Together Magazyn » Aktualności » Alfabet witamin – przegląd i ich rola w organizmie

Alfabet witamin – przegląd i ich rola w organizmie

Witaminy spełniają wiele życiowych funkcji odpowiedzialnych za utrzymanie organizmu w stanie równowagi biologicznej. W najszerszym ujęciu wpływają na przemianę materii w organizmie, regulując liczne procesy biologiczne.

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH

To witaminy A, D, E, K i F. Aby przynieść pożytek organizmowi, muszą się znaleźć w otoczeniu tłuszczów, które zainicjują ich chemiczne przeobrażenia. W przypadku zwiększonej podaży, organizm magazynuje część witamin na „później”, dzięki czemu będzie miał możliwość korzystania ze swoich rezerw w chwilach zwiększonego zapotrzebowania. Taka zaleta generuje jednak wady – kumulacja tych witamin w organizmie stwarza ryzyko hiperwitaminozy.

Witamina A

W 90% jest magazynowana w wątrobie. Wpływa na proces widzenia i strukturę nabłonka, tj. skóry i narządów.

Niedobór: kurza ślepota (nieprawidłowe widzenie o zmierzchu), upośledzenie płodności, łuszczenie i rogowacenie nabłonka skóry, trudności w gojeniu się ran.

Nadmiar: złuszczające zapalenie skóry, pękanie warg, bóle głowy, pobudliwość, bóle kostne, utrata łaknienia.

Zapotrzebowanie: 5000–7000 jm./24 h.

Źródła: wątroba (głównie ryb), mleko, jaja, masło.

Witamina D3

Witamina D3 jest właściwie prehormonem, regulującym w organizmie głównie gospodarkę fosforowo-wapniową. Witamina D3 wytwarzana jest pod wpływem ultrafioletu w obrębie skóry.

Nadmiar: wzmożone oddawanie moczu, osłabienie, ból głowy, świąd skóry.

Niedobór: krzywica (dzieci), demineralizacja kości (dorośli).

Źródła: tran, mięso, wątroba, mleko, żółtka jaj, przetwory rybne.

Zapotrzebowanie: dorośli 200–1000 jm./24 h.

Witamina E

Witamina E (tokoferol) pełni funkcję przeciwutleniacza (przeciwutleniacza), tzn. wspiera mechanizmy obronne komórek.

Nadmiar: zaburzenia widzenia, biegunka, bóle głowy i żołądka, zaburzenia hormonalne, osłabienie.

Niedobór: zaburzenia układu nerwowego i płodności, przebarwienia skórne.

Źródła: jaja, oleje roślinne, nieoczyszczone produkty zbożowe.

Zapotrzebowanie: 10–16 jm./24 h.

Witamina K

Witamina K odpowiada za pracę czynników krzepnięcia krwi, wpływa także na przyswajalność wapnia (mineralizację kości).

Nadmiar: nadkrzepliwość krwi (zakrzepy, zatory).

Niedobór: długi czas gojenia ran, krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne, zapalenia jelit, biegunki.

Źródła: rośliny zielone (sałata, kapusta, szpinak, kalafior), strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca, soja), oleje roślinne.

Zapotrzebowanie: dorośli 0,03 mg/kg mc./24 h.

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE

W wodzie rozpuszczają się witaminy B, C, P, PP, H oraz kwas foliowy. Niweluje to ryzyko hiperwitaminozy (nadwyżki witamin), ponieważ organizm pozbywa się nadprogramowej ilości witamin wraz z moczem. Aby zapobiec awitaminozie (brakowi) i hipowitaminozie (niedoborowi), witaminy z tej grupy należy systematycznie przyjmować z pokarmem.

Witamina B1

Witamina B1 (tiamina, aneuryna) uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów oraz zapewnia funkcjonalność układu nerwowego.

Nadmiar (rzadko): zaburzenia rytmu serca, drżenia mięśni.

Niedobór: choroba beri-beri (obrzęki kończyn i tułowia, zanik lub porażenie mięśni), uszkodzenia układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych (korzonki, rwa kulszowa, lumbago itp.), niewydolność serca.

Źródła: fasola, groch, orzechy, drożdże, mięso wieprzowe.

Zapotrzebowanie: zależne od przyjmowanych kalorii: ok. 0,75 mg/1000 kcal/24 h.

Witamina B2

Ryboflawina wpływa na stan błon śluzowych, wygląd skóry i ogólną odporność organizmu. Jej niedobór jest zwykle połączony z deficytem innych witamin.

Nadmiar: pogorszenie ostrości wzroku, nudności, zaczerwienie oczu.

Niedobór: pękanie skóry warg i kącików ust, łojotokowe zapalenie skóry, zmiany w narządzie wzroku i układzie nerwowym (spadek stężenia serotoniny, dopaminy).

Źródła: białe mięso, wątroba, mleko, drożdże, młode jarzyny.

Zapotrzebowanie: 0,5–3 mg/24 h.

Witamina B3 = witamina PP

Witamina B3 (niacyna, nikotynamid) wpływa na stan skóry, nabłonka, układu nerwowego, silnie rozszerza naczynia i obniża ciśnienie tętnicze.

Nadmiar: zawroty głowy, spadek ciśnienia, uczucie pieczenia twarzy, arytmia serca.

Niedobór: pelagra (zapalenie skóry, otępienie, biegunki).

Źródła: narządy zwierząt, mleko, ser, jaja, drożdże, orzechy, nasiona strączkowe.

Zapotrzebowanie: 15 mg/24 h.

Witamina B5

Witaminę B5 (kwas pantotenowy) stosuje się w niedoborach pokarmowych wynikających z nieprawidłowego wchłaniania.

Nadmiar: niestrawność, reakcje alergiczne.

Niedobór: zespół pękających stóp, zmiany na błonach śluzowych i skórze, choroby nerwów obwodowych, osłabienie.

Źródła: wątroba, żółtka jaj, świeże jarzyny.

Zapotrzebowanie: 9 mg/24 h.

Witamina B6

Pirydoksyna uczestniczy w przemianie aminokwasów, wpływa na proces krwiotwórczy i odżywia komórki nerwowe.

Nadmiar: zespół neuropatii (zaburzenia czucia – dotyku, temperatury; niezborność ruchów).

Niedobór: akrodynia (bolesne zapalenie u szczytu nosa, rąk i stóp), zmiany na błonach śluzowych i skórze, zaburzenia snu, drgawki, depresja, niedokrwistość.

Źródła: otręby ryżowe, drożdże, seler, kiełki zbóż, papryka, sałata, mięso.

Zapotrzebowanie: 1,5–2 mg/24 h.

Witamina B7 = witamina H

Witaminę H, czyli biotynę, przyjmuje się w ramach rekonwalescencji po długotrwałym stosowaniu antybiotyków. Zapobiega również łojotokowi oraz wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów.

Nadmiar: dotychczas nie stwierdzono.

Niedobór: zapalenia skóry, wyniszczenie, wypadanie włosów.

Źródła: drożdże, narządy zwierząt, ziarna zbóż, szpinak, orzechy włoskie, sardynki.

Zapotrzebowanie: 0,3 mg/24 h.

Witamina B12

Uczestniczy w procesie tworzenia ciałek krwi. Nie występuje w roślinach, dlatego na jej deficyty narażone są szczególnie osoby stosujące dietę jarską.

Nadmiar (rzadko): objawy uczuleniowe.

Niedobór: zwyrodnienia układu nerwowego, niedokrwistość, uszkodzenia błony śluzowej przewodu pokarmowego, zmęczenie, rozdrażnienie, drętwienie rąk i nóg.

Źródła: wątroba zwierzęca, jaja, ryby, przetwory mleczne.

Zapotrzebowanie: 10–15 µg/24 h.

Witamina C

Stymuluje produkcję ciał odpornościowych i zapobiega niszczeniu komórek przez wolne rodniki (działanie antyoksydacyjne).

Nadmiar (> 1 g/d.): zaburzenia czynności układu pokarmowego, wzrost wydalania moczu, wytrącanie się moczanów w drogach moczowych (podagra).

Niedobór: szkorbut (obrzmienie dziąseł i wypadanie zębów, bóle kończyn, kruchość naczyń), wydłużenie okresu zdrowienia.

Źródła: truskawki, porzeczki, owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta, pomidory, zielona papryka, szpinak.

Zapotrzebowanie: dorośli ok. 60 mg/24 h; dzieci 40–60 mg/24 h.

Tekst: Marta Horbal

Oceń