Together Magazyn » Zdrowie » Probiotyki na jelita
adobestock 452419691 wp

Probiotyki na jelita

Probiotyki na jelita to żywe mikroorganizmy (zazwyczaj szczepy bakterii lub drożdży), które przynoszą korzyści zdrowotne, gdy są spożywane w odpowiednich ilościach. Są one szczególnie ważne dla zdrowia jelit, ponieważ wspomagają utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej, która pełni istotną funkcję w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych, a także ochronie przed patogenami.

Czym są probiotyki na jelita?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które naturalnie występują w ludzkim organizmie i niektórych produktach spożywczych (np. fermentowanych produktach mlecznych). Ich główną rolą jest utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej, co jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania różnych układów – nie tylko pokarmowego, ale i odpornościowego oraz nerwowego.  

Skoro mikroorganizmy zaliczane do probiotyków bytują w ludzkim organizmie, po co przyjmować je z dietą i suplementami diety? W wyniku różnych czynników, takich jak stres, niewłaściwa dieta, antybiotykoterapia, infekcje, choroby autoimmunologiczne czy zmiany hormonalne, mikroflora jelitowa może zostać zaburzona. Prowadzi to do rozwoju patogenów, zaburzeń trawienia, problemów z odpornością itd. W takich przypadkach suplementacja probiotykami wspomaga przywrócenie prawidłowej równowagi mikroflory [1], [2], [3].

Działanie probiotyków

Probiotyki na jelita pomagają przywrócić równowagę mikroflory jelit. Przyjmowanie ich w formie suplementów diety wspomaga wchłanianie witamin i składników mineralnych i poprawia funkcje trawienne.

Suplementacja probiotyków ma również pozytywny wpływ na układ odpornościowy, ponieważ pomaga w produkcji przeciwciał oraz aktywacji komórek odpornościowych potrzebnych do walki z infekcjami. Regularne przyjmowanie probiotyków wspiera naturalną odporność organizmu, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności, takich jak sezon grypowy.

To nie koniec – działanie probiotyków cieszy się ostatnio dużym zainteresowaniem wśród badaczy. Wiadomo, że oprócz wspomagania pracy układu pokarmowego czy odpornościowego probiotyki pomogą pomóc m.in. przy atopowym zapaleniu skóry, alergiach, zakażeniach układu moczowo-płciowego czy stanach depresyjnych. 

Przy czym warto pamiętać, że nie każdy probiotyk ma takie samo działanie. Jeden szczep bakterii czy drożdży sprawdza się dobrze przy biegunkach, a inny jest lepszy przy wzdęciach. Warto zwrócić na to uwagę przy wyborze suplementu diety z probiotykami [1], [2], [3]. 

Kiedy warto stosować probiotyki?

Jednym z podstawowych wskazań do stosowania probiotyków na jelita jest antybiotykoterapia. Wynika to z tego, że podczas przyjmowania antybiotyków dochodzi do zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, co może prowadzić do biegunek. Aby zminimalizować ryzyko takich dolegliwości, zaleca się równoczesne przyjmowanie probiotyków. Warto jednak pamiętać, że niektóre preparaty probiotyczne mogą wchodzić w interakcje z antybiotykami, dlatego należy zachować odstęp czasowy między ich przyjmowaniem.

Kolejnym wskazaniem do stosowania probiotyków jest ostra biegunka infekcyjna. Probiotyki mogą skracać czas jej trwania u dzieci i łagodzić przebieg biegunki u dorosłych. 

W niektórych przypadkach probiotyki mogą wspomagać leczenie chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Należy jednak pamiętać, że ich stosowanie powinno odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza specjalisty. Zaleca się je również przy zespole jelita nadwrażliwego (IBS), infekcjach dróg moczowych i rodnych, a także alergiach [1], [2], [3]. 

Probiotyki na jelita są naturalnym wsparciem dla mikroflory jelitowej. Dzięki swoim właściwościom stanowią ważny element dbania o zdrowie układu pokarmowego (i nie tylko).

[1] Nowak, Adriana, K. Slizewska, and Zdzisława Libudzisz. „Probiotyki-historia i mechanizmy dzialania.” Żywność Nauka Technologia Jakość 17.4 (2010): 5-19.

[2] Nowak, Adriana, et al. „Probiotyki-efekty zdrowotne.” Żywność Nauka Technologia Jakość 17.4 (2010): 20-36.

[3] Mojka, Katarzyna. „Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki–charakterystyka i funkcje.” Probl. Hig. Epidemiol 95.3 (2014): 541-549.

Oceń