Strona główna » Więcej » Kuchnia » Pomysł na szybki i smaczny deser

Pomysł na szybki i smaczny deser

Goście, których witamy w naszych domowych progach zasługują na wyjątkowe zainteresowanie. Jak możemy im pokazać, że są nam cenni i niepowtarzalni? Wyłącznie poprzez dobre i smakowite potrawy, jakie im zaserwujemy. Poza daniem obiadowym, które powinno być lekkie i zaspokajające wilczy apetyt, spróbujmy przygotować doskonały deser.

Deser powinien być skojarzony z obecną porą roku. Moją wiosenną propozycją będzie prosta i szybka kompozycja z rabarbaru ogrodowego. To dość skromna roślina, która do życia nie potrzebuje wygórowanych warunków. Nie słynie także z wyjątkowo olśniewającego wyglądu, a także smaku. Nie znaczy to jednak, że można ją z premedytacją omijać, niemal przydeptując z ignorancji nogą. Rabarbar odznacza się dość gorzkim, a wręcz bardzo cierpkim smakiem. Dla wielu jest przyjemnym wspomnieniem z dzieciństwa, kiedy zrywana mimochodem stanowiła prostą kulinarną uciechę. Rabarbar nie należy do zbyt wdzięcznych roślin i wręcz odbiera przyjemność z jedzenia, jednak obsypany cukrem, staje się bardziej zjadliwy.

Tym razem pokrojony w dość duże kostki niech wypełni nam żaroodporne naczynie. Ważne jest aby nie obierać rabarbaru, ponieważ to zupełnie niekonieczne. Nie ma ani krzty racji ten kto uważa, że można się nim zadławić lub mielić w ustach długie włókna. Bez obaw, bo rabarbar nie jest aż tak nieprzyjazny. Kiedy kostki rabarbaru wylądują w przezroczystym naczyniu należy je posypać kruszonką. Przepisu na kruszonkę z pewnością nie trzeba podawać, ponieważ jest wszystkim znany. Wątpiącym w swą pamięć uświadomię, że to mikstura soli, masła, mąki i cukru, która ma przyjąć formę grudek. Na końcu pozostaje tylko umieścić całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pozostawić tam na 30 minut. Dobrze będzie, jeśli zadbamy aby całość się nam nie przypaliła.

Pozostaje już tylko kwestia ostateczna, czyli podanie tak przyrządzonego deseru. W tym miejscu właśnie dokonuje się rzecz najważniejsza, bowiem rabarbar z kruszonką spożywamy wraz z lodami waniliowymi bez dodatków. Powstały kontrast między gorącym rabarbarem i zimnymi lodami jest nadzwyczaj efektowny. Jak się okazuje, rabarbar ze swym mało interesującym smakiem potrafi zdziałać cuda i olśnić niejednego gościa. Prosta i niemal banalna potrawa z rośliny, która zupełnie prozaicznie umości się w naszym ogrodzie, może nam podarować chwilę kulinarnej przyjemności.

Oceń