Bakteria kojarzy nam się przede wszystkim z czymś, przez co chorujemy i źle się czujemy. Każdego dnia na swojej drodze spotykamy tysiące bakterii. I, uwaga, nie wszystkie z nich są szkodliwe! W organizmie człowieka żyje około 2 kg bakterii, które tworzą tzw. florę bakteryjną. Pożytecznych bakterii jest nawet około 100 bilionów. Stanowią one istotny element naszej odporności.
Dobre bakterie, czyli jakie?
Pożyteczne bakterie w organizmie człowieka regulują jego prawidłowe działanie, chronią przed chorobotwórczymi patogenami, zabezpieczają przed wieloma dolegliwościami. Stoją na straży zdrowia, pilnując, aby złe bakterie nie rozmnażały się swobodnie.
Najważniejszymi z punktu widzenia zdrowia bakteriami są bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus (LGG) i Bifidobacterium. Więcej o bakteriach LGG i ich bardzo dużym wpływie na funkcjonowanie flory bakteryjnej, przeczytamy na stronie https://www.acidolac.pl/o-szczepach-bakterii/lactobacillus-rhamnosus-lgg-co-o-nich-wiemy
Pożyteczne bakterie zamieszkują przede wszystkim jelito grube. Tworzą szczelny nabłonek jelitowy, który chroni nas przed bakteriami chorobotwórczymi i innymi szkodliwymi substancjami, które wraz z pokarmem docierają do jelit.
Funkcje pożytecznych bakterii
Najważniejszą funkcją dobrych bakterii jest funkcja ochronna i wspieranie naszej odporności. Jednak dobroczynne bakterie odpowiedzialne są także za:
- produkcję witamin z grupy B;
- lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku;
- korzystny wpływ na przemianę materii, zapobieganie zaparciom;
- zapobieganie zakażeniom jelitowym poprzez ograniczanie rozwoju chorobotwórczych bakterii;
- poprawę florę bakteryjną po antybiotykoterapii, po zatruciach pokarmowych;
- ochronę zębów przed próchnicą.
Jak wspomóc rozwój pożytecznych bakterii w organizmie?
Na rynku dostępnych jest bardzo dużo produktów probiotycznych, uzupełniających florę bakteryjną. Przy ich wyborze powinniśmy kierować się ilością szczepów w nich zawartych.
Dobroczynne bakterie probiotyczne znajdziemy także w wielu produktach spożywczych – warto wprowadzić je do codziennej diety. W wyżej wspomnianym artykule znajdziemy listę produktów produktów spożywczych, zawierających dobroczynne szczepy bakterii. Korzystajmy z tego co przynosi nam natura, aby zadbać o siebie i cieszyć się doskonałym zdrowiem.