny być jędrne. Najszybciej ugrilluje się bakłażan, a najwolniej – papryka. Tak przygotowane warzywa możemy podawać jako dodatek do mięs lub odrębną potrawę, na przykład z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli lubimy bardziej intensywny smak, do marynaty można dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego. Gdy zgrillowane warzywa posypiemy świeżymi ziołami, będą doskonale smakować.

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki można grillować na wiele sposobów – całe w łupinkach lub obrane czy w plasterkach. Najpierw trzeba je bardzo umyć i opłukać. Ziemniaki gotujemy w łupinkach, studzimy i obieramy – w ten sposób znacznie skrócimy ich czas pieczenia. Przygotowujemy marynatę: oliwa z oliwek, suszona słodka papryka, suszona papryka pikantna, czosnek, suszony rozmaryn i sól. Ziemniaki wkładamy do dużego garnka i dodajemy marynatę, dokładnie mieszamy oraz odstawiamy na 20 minut. Grillujemy na kratce przez kilka minut, przewracamy na druga stronę, chwilę podpiekamy i podajemy.

Grillowane szparagi

Szparagi z grilla idealnie komponują się z grillowanymi ziemniakami, cukinią, bakłażanem i papryką. Możemy wybrać zarówno zielone, jak i białe szaragi, według upodobań. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, a te warzywa stanowią bogate źródło witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego.

Przy kupnie szparagów warto wybierać te młode i delikatne. Jeśli są twarde, takie też zostaną po ugrillowaniu.

Przygotowanie: szparagi płuczemy i odrywamy twarde końcówki, kładziemy na blacie lub desce i przekłuwamy po kilka sztuk u góry i z dołu patyczkiem drewnianym; w ten sposób łatwiej będzie nimi operować na ruszcie. Nacieramy je oliwą i solą, grillujemy kilka minut, odwracamy na drugą stronę, po około 5 minutach powinny być gotowe. Główki szparagów podczas girllowania dobrze jest trzymać w chłodniejszym miejscu, poza rusztem.

Grillowana kukurydza w liściach

Kukurydza z grilla ma niepowtarzany smak i jest świetnym dodatkiem do mięs. Możemy ją ugrillować na trzy sposoby: w liściach, bez liści i w folii spożywczej.

Kukurydza grillowana w liściach

Kukurydzę płuczemy, odginamy wierzchnie liście, ale ich nie odrywamy. Usuwamy wąsy i wewnętrzne liście, kolbę zawijamy z powrotem w liście. Wkładamy do wody i moczymy przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy ziarenka masłem. Kukurydzę kładziemy na ruszt i grillujemy 20–30 minut, co jakiś czas obracając. Gdy będzie gotowa, zdejmujemy i odstawiamy na pięć minut do przestygnięcia, zdejmujemy liście – i gotowe.

Kukurydza grillowana w folii spożywczej

Z kukurydzy usuwamy wszelkie wąsy i liście, dokładnie myjemy i gotujemy przez około 10 minut. Po wyjęciu z wody smarujemy ją masłem i solą, ewentualnie ziołami. Każdą kolbę zawijamy osobno w folię aluminiową, kładziemy na grilla i pieczemy przez 7–10 minut.

Kukurydza grillowana

Postępujemy podobnie jak w przypadku kukurydzy grillowanej w folii – z kolby usuwamy liście, płuczemy i gotujemy przez 10 minut. Smarujemy masłem i ulubionymi przyprawami, grillujemy do momentu, aż uznamy, że jest gotowa.

Grillowane owoce

Kto powiedział, że można grillować tylko mięsa i warzywa? Jeśli spożywamy mięso czy ryby, po grillowane owoce możemy sięgnąć jako po deser.

Banan – najlepiej nadaje się do grillowania. Nie zdejmujemy z niego skórki, możemy grillować go w całości, przekroić wzdłuż lub na pół. Po obróbce termicznej stanie się bardziej słodki. Świetnie będzie się komponował z czekoladą, wiórkami kokosowymi czy orzechami.

Jabłka i gruszki – owoce pozbawiamy nasion i kroimy w grubsze plasterki. Do jabłka pasuje klasycznie cynamon, gruszki zaś możemy namoczyć w winie lub dodać do nich miodu.

Truskawki, maliny, jagody – najlepiej grillować je na aluminiowych tackach. Taka mieszanka będzie smakować wybornie z zimnymi lodami lub ciastem. Aby nie były zbyt kwaśne, możemy dodać do nich odrobinę miodu.

Owoce egzotyczne – brzoskwinie czy ananas – jeśli nie mamy dostępu do świeżych, możemy z powodzeniem użyć tych z puszki. Ananas będzie smakować wybornie, gdy obtoczymy go w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach. Do brzoskwiń możemy dodać miodu lub soku z limonki.

Wszystkie owoce grillujemy bardzo krótko, uważając, by się nie spaliły.

Tekst: Katarzyna Anuszewska

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.