W okresie przed świątecznym bardzo często słyszę pytanie „Co zrobić, aby nie przytyć w czasie Świąt”. Myślę, że każdy powinien zachować zdrowy rozsądek, zarówno osoby, które nie stosują żadnych zaleceń żywieniowych, jak i osoby będące na diecie. Na pewno nie jest zdrowe, aby się objadać, jeść ogromne ilości smakołyków, sałatek z majonezem i smażonych ryb i mięs. Coraz częściej obserwuję jednak, że jedzenie w czasie świąt nie jest najważniejsze, ludzie potrafią inaczej spędzić swój wolny czas, nie tylko siedząc przy stole i jedząc cały czas.
Jestem przekonana o tym, że jeśli rozsądnie podejdziemy do tematu świątecznego jedzenia, to na pewno nie grozi nam przybranie na masie ciała, ani problemy żołądkowo-jelitowe. Najważniejsze jest to, aby zapamiętać, że ciężko jest strasznie przytyć przez 3 dni świat, najbardziej zagraża nam dojadanie po świętach, bo ono może trwać nawet 2 tygodnie!!!
Ważne jest też to, aby nie tworzyć nierealistycznych postanowień, że niczego nie zjedzmy ze Świątecznego stołu. Takie postanowienia mogą spowodować ogromne wyrzuty sumienia, Święta to jest czas radości, nie wolno się nie potrzebnie stresować.
Jestem przekonana, że zjedzenie tradycyjnych dań w optymalnych ilościach nikomu nie zaszkodzi.
Warto pamiętać także o ruchu na świeżym powietrzu. Niestety w czasie Świąt, nie każdemu chce się wyjść z domu, tym bardziej kiedy zjemy zbyt duże ilości jedzenia. Spacery, czy inna aktywność fizyczna na 100% oderwie Nas od świątecznego stołu.
Kilka rad, jak zdrowo przetrwać Święta Bożego Narodzenia:
- należy jeść w określonych porach, starać się robić przerwy pomiędzy posiłkami. Bardzo niezdrowe jest ciągłe podjadanie, nie jest to korzystne dla naszej sylwetki, ani dla funkcjonowania układu pokarmowego.
- ważne jest jedzenie małych posiłków, nie 2-3 ogromnych posiłków w ciągu dnia. Jedząc ogromne porcje na pewno obciążymy żołądek, możemy doprowadzić do niestrawności.
- należy pomyśleć o tym, aby wolny czas spędzić aktywnie
- ciasta, słodkie posiłki staraj się zjeść od razu do posiłku, najgorsze dla organizmu jest podjadanie słodyczy pomiędzy posiłkami
- ciasteczka, ciasta można po części zamienić na owoce np. na mandarynki, kiwi, pomarańcze, grejpfruty. Prawdą oczywiście jest, że owoce zawierają cukry, ale owoce są produktem świeżym, nie wysoko przetworzonym. Pamiętajmy jednak, że we wszystkim należy zachować umiar, także w jedzeniu owoców, nie polecam zjedzenia np. kilograma mandarynek!
- staraj się odchudzić tradycyjne dania np. zamiast samego majonezu do sałatki warzywnej dodaj ½ porcji majonezu i uzupełnij ją porcją jogurtu naturalnego. Zamiast ryb smażonych przygotuj ryby pieczone, czy w chudych galaretach. Tłuste mięsa np. karkówkę pieczoną zamienić na pieczonego indyka.
- – nie przygotowuj za dużych ilości, postaraj się w takiej ilości przygotować dania, aby wystarczyły tylko na święta, po świętach powinno się powrócić do zdrowszego jedzenia
- ważne jest też to, aby się nie głodzić przed świętami, nie stosować restrykcyjnych diet.Głodówki są bardzo niebezpieczne pod kątem zdrowotnym, a także mogą spowodować, że w czasie świąt „rzucimy się na jedzenie” i zjemy dwa razy więcej
- pij wodę z cytryną, będzie odkwaszać organizm oraz zmieniać smaki, dzięki wodzie z cytryną możesz mieć mniejszą ochotę na słodycze
Menu świąteczne – pyszne, odchudzone dania
Barszcz wigilijny
* buraki – 2,5 kg
* woda – 3 litry
* garstka suszonych grzybów
* kilka listeczków liścia laurowego, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie ok. 5 sztuk
* sól do smaku
* ocet – 3 łyżki
* czosnek – 2 ząbki
* cukier – 2 łyżeczki
* majeranek suszony – 2 łyżki ( można dodać według uznania)
Buraki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zalać wodą, dodać przyprawy ( sól, ziele, pieprz, liść laurowy, czosnek) i gotować ok. 30 minut. Następnie dodać cukier, majeranek i gotować kolejne 10 minut. Grzyby zalać wodą i ugotować, wywar 0,5 litra będzie potrzeby do barszczu. Wywar z grzybów dodać do barszczu i jeszcze chwilę razem gotować. Barszcz odstawić do lodówki na noc, na drugi dzień odcedzić, podgrzać ( uważać, aby go nie zagotować), można go doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, w razie potrzeby można dodać odrobinę cukru.
Ryba po grecku
Składniki podane na 4 porcje
* dorsz filet – 4 sztuki
* marchew – 4 sztuki
* pietruszka, korzeń – 2 sztuki
* cebula – 1 sztuka
* przecier pomidorowy ( koncentrat pomidorowy) – 1 słoiczek – 210 g
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
Filet z ryby lekko posolić, popieprzyć, obłożyć ząbkiem czosnku, zawinąć w folię i upiec w nagrzanym piekarniku.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kosteczkę i poddusić na oliwie, gdy warzywa będą miękkie proszę dodać przecier pomidorowy. W razie potrzeby warzywa należy podlać wodą, na koniec można doprawić odrobiną pieprzu do smaku.
Rybę pokryć warzywami.
Karp pieczony
* karp – ok. 1.5 kg
* czosnek – 4 ząbki
* sok z ½ cytryny
* 2 łyżki oliwy
* liście selera, liście zielonej pietruszki, sól, pieprz
Kawałki karpia oczyścić, umyć, skropić sokiem z cytryny, posolić solą. Do rękawa do pieczenia włożyć karpia, na wierzch ułożyć liście selera, zielonej pietruszki, pokrojone ząbki czosnku. Całość zalać oliwą, rękaw do pieczenia szczelnie zamknąć, piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 – 40 minut.
Kapusta z grzybami
* kapusta kiszona – 0,5 kg
* suszone grzyby – mała garść
* cebula – 1 średnia sztuka
* mielony kminek – 1 łyżeczka
* oliwa – 1 łyżka
* ziele angielskie, sól, pieprz, można pod koniec gotowania dodać przyprawę do bigosu
Grzyby namoczyć w letniej wodzie, odstawić na ok. 12 h i gotować przez godzinę. Kapustę drobno pokroić, wywar z grzybów wlać do kapusty o gotować ok. 1.5 do 2 h. W połowie gotowania dodać przyprawy, grzybki drobno pokroić i dodać do kapusty. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oliwie i dodać do kapusty.
Sałatka śledziowa pod pierzynką
* 4 płaty śledzi marynowanych w oleju
* ziemniaki – 2 średnie sztuki
* marchew – 2 średnie sztuki
* ogórki konserwowe – 3 sztuki – pokroić w kosteczkę
* jajko gotowane – 3 sztuki
* ser żółty starty na tarce – 2 płaskie łyżki
* jogurt naturalny 2 % tł. – 4 łyżki + przyprawy: sól, pieprz ziołowy
Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć w ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.
Ziemniaki, marchew ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, marchewki na drobnej.
Jajka ugotować, obrać, pokroić w kostkę.
W przezroczystej misce ułożyć pokrojone śledzie, polać połową sosu jogurtowego, wyłożyć potarte ziemniaki, pokrojone ogórki konserwowe, startą marchewkę, sos jogurtowy, pokrojone jajka, całość posypać serem żółtym, można posypać papryką słodką.
Schab ze śliwką
* schab – 0,6 kg
* suszone śliwki bez pestek – ok. 80 g
* cebula – 1 mała sztuka
* czosnek – 2 ząbki
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
* przyprawy: pieprz ziołowy, sól ziołowa, majeranek, papryka słodka i ostra, jarzynka suszona, ziele angielskie, liść laurowy.
Schab oczyścić, opłukać. Ostrym, długiem nożem zrobić w schabie otwór i upychać w nim suszone śliwki, schab posmarować oliwą i posypać przyprawami: solą, pieprzem, papryką, majerankiem, jarzynką. Cebulę i czosnek pokroić w krążki i obłożyć nimi schab, tak przygotowany schab odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc ( przykryć folią spożywczą. Schab włożyć do folii – rękawa do pieczenia, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Schab piec w nagrzanym piekarniku ok. 1.5 – 2 h.
Udka kaczki pieczone z jabłkiem
* 2 udka z kaczki
* przyprawa grillowa – 1 – 2 łyżeczki
* jabłka mniejsze (mogą też być winne) – 3 – 4 sztuki
* majeranek – 2 – 3 łyżki
* sól ziołowa, pieprz ziołowy
Udka kaczki rozmrozić, ułożyć na patelni, dusić, aż wytopi się tłuszcz. Udka powinny być lekko rumiane ( tłuszcz usunąć).
Do brytfanki włożyć udka kaczki, zalać dwoma łyżkami wody, dodać majeranek, przyprawę gilową, pokrojone jabłka w ósemki wydrążone z nasion, dusić do miękkości w razie potrzeby podlać wodą i doprawić do smaku.
Sernik
* zmielony, chudy twaróg – 800 g
* 6 żóltek
* 6 białek
* stevia – 5-6 łyżek
* skrobia/ mąka kukurydziana – 3 łyżki
* ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (można dodać także naturalną wanilię)
* mleko 2 % tł. – 1 szklanka
Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem – odrobiną masła. Piekarnik należy rozgrzać do 180 st. C. Zmielony twaróg zmiksować na gładką masę z żółtkami, stevią, skrobią i wanilią. Następnie należy wlać mleko i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą serową (nie za pomocą miksera). Masę przełóż do tortownicy, piecz ok. 60 minut, aż masa będzie odpowiednio ścięta.