Każdy z nas rozumie rodzinną kuchnię inaczej. Według Jamiego Olivera chodzi o jedzenie, które daje poczucie bezpieczeństwa, jest proste w przygotowaniu, poprawia nastrój i nadaje się dla wszystkich domowników. Niestety, żeby spełnić te kryteria, bywa niezbyt zdrowe. Ale nie w tej książce! Ma ona zachęcić cię do przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków każdego dnia, niezależnie od tego, czy jadasz sami czy z rodziną lub znajomymi. Zawarłem w niej masę pomysłów na pyszne śniadania poniżej 400 kalorii oraz bonus w postaci rozdziału „Kuchenne sztuczki o składnikach i półproduktach, które możesz przygotować wcześniej, żeby potem ułatwić sobie gotowanie”.
Pozostałe rozdziały – Błyskawiczne dania, Zapiekanki, Makarony i risotta, Curry i potrawki – zawierają mnóstwo przepisów na obiady i kolacje. Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie potrawy mają maksymalnie 600 kalorii, więc możesz swobodnie korzystać z całego repertuaru, wybierając wedle uznania (zob. s. 244). Stosowanie tych przepisów już przez trzy lub cztery dni w tygodniu korzystnie wpłynie na twoje zdrowie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, pod każdym z nich znajdziesz informacje o zawartości składników odżywczych. Zadbałem też o to, żeby każdy posiłek zawierał przynajmniej dwie porcje warzyw lub owoców. Wszystkie potrawy zostały skomponowane tak, by dostarczać jak najwięcej dobrych składników.
Tak jak w przypadku „Superfood na co dzień”, wszystkie zdjęcia robiłem sam. Dzięki temu mogłem z bliska przyglądać się potrawom, trafniej dobierać składniki i metody przygotowania i osiągnąć jak najlepsze rezultaty. Na końcu książki zamieściłem mnóstwo cennych informacji, bo chciałem, żeby znalazło się w niej wszystko, czego potrzebujesz na drodze do zdrowszego, szczęśliwszego życia.
Jamie Oliver urodził się w 1975 roku. Jest brytyjskim kucharzem, doskonale znanym miłośnikom gotowania zarówno dzięki licznym programom telewizyjnym, jak i książkom kulinarnym. Ukończył studia w Westminister Kingsway College. Gotowania uczył się również we Francji. Promuje zdrową i ekologiczną żywność, prowadząc walkę z fast foodami i otyłością. Prowadzi autorską restaurację „Fifteen” w stolicy Wielkiej Brytanii. Ma również własny kanał na Youtube. Prywatnie – mąż i ojciec czwórki dzieci.