Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Galgant – lecznicze zioło św. Hildegardy
top-close-up-view-herbal-tea-a-cup-of-herbal-tea-with-lemon-and-cinnamon-sticks-on-the-white-saucer-and-tea-leaves

Galgant – lecznicze zioło św. Hildegardy

Dieta św. Hildegardy zdobywa coraz większe grono entuzjastów. Wiele osób twierdzi, że dzięki zmianie nawyków żywieniowych według wskazań mniszki, udało im się odzyskać zdrowie, lepsze samopoczucie, a nawet poprawić stan cery, włosów i paznokci. Ważnym elementem hildegardowej diety są zioła. Do tych najzdrowszych święta zaliczyła m.in. galgant. Sprawdź jakie właściwości ma ta niezwykła roślina.

Przyprawa galgant

Galgant to absolutny must have każdego hildegardowca. To roślina z rodziny imbirowatych, a jej pierwotnym środowiskiem występowania są Chiny. Ma liczne właściwości prozdrowotne i szerokie zastosowanie kulinarne. Sproszkowany galgant ma ceglastą barwę, przypominającą nieco cynamon. Smak jest jednak o wiele bardziej ostry i wyrazisty, więc galgant trzeba dodawać do potraw w niezbyt dużych ilościach. Można stosować go zamiast pieprzu i papryki.

galgant
Galgant

Galgant gdzie kupić

Galgant znajdziesz w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, ale podczas zakupów trzeba być uważnym. Zioła powinny bowiem pochodzić z niemodyfikowanych upraw i nie mogą być traktowane szkodliwymi chemikaliami. Warto więc kupować galgant w sprawdzonych źródłach np. w sklepach z żywnością hildegardową, gdzie produkty są poddawane starannej selekcji dla uzyskania rzeczywistych efektów leczniczych. A ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na taki zakup? Cena zależy od jakości przyprawy i od gramatury opakowania. Oryginalny, selekcjonowany galgant możesz kupić za niewiele ponad 30 zł za 100 g. Takie opakowanie wystarczy na wiele miesięcy, ponieważ galgant dodaje się do potraw w stosunkowo niewielkich ilościach. Jeżeli poszukujesz sklepu, w którym zamówisz dobrej jakości zioła, zajrzyj na tę stronę: https://www.sklephildegarda.pl/ziola-sw-hildegardy . Znajdziesz tam nie tylko galgant, ale i inne hildegardowe przyprawy.

Galgant na serce

Właściwości leczniczych galgantu jest wiele, ale najczęściej przyprawę tę zaleca się stosować przy niektórych problemach zdrowotnych z sercem. Galgant pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Rozszerza naczynia, dotlenia serce i obniża ciśnienie. Ma też działanie rozkurczowe, dzięki czemu można stosować go przy ostrych bólach serca. Jest skutecznym środkiem profilaktycznym przeciw zawałom i udarom. Zaleca się go stosować także po przebytym zawale. Pomoże zniwelować niedokrwienie kończyn, a ponadto zadziała jak nitrogliceryna i poprawi akcję wyrzutową serca.

Galgant właściwości

Wspomnieliśmy już o dobroczynnym wpływie galgantu na serce, ale zakres działania tej przyprawy jest o wiele szerszy. Ma także działanie przeciwwirusowe, zwłaszcza galgant gotowany w winie. Niweluje też objawy infekcji, takie jak: bóle mięśni, ból gardła, wysoka temperatura. Co więcej, ma także właściwości pobudzające, więc doskonale sprawdza się w okresach osłabienia i przemęczenia. Właściwości galgantu zostały potwierdzone naukowo, a w Niemczech roślina ta została nawet wpisana do rejestru leków. Trzeba pamiętać, że galgant należy stosować ostrożnie, ponieważ zbyt duże dawki mogą źle wpłynąć na pracę śledziony. Można dodawać do posiłków niewielką szczyptę galgantu.

Bertram i galgant

Oprócz galgantu w codziennej diecie warto stosować również bertram. Te dwie przyprawy tworzą skuteczną prozdrowotną kompilację. Bertram ma bowiem działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Usuwa toksyny z organizmu, korzystnie wpływa na układ nerwowy, poprawia jakość krwi i zapobiega rozwojowi nowotworów. Usprawnia trawienie i reguluje działanie układu immunologicznego, działając jak naturalny antybiotyk. Bertram jest ważnym składnikiem codziennej diety nie tylko dlatego, że sam zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, ale też dlatego, że wspomaga przyswajanie witamin i minerałów z pożywienia. Pomaga więc osobom chorym na cukrzycę, AIDS, a nawet na malarię. Podobnie jak galgant, ma wielorakie zastosowanie w kuchni. Można dodawać go do zup, posypywać nim kanapki lub wzbogacać smak i właściwości prozdrowotne chleba, najlepiej orkiszowego.

Galgant to przyprawa o wielu właściwościach leczniczych. Pomaga zwalczać różne dolegliwości, zwłaszcza serca, ale też zapobiegać rozwojowi groźnych chorób. Warto więc stosować galgant w codziennej, naturalnej profilaktyce.

5/5 – (1 głosów)