Sztuka kulinarna wymaga pewnej dozy kreatywności. O ile większość z nas ma pomysły na różnorodne obiady, o tyle śniadania w wielu domach ograniczają się do kanapek z szynką i serem albo jajecznicy na boczku. Tymczasem warto zwrócić uwagę na to, by pierwsze śniadanie było wartościowe i różnorodne – w dużej mierze decyduje ono o tym, czy mamy siły do pracy i nauki. Smaczne śniadanie, po którym przez długi czas nie jesteśmy głodni, ma również wpływ na nasz humor. W tekście podajemy przykłady składników, z których można stworzyć szybki i wartościowy posiłek na start. Poznaj produkty, dzięki którym Twoje śniadania przejdą metamorfozę.
Kaszki zbożowe
Jeśli lubisz płatki z mlekiem albo owsianki, do śniadaniowego jadłospisu koniecznie dopisz również naturalne kaszki zbożowe. To mit, że są one produktem przeznaczonym wyłącznie dla niemowląt. Tradycyjną kaszkę zbożową, na przykład jaglaną, owsianą lub gryczaną, przygotujesz w kilka chwil na mleku, napoju roślinnym albo na wodzie. Naturalne zboża, z których powstają kaszki, są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki któremu po posiłku czujemy się syci. Kaszkę każdego dnia możesz podawać w innej formie, do dekoracji wybierając różne owoce, warzywa albo orzechy. Naturalne kaszki sprawdzają się ponadto w koktajlach, a nawet w wypiekach jako zdrowszy zamiennik mąki pszennej.
Liofilizowane owoce i warzywa
Kolejnym produktem, który odmieni Twoje śniadania, są warzywa oraz owoce liofilizowane w formie pyłu lub grysu. Owoce i warzywa liofilizowane zachowują większość wartości odżywczych, co świeże owoce i warzywa. Zachowują smak i zapach świeżych owoców, różni je jedynie forma. Sproszkowane owoce są łatwiejsze w przechowywaniu i mają znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia. To dobry sposób na dodanie do jadłospisu malin czy truskawek poza sezonem. Liofilizowane owoce możesz dodać do wspomnianych wcześniej naturalnych kaszek. Z ich udziałem przygotujesz również owsianki czy koktajle. Wraz z serkiem homogenizowanym lub twarożkiem stworzą pyszne i kolorowe nadzienie do naleśników.
Pasty orzechowe
W domowej spiżarni zawsze warto mieć również zapas past z orzechów i pestek. Wybór jest naprawdę duży. Możesz postawić na pastę z orzechów włoskich, arachidowych, nerkowców albo migdałów. Warto spróbować też pasty z pestek dyni albo słonecznika. Ważne, by sięgać po zdrowe pasty, czyli takie, których skład to 100% orzechów albo pestek, bez żadnych dodatków. Orzechowe pasty to smaczna porcja białka i zdrowych tłuszczy, które są ważnymi elementami zbilansowanego śniadania. Pasty mogą być dodatkiem do kaszek, koktajli, owsianek i jogurtów. Możesz wykorzystać je również do tworzenia kanapek oraz dipów do sałatek.
Sproszkowane daktyle oraz karob
Lubisz słodkie śniadania, ale martwisz się, że Twoja rodzina spożywa za dużo białego cukru? Wcale nie musisz rezygnować ze słodkości, a eliminacja cukru z jadłospisu jest naprawdę prosta. Wystarczy, że w Twojej kuchni na stałe zagoszczą produkty, które są słodkie z natury. Słodkie kaszki, jogurty, koktajle czy owsiane ciasteczka przygotujesz z wykorzystaniem sproszkowanych daktyli albo ekologicznego karobu w proszku.