Together Magazyn » Aktualności » Alfabet witamin – przegląd i ich rola w organizmie

Alfabet witamin – przegląd i ich rola w organizmie

Witaminy spełniają wiele życiowych funkcji odpowiedzialnych za utrzymanie organizmu w stanie równowagi biologicznej. W najszerszym ujęciu wpływają na przemianę materii w organizmie, regulując liczne procesy biologiczne.

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH

To witaminy A, D, E, K i F. Aby przynieść pożytek organizmowi, muszą się znaleźć w otoczeniu tłuszczów, które zainicjują ich chemiczne przeobrażenia. W przypadku zwiększonej podaży, organizm magazynuje część witamin na „później”, dzięki czemu będzie miał możliwość korzystania ze swoich rezerw w chwilach zwiększonego zapotrzebowania. Taka zaleta generuje jednak wady – kumulacja tych witamin w organizmie stwarza ryzyko hiperwitaminozy.

Witamina A

W 90% jest magazynowana w wątrobie. Wpływa na proces widzenia i strukturę nabłonka, tj. skóry i narządów.

Niedobór: kurza ślepota (nieprawidłowe widzenie o zmierzchu), upośledzenie płodności, łuszczenie i rogowacenie nabłonka skóry, trudności w gojeniu się ran.

Nadmiar: złuszczające zapalenie skóry, pękanie warg, bóle głowy, pobudliwość, bóle kostne, utrata łaknienia.

Zapotrzebowanie: 5000–7000 jm./24 h.

Źródła: wątroba (głównie ryb), mleko, jaja, masło.

Witamina D3

Witamina D3 jest właściwie prehormonem, regulującym w organizmie głównie gospodarkę fosforowo-wapniową. Witamina D3 wytwarzana jest pod wpływem ultrafioletu w obrębie skóry.

Nadmiar: wzmożone oddawanie moczu, osłabienie, ból głowy, świąd skóry.

Niedobór: krzywica (dzieci), demineralizacja kości (dorośli).

Źródła: tran, mięso, wątroba, mleko, żółtka jaj, przetwory rybne.

Zapotrzebowanie: dorośli 200–1000 jm./24 h.

Witamina E

Witamina E (tokoferol) pełni funkcję przeciwutleniacza (przeciwutleniacza), tzn. wspiera mechanizmy obronne komórek.

Nadmiar: zaburzenia widzenia, biegunka, bóle głowy i żołądka, zaburzenia hormonalne, osłabienie.

Niedobór: zaburzenia układu nerwowego i płodności, przebarwienia skórne.

Źródła: jaja, oleje roślinne, nieoczyszczone produkty zbożowe.

Zapotrzebowanie: 10–16 jm./24 h.

Witamina K

Witamina K odpowiada za pracę czynników krzepnięcia krwi, wpływa także na przyswajalność wapnia (mineralizację kości).

Nadmiar: nadkrzepliwość krwi (zakrzepy, zatory).

Niedobór: długi czas gojenia ran, krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne, zapalenia jelit, biegunki.

Źródła: rośliny zielone (sałata, kapusta, szpinak, kalafior), strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca, soja), oleje roślinne.

Zapotrzebowanie: dorośli 0,03 mg/kg mc./24 h.

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE

W wodzie rozpuszczają się witaminy B, C, P, PP, H oraz kwas foliowy. Niweluje to ryzyko hiperwitaminozy (nadwyżki witamin), ponieważ organizm pozbywa się nadprogramowej ilości witamin wraz z moczem. Aby zapobiec awitaminozie (brakowi) i hipowitaminozie (niedoborowi), witaminy z tej grupy należy systematycznie przyjmować z pokarmem.

Witamina B1

Witamina B1 (tiamina, aneuryna) uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów oraz zapewnia funkcjonalność układu nerwowego.

Nadmiar (rzadko): zaburzenia rytmu serca, drżenia mięśni.

Niedobór: choroba beri-beri (obrzęki kończyn i tułowia, zanik lub porażenie mięśni), uszkodzenia układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych (korzonki, rwa kulszowa, lumbago itp.), niewydolność serca.

Źródła: fasola, groch, orzechy, drożdże, mięso wieprzowe.

Zapotrzebowanie: zależne od przyjmowanych kalorii: ok. 0,75 mg/1000 kcal/24 h.

Witamina B2

Ryboflawina wpływa na stan błon śluzowych, wygląd skóry i ogólną odporność organizmu. Jej niedobór jest zwykle połączony z deficytem innych witamin.

Nadmiar: pogorszenie ostrości wzroku, nudności, zaczerwienie oczu.

Niedobór: pękanie skóry warg i kącików ust, łojotokowe zapalenie skóry, zmiany w narządzie wzroku i układzie nerwowym (spadek stężenia serotoniny, dopaminy).

Źródła: białe mięso, wątroba, mleko, drożdże, młode jarzyny.

Zapotrzebowanie: 0,5–3 mg/24 h.

Witamina B3 = witamina PP

Witamina B3 (niacyna, nikotynamid) wpływa na stan skóry, nabłonka, układu nerwowego, silnie rozszerza naczynia i obniża ciśnienie tętnicze.

Nadmiar: zawroty głowy, spadek ciśnienia, uczucie pieczenia twarzy, arytmia serca.

Niedobór: pelagra (zapalenie skóry, otępienie, biegunki).

Źródła: narządy zwierząt, mleko, ser, jaja, drożdże, orzechy, nasiona strączkowe.

Zapotrzebowanie: 15 mg/24 h.

Witamina B5

Witaminę B5 (kwas pantotenowy) stosuje się w niedoborach pokarmowych wynikających z nieprawidłowego wchłaniania.

Nadmiar: niestrawność, reakcje alergiczne.

Niedobór: zespół pękających stóp, zmiany na błonach śluzowych i skórze, choroby nerwów obwodowych, osłabienie.

Źródła: wątroba, żółtka jaj, świeże jarzyny.

Zapotrzebowanie: 9 mg/24 h.

Witamina B6

Pirydoksyna uczestniczy w przemianie aminokwasów, wpływa na proces krwiotwórczy i odżywia komórki nerwowe.

Nadmiar: zespół neuropatii (zaburzenia czucia – dotyku, temperatury; niezborność ruchów).

Niedobór: akrodynia (bolesne zapalenie u szczytu nosa, rąk i stóp), zmiany na błonach śluzowych i skórze, zaburzenia snu, drgawki, depresja, niedokrwistość.

Źródła: otręby ryżowe, drożdże, seler, kiełki zbóż, papryka, sałata, mięso.

Zapotrzebowanie: 1,5–2 mg/24 h.

Witamina B7 = witamina H

Witaminę H, czyli biotynę, przyjmuje się w ramach rekonwalescencji po długotrwałym stosowaniu antybiotyków. Zapobiega również łojotokowi oraz wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów.

Nadmiar: dotychczas nie stwierdzono.

Niedobór: zapalenia skóry, wyniszczenie, wypadanie włosów.

Źródła: drożdże, narządy zwierząt, ziarna zbóż, szpinak, orzechy włoskie, sardynki.

Zapotrzebowanie: 0,3 mg/24 h.

Witamina B12

Uczestniczy w procesie tworzenia ciałek krwi. Nie występuje w roślinach, dlatego na jej deficyty narażone są szczególnie osoby stosujące dietę jarską.

Nadmiar (rzadko): objawy uczuleniowe.

Niedobór: zwyrodnienia układu nerwowego, niedokrwistość, uszkodzenia błony śluzowej przewodu pokarmowego, zmęczenie, rozdrażnienie, drętwienie rąk i nóg.

Źródła: wątroba zwierzęca, jaja, ryby, przetwory mleczne.

Zapotrzebowanie: 10–15 µg/24 h.

Witamina C

Stymuluje produkcję ciał odpornościowych i zapobiega niszczeniu komórek przez wolne rodniki (działanie antyoksydacyjne).

Nadmiar (> 1 g/d.): zaburzenia czynności układu pokarmowego, wzrost wydalania moczu, wytrącanie się moczanów w drogach moczowych (podagra).

Niedobór: szkorbut (obrzmienie dziąseł i wypadanie zębów, bóle kończyn, kruchość naczyń), wydłużenie okresu zdrowienia.

Źródła: truskawki, porzeczki, owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta, pomidory, zielona papryka, szpinak.

Zapotrzebowanie: dorośli ok. 60 mg/24 h; dzieci 40–60 mg/24 h.

Tekst: Marta Horbal

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.