Together Magazyn » Aktualności » Nie taki fast food zły jak go malują?

Nie taki fast food zły jak go malują?

Można by już na wstępie powiedzieć, że fast foody są naprawdę niezdrowe i że zagrożenie dla naszego zdrowia (i wyglądu), niesione przez spożywanie ich jest realne. Na tym można by zakończyć. Jednak w rzeczywistości nic nie jest po prostu czarne ani po prostu białe, jak i nasza rzeczywistość, która też czarno-biała nie jest i niesie ze sobą mnóstwo odmian szarości. Podobnie jest z fast foodami.

Fast food fast foodowi nierówny

Trzeba zacząć jednak od tego, że fast food fast foodowi nierówny. Za fast foody (ang. dosłownie: „szybka żywność”) uznaje się dziś wiele bardzo różnych odmian jedzenia. Do jednego worka wrzuca się więc przy tej okazji: hamburgery, burgery, frytki, hot-dogi, pizzę, zapiekanki, kebaby, a nawet tortille czy dania z popularnych ostatnimi czasy food-trucków. W worku tym znajdziemy również przekąski tj.: chipsy, chrupki, wafelki, batony.
Tymczasem jakość frytek z budki z hot-dogami będzie się różniła znacząco od tych podanych np. w restauracji ze zdrową żywnością, gdzie prawdziwe ziemniaki (a nie ziemniaczana pulpa prosto z mrożonki) będą upieczone lub usmażone w odpowiednim oleju (czyli takim, który nadaje się do wysokich temperatur), użytym jednokrotnie, a nie wielokrotnie, jak mają to w zwyczaju bary-budki, czyli typowe fastfoodowe miejsca. Siłą rzeczy te same frytki nie będą takie same, gdy zrobimy je samodzielnie w domu – ze składników znanych nam doskonale i wykonanych bez użycia gotowców z mrożonek ani przetworzonej żywności.

Fast food – samo zło?

Gdy przyjrzeć się fast foodom „tradycyjnym”, czyli tzw. barom szybkiej obsługi i daniom podawanym w takich barach, to wnioski nie będą już takie optymistyczne. Przede wszystkim jakość używanych tam produktów, warunki przygotowywania potraw oraz ogólne podejście do masowego klienta wołają o pomstę do nieba. Dlatego też chcąc zachować zdrowie i dobry wygląd (dania te są bardzo kaloryczne i tuczące), omijajmy budki z „szybkim” czy – jak mówią niektórzy, w czym mają wiele racji – „śmieciowym” jedzeniem szerokim łukiem. A już zwłaszcza, gdy mowa o żywieniu dzieci – trzymajmy nasze pociechy jak najdalej od popularnych barów typu fast food, które szumnie nazywają siebie restauracjami, choć w rzeczywistości nie mają z nimi nic wspólnego, bazują bowiem w głównej mierze na gotowych produktach i wysoko przetworzonej żywności. Jeśli zależy nam na tym, by zaprosić potomstwo na zdrowy posiłek do restauracji, to zróbmy to, wybierając odpowiednie miejsce, gdzie będziemy pewni jakości produktów, z których przygotowuje się dania.

Co złego kryje się w fast foodach?

Są kaloryczne i zarazem mają niską zawartość składników odżywczych, dlatego z jednej strony tuczą, a z drugiej – nie dostarczają organizmowi odpowiednich substancji, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Zawierają dużą ilość tłuszczy i węglowodanów, a są ubogie w to, czego potrzebujemy najbardziej, czyli w witaminy, błonnik i składniki mineralne.

Nie dość, że produkty tam używane są marnej jakości, to dodatkowo w przygotowanym jedzeniu naukowcy co rusz znajdują szkodliwe dla naszego zdrowia substancje chemiczne, takie jak: rakotwórczy akrylamid, nadtlenki lipidowe (wywołujące miażdżycę) oraz ftalany (mogące uszkadzać układ nerwowy). Fast foody podnoszą również poziom „złego” cholesterolu LDL, a także zawierają nasycone utwardzone tłuszcze trans, które zakłócają pracę neuroprzekaźników, co z kolei może prowadzić do depresji. Tego typu żywność zawiera ponadto bardzo dużo soli, która niekorzystnie wpływa na nasze układ krążenia oraz układ moczowy. O ilości cukrów nie trzeba wspominać.

Choroby wywoływane przez fast food

Częste spożywanie takiej żywności prowadzi do wielu chorób, w tym do otyłości, chorób sercowo-naczyniowych (w tym nadciśnienia), cukrzycy, osteoporozy oraz nowotworów. Specjaliści od żywienia ostrzegają, że szczególnie narażone są dzieci – za parę lat niechybnie czeka nas epidemia otyłości, jeśli pozwolimy najmłodszym spożywać w nadmiarze „śmieciowe jedzenie”. Ponadto zdaniem dietetyków częste spożywanie potraw bogatych w tłuszcze zwierzęce może prowadzić do nowotworów układu pokarmowego, a osoby spożywające dania fastfoodowe 4 razy w tygodniu są narażone na zawał serca o 80% bardziej od pozostałych.

Zdrowy fast food – czy to możliwe?

Niestety fast food nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, jednak jeśli z jakichś powodów my sami lub nasze dzieci lubią te dania i nie potrafimy się im oprzeć, to najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu w domu. Wówczas możemy wybrać dobre, zdrowe (lub zdrowsze) wersje składników, np. zamiast bezwartościowej białej bułki – bułkę pełnoziarnistą, zamiast smażonego mięsa – gotowane lub pieczone dobrej jakości albo kotlet wegetariański (z batatów, soczewicy), zamiast majonezu – jogurt, a do tego dużo surowych warzyw. Warto też przy tej okazji do gotowania włączyć malucha – zwłaszcza przy wspólnym pieczeniu pizzy nasza pociecha będzie uradowana.

Na mieście z kolei lepiej wybrać food trucki z burgerami lub belgijskimi frytkami, gdzie wykonuje się dania lokalnie i ze świeżych produktów, a nie masowo, z mrożonek – jak się to dzieje w budkach z szybkim i tanim jedzeniem. Możemy też udać się po prostu do prawdziwej, dobrej i renomowanej pizzerii, gdzie można zjeść prawdziwą pizzę na cienkim cieście i ze zdrowymi dodatkami, tj.: mozzarella, pomidory, rukola itp.
Nie uczmy dzieci szybkiego, taniego i śmieciowego jedzenia. Nie wyjdzie to ani im, ani nam na zdrowie.

5/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.