Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Czy na diecie lekkostrawnej można jeść warzywa i owoce?
dieta podczas ćwiczenia

Czy na diecie lekkostrawnej można jeść warzywa i owoce?

Warzywa i owoce są bogatym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, co czyni je podstawą każdej zdrowej diety. Niestety, jadłospis diety lekkostrawnej wyklucza produkty bogate w błonnik i cukry proste. Czy w takim razie na diecie łatwostrawnej można jeść warzywa i owoce? W jaki sposób poprawić ich strawność?

Główne założenia diety lekkostrawnej 

Dieta lekkostrawna ma na celu odciążyć przewód pokarmowy i złagodzić dolegliwości trawienne. Dzięki odpowiednio zbilansowanemu menu następuje poprawa stanu odżywienia organizmu poprzez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych. 

Dieta lekkostrawna jest dietą eliminacyjną – wyklucza z jadłospisu niektóre produkty. Duże znaczenie mają także stosowane techniki kulinarne. Kluczową kwestią jest takie komponowanie jadłospisu, aby dieta lekkostrawna była nie tylko zdrowa, ale również pożywna i smaczna. 

Warzywa i owoce w diecie lekkostrawnej 

Jadłospis diety lekkostrawnej wyklucza między innymi produkty:

  • bogate w błonnik pokarmowy,
  • powodujące wzdęcia,
  • bogate w cukry proste.

W związku z tym osoby na diecie łatwostrawnej powinny unikać większości surowych warzyw (przede wszystkim kapustnych), roślin strączkowych, owoców suszonych i marynowanych oraz niektórych gatunków owoców świeżych (gruszki, śliwki, czereśnie, agrest). 

W jadłospisie diety lekkostrawnej można za to uwzględnić delikatne warzywa pod warunkiem, że są gotowane, pieczone lub rozdrobnione. W gronie polecanych delikatnych warzyw znajdziesz między innymi: marchew, dynię, ziemniaki, buraki, cukinię, kabaczka, seler i młodą fasolkę szparagową. A co z surowymi warzywami? Tu lista jest krótsza, gdyż wśród produktów dozwolonych znajdują się jedynie sałata, cykoria, pomidor bez skórki i starta marchewka. 

W łatwostrawnym menu mogą znaleźć się owoce, jednak ponownie należy zwrócić szczególną uwagę na ich obróbkę kulinarną. Dozwolone gatunki powinny być gotowane, przetarte lub surowe i bardzo dojrzałe, najlepiej bez skórki i pestek. Na diecie lekkostrawnej można jeść jabłka, banany, winogrona, morele, brzoskwinie, pomarańcze i melony. Menu można uzupełnić sokami owocowo-warzywnymi pod warunkiem, że napoje są przygotowywane z dozwolonych w diecie gatunków. 

Wybór delikatnych warzyw i mocno dojrzałych owoców oraz odpowiednia ich obróbka sprawiają, że obecny w nich błonnik staje się mniej drażniący dla obciążonego układu trawiennego. 

Dieta lekkostrawna w ofercie firm cateringowych 

Problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego są dość częstą przypadłością, nic zatem dziwnego, że coraz więcej osób stawia na gotową dietę lekkostrawną z oferty firm cateringowych. W dobrych cateringach nad przygotowaniem odpowiednio zbilansowanego menu czuwa zespół doświadczonych kucharzy i dietetyków. Gotowa dieta pudełkowa z dostawą to spora oszczędność czasu i duża wygoda, którą docenia się najbardziej wtedy, gdy nie mamy czasu na samodzielne przygotowywanie pożywnych i lekkostrawnych posiłków. 

Zastanawiasz się, jakie inne produkty należy wykluczyć z jadłospisu diety lekkostrawnej? Nie wiesz, jak wygląda przykładowy jadłospis takiej diety? A może chcesz sprawdzić, co ma do zaoferowania jeden z najpopularniejszych cateringów dietetycznych w Polsce? Sprawdź pozostałe zasady diety łatwostrawnej tutaj: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-lekkostrawna-co-mozemy-jesc-zasady-i-produkty-dozwolone/. 

5/5 – (1 głosów)