Wielkanoc to czas pełen radości – także na naszych świątecznych stołach, które w tym czasie wypełniają kolorowe pisanki, pyszne, warzywne sałatki, ale także – oryginalne wypieki, na które przez cały rok czeka z niecierpliwością cała rodzina. Babki, mazurki, serniki, makowce i torty – to właśnie one już za kilka dni będą podbijać nasze podniebienia! By smakowały wyśmienicie, do ich przygotowania wykorzystajmy sprawdzone już przepisy – tylko wtedy świetnie się udadzą.
Królewska babka – bez glutenu i laktozy
Mówią, że królowa jest tylko jedna! I wśród wielkanocnych wypieków jest nią z pewnością tradycyjna babka. Puszysta, elegancka, a przy tym wyjątkowo smaczna. Dodatkowo – bardzo prosta w przygotowaniu. W towarzystwie migdałów smakować będzie wyśmienicie. Dzięki temu, iż jest to przepis na wariant bez glutenu i bez laktozy, bez obaw zajadać się nią będą mogli wszyscy domownicy oraz zaproszeni goście.
Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy)
Składniki:
200g mąki migdałowej (migdały zmielone na mąkę)
120g mąki ryżowej
3 duże jaja
100g cukru trzcinowego
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100g Kasi 100% roślinnej bez laktozy
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru pudru
2 łyżki wody
100g migdałów w cukrze do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jaja pomieszaj z cukrem trzcinowym i ubij je dobrze na puch. Następnie dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia i wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Wymieszaj dokładnie w misce – bezglutenowy proszek do pieczenia, obie mąki, cynamon i sodę oczyszczoną.
3. Do masy jajecznej dodaj powstałą z mąki masę i dokładnie wymieszaj.
4. Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i przez około 30 minut piecz. Po upływie tego czasu uchyl lekko drzwiczki piekarnika, by gotowe ciasto wystygło.
5. Następnie ucieraj cukier puder dodając do niego po odrobinie wodę – w efekcie powinien on być gładki i gęsty. Gotowe ciasto polej lukrem i przyozdób migdałami.
Sernik – w granacie
Choć jego nazwa może być nieco myląca, „granatowy sernik” wcale nie odbiega od tego tradycyjnego w kwestii swojego koloru. Nie zmienia to jednak faktu, że na świątecznym stole z pewnością zrobi on prawdziwą furorę – z dodatkiem nazywanego „owocem życia” granatu. Do dekoracji wykorzystajmy pestki owocu. Jak je wydobyć? Wystarczy naciąć łupinę, a następnie połamać ją na kawałki i stukając łyżeczką w skórę, wyciągnąć pestki do miseczki wypełnionej zimną wodą. Tak przygotowany sernik będzie smakował i wyglądał – doskonale.
Granatowy sernik
Składniki:
- 100g kostki do pieczenia Kasia
- 150g mąki
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka jaj (L)
- 700g twarogu sernikowego
- 150g cukru
- 100g kostki do pieczenia Kasia
- 3 jajka (L)
- 40g budyniu w proszku
- 150ml grenadiny (syropu z granatów)
- 150ml mleka
- 50ml mleka
- 2 tabliczki białej czekolady
- 250g śmietany 18%
- 1 granat
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce: proszek do pieczenia, mąkę, cukier, kostkę do pieczenia Kasia i żółtka jaj.
2. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Ciasto przesyp do formy i lekko dociśnij łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut.
3. W tym czasie przygotuj masę serową. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść. Ubij jajka z cukrem na puch. Dorzuć twaróg, proszek budyniowy i roztopioną kostkę do pieczenia Kasia.
4. Na koniec dodaj wymieszaną z mlekiem grenadinę. Tak przygotowaną masę przelej na podpieczony spód i piecz około 50 minut w 170°C. Na niższym „piętrze” piekarnika postaw naczynie z odrobiną wody – dzięki temu sernik nie będzie pękał podczas pieczenia.
5. Mleko podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się wszystko rozpuści, a otrzymana masa będzie gładka. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
6. Otrzymaną masę wyłóż na wierzch wystudzonego sernika i udekoruj nasionami granatu. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Mleczny mazur
Mango, kiwi, truskawki – choć owoce te zwykle bardziej kojarzą się nam z okresem letnim, teraz doskonale odnajdą się też na wielkanocnym stole. Konkretniej, w przepisie na tradycyjnego mazurka, który w swoim mlecznym wydaniu smakować będzie wyjątkowo. Pamiętajmy, by do przygotowania spodu wykorzystać dobrze schłodzoną i pokrojoną na drobniejsze kawałki kostkę do pieczenia, która nada ciastu odpowiednią strukturę. Mniam!
Mleczny mazurek z owocami
Składniki:
- 125g kostki do pieczenia Kasia
- 250g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko (M)
- 125g kostki do pieczenia Kasia
- 0,25 szklanki mleka
- 0,25 szklanki cukru
- 120g mleka w proszku
- 100g serka śmietankowego
- 1 mango
- 2 kiwi
- 4 truskawki
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, posiekaną kostkę do pieczenia Kasia i jajko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj 2 łyżki wody. Ciasto przełóż na stół i zagnieć.
2. Następnie rozwałkowuj na cienki placek. Foremkę o wymiarach około 20×25 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
3. Ciastem wylep spód i boki foremki. Całość nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 15 minut.
4. Mleko zagotuj z cukrem i wystudź. Miękką Kasię utrzyj na krem. Ciągle ucierając dolewaj cienkim
strumieniem mleko z cukrem.
5. Następnie dodaj, małymi porcjami, mleko w proszku i serek. Cały czas ucieraj.
6. Gotowy krem wyłóż na wystudzone ciasto i równo rozprowadź. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Górka z czekolady
Jeżeli w nadchodzące Święta nie dość nam będzie jeszcze wielkanocnej babki, w wersji dla wyjątkowych łasuchów wypiek przygotować możemy także w wariancie pełnym dobroci – z dodatkiem orzechów i czekolady. Jeżeli dodatkowo jej wierzch przyozdobimy kolorowymi, czekoladowymi cukierkami, zachwyt naszych gości – gwarantowany!
Babka czekoladowo-orzechowa
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g orzechów laskowych
- 3 jajka (L)
- 150g kostki do pieczenia Kasia
- 150g drobnego cukru
- 100g czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g gorzkiej czekolady
- 50ml śmietanki 30%
- 10g kostki do pieczenia Kasia
- garść czekoladowych cukiereczków do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Orzechy posiekaj drobno w blenderze. Czekoladę również drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami. Formę do babki wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
3. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na puch. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.
4. Następnie dodawaj mąkę z orzechami i rum. Na koniec wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180°C.
6. W rondelku podgrzej śmietankę z kostką do pieczenia Kasia. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą polej ciasto i udekoruj cukiereczkami.