Stosowanie synergii komórkowych składników odżywczych pozwala eliminować ukryte braki mikroelementów i uruchamia „system samo naprawczy” organizmu podczas stanów zapalnych, ale również wspomaga organizm w chorobach przewlekłych.
Taką chorobą jest astma. Chroniczna choroba dróg oddechowych, charakteryzująca się kaszlem, napadami duszności i świszczącym oddechem. Szacuje się, że w Polsce na astmę choruje ponad 3 mln osób.
Napady duszności są konsekwencją zwężenia dróg oddechowych, spowodowanego skurczami mięśni gładkich i opuchniętych błon śluzowych układu oddechowego. Poszukajmy, co może pomóc? Jakiego składnika potrzebują nasze komórki, mięśnie gładkie. Otóż do najważniejszych składników odżywczych odpowiedzialnych za rozkurczanie i elastyczność mięśni gładkich należy aminokwas Arginina. Tworzy ona tlenek azotu. W 1998 roku trzej amerykańscy uczeni Louis Ignarro, Ferio Murad i Robert Furchgott otrzymali nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny za badania nad tlenkiem azotu. Między innymi reguluje on rozkurcz mięśni gładkich, w tym przypadku mięśni gładkich pęcherzyków płucnych.
W tym procesie uczestniczy również witamina C. Istotne sa również wapń i magnez wspomagające optymalną przemianę materii na poziomie komórkowym. Wg badań medycyny komórkowej Dr. Ratha wit. C, aminokwas lizyna, prolina oraz ekstrakt z zielonej herbaty (bogaty w EGCG) przyczyniają się w znacznym stopniu do działań obronnych i przeciwzapalnych przy astmie uwarunkowanej alergicznie.
Badania naukowe potwierdzają również wpływ kwercetyny (jednego z flawonoidów) na obniżenie częstotliwości ataków astmy, ponieważ hamuje wydzielanie histaminy. Kwercetyna występuje głównie w warzywach i owocach. Znowu więc się potwierdza, że naturą zwalczamy męczące dolegliwości i wspomagamy nasz organizm.