Nadszedł sezon na dynię i grzyby, a my mamy inspirację na pyszne danie z zaledwie kilku składników. Przepis na kopytka z kurkami i szałwią pochodzi z książki kucharskiej Jemy zdrowo na wsi i w mieście, która oferuje ponad 100 oryginalnych przepisów. Główną ideą książki jest to, że przepisy wykorzystują powszechnie dostępne składniki, a jednocześnie sprawiają, że smaczne i zdrowe posiłki są szybkie i łatwe.
Aby zrobić dyniowe kopytka, należy najpierw przygotować purée z dyni. Purée nadaje się również do wielu innych potraw i jest odpowiednie dla wegan oraz osób z nietolerancją glutenu i laktozy.
Purée z dyni
Przygotowanie: 10 minut | Gotowanie lub pieczenie: 45 minut | Stopień trudności: łatwe | Liczba porcji: 900 g
Składniki
— 1 kg dyni hokkaido
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię przetnij wpół, nie obieraj, wydłub pestki, obie części umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z dynią wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz do miękkości przez 40–45 minut w temperaturze 170–180°C. Następnie pozostaw do ostygnięcia na kratce. Miąższ umieść w salaterce i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego albo miksera na gładką masę. Purée możesz wykorzystać od razu albo zamrozić w zamykanych woreczkach. Przechowuj w zamrażarce przez maksymalnie 6 miesięcy.
Wartości odżywcze dla 900 g: 370 kcal | 17 g białek | 88 g węglowodanów | 2 g tłuszczów
Purée z dyni ma zastosowanie w potrawach na słodko i na słono. Spróbuj dodać trochę purée do ciasta na babkę albo placek z owocami. Możesz je też podać zamiast tradycyjnego purée ziemniaczanego. Purée z dyni to skarb, który możesz miesiącami przechowywać w lodówce. Potem wystarczy je rozmrozić i błyskawicznie zrobić słodki mus z cynamonem i klarowanym masłem albo racuchy.
Kopytka dyniowe
Przygotowanie: 30 minut | Gotowanie lub pieczenie: 3 minut | Stopień trudności: średnie | Liczba porcji: 800 g
Składniki
— 400 g purée z dyni
— 1 żółtko
— 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
— 4 łyżki mleka
— sól
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj purée z dyni, żółtko, sól, mąkę i mleko. Mieszaj aż do powstania zbitego ciasta, które nie przykleja się do rąk. Jeżeli ciasto przywiera do miski, dosyp trochę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Ciasto podziel na 4 identyczne porcje i z każdej z nich uformuj ręcznie długi walec. Walce pokrój na kawałki o szerokości 1,5 cm. Każdy kawałek spłaszcz od góry widelcem i odstaw. Po przygotowaniu wszystkich kopytek zagotuj w garnku osoloną wodę i gotuj kluski przez 3 minuty.
NASZA RADA: Do produkcji kopytek możesz użyć specjalnej deseczki do gnocchi. Będą wówczas wyglądać jak prawdziwe włoskie kluski.
Wartości odżywcze na 800 g kopytek: 1372 kcal | 44 g białek | 268 g węglowodanów | 16 g tłuszczów
Dyniowe kopytka można podawać ze wszystkim, co lubisz lub masz w domu. Ale jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i niezwykłego, zalecamy dodanie kurek i szałwii.
Kopytka z kurkami i szałwią
Przygotowanie: 10 minut | Gotowanie lub pieczenie: 15 minut | Stopień trudności: łatwe | Liczba porcji: 2
Składniki
— 1 łyżka oleju rzepakowego
— 2 szalotki
— 150 g kurek (lub innych grzybów)
— 300 g ugotowanych domowych kopytek
— garść świeżych listków szałwii
— 2 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i wrzuć drobno pokrojoną szalotkę. Smaż przez 2–3 minuty, dodaj kurki i szałwię, duś na średnim ogniu przez 5–7 minut. Na patelnię dorzuć kopytka i smaż przez 5 minut. Na zakończenie dodaj suszony tymianek i przed podaniem podziel na 2 porcje.
Wartości odżywcze na 1 porcję: 348 kcal | 10 g białek | 60 g węglowodanów | 8 g tłuszczów
Inspiracja na cały rok
Książka Jemy zdrowo na wsi i w mieście jest już trzecim tomem projektu Jemy zdrowo. Próbkę dwóch pierwszych części i wiele innych darmowych przepisów można znaleźć na stronie internetowej www.jemyzdrowo.pl.