Together Magazyn » Aktualności » Nasze polskie superfoods

Nasze polskie superfoods

Czystek, chlorella, spirulina, korzeń maca – te i wiele innych produktów w ostatnich miesiącach podbijają rynek zdrowej żywności w Polsce. Spirulina czy chlorella to nic innego jak sproszkowane glony morskie bogate w różne wartości odżywcze. Dużo łatwo przyswajalnego białka, tak ważnego dla sportowców czy osób trenujących, witaminy A, D czy B12, sporo żelaza czy magnezu.

Czystek to zioło pochodzące z Bałkanów, któremu przypisuje się niezliczone właściwości lecznicze. Jednak badania naukowe są bezlitosne dla tych właściwości i podkreślają głównie działanie antybakteryjne. Zapalenie gardła, angina czy infekcje układu moczowego – to jak najbardziej wskazania do picia naparów z czystka, ale może warto przyjrzeć się kilku produktom, którym z pełną odpowiedzialnością i na podstawie swojego doświadczenia i wiedzy nadałabym miano polskich superfoods – mówi pani Katarzyna, dietetyczka i właścicielka Zielonyspichlerz.pl – sklepu ze zdrową żywnością.

Kasza jaglana – powstaje z obłuszczonego ziarna prosa. Jest naturalnie bezglutenowa, zalecana w diecie lekkostrawnej. Nie zakwasza organizmu i ma wysoką zawartość krzemu, który dobrze wpływa na zdrowie włosów czy paznokci.

Kasza gryczana niepalona – powstaje z obłuszczonych ziaren gryki. Niegdyś pokarm biedaków, dziś gości na salonach w towarzystwie prawdzików czy pasztetu z dyni. Naturalnie bezglutenowa, zawiera lizynę i tryptofan – to aminokwasy, których nie wytwarza nasz organizm, a są nam niezbędne. Jest też niskokaloryczna, dlatego warto zachęcić osoby dbające o linię do włączenia jej do codziennej diety.

Olej lniany i siemię lniane – to bardzo bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. To dzięki nim obniżamy stężenie „złego” cholesterolu i wspomagamy pracę układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości, zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia wieńcowe, co zostało już potwierdzone badaniami naukowymi.

Klienci często kupują orzechy brazylijskie czy orzechy nerkowca, a my zawsze namawiamy do pochylenia się nad rosnącymi w Polsce orzechami laskowymi czy włoskimi – mówi Pani Katarzyna. Są tłuste, więc nie powinniśmy się nimi objadać ponad miarę, ale ten tłuszcz to samo zdrowie – mówi pani Katarzyna. Już kilka orzechów włoskich dziennie pokrywa zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Są źródłem wapnia czy żelaza, ale mają też silne właściwości bakteriobójcze, dlatego warto o nich pamiętać przy zakażeniach paciorkowcem czy gronkowcem.

Stwierdzenie, że orzechy to dobry przyjaciel zdrowych włosów i paznokci, wcale nie jest przesadzone – mówi Pani Katarzyna. – Probiotyki – tak chętnie kupowane w aptekach – proponujemy zastąpić produktami kiszonymi. Kapusta czy ogórki kiszone to świetne źródło tychże. Podobnie jak soki z kiszonych warzyw: buraków, kapusty, ale też selera czy brokułów.

Tłuszcz kokosowy, czy inaczej: olej kokosowy, to kolejny bardzo modny ostatnio produkt w segmencie zdrowej żywności.

Tylko dlaczego tak łatwo zapomnieliśmy o oleju rzepakowym, gdzie „Polska rzepakiem stoi”? – zastanawia się Pani Katarzyna. – Mało tego: olej rzepakowy jest drugim w kolejności pod względem zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6, omega-9 po – tak chętnie kupowanym – zimnotłoczonym oleju lnianym, jak również drugim pod względem zawartości kwasu linolenowego zaraz za oliwą z oliwek. Takich produktów jak powyżej wymienione jest znacznie więcej, dlatego zachęcam do jak najszerszego wykorzystywania produktów, które rosną regionalnie. Przyprawy czy zioła i herbatki ziołowe Dary Natury w większości są wytwarzane z roślin uprawianych na Podlasiu. Miody, które sprzedajemy w naszym sklepie, są pozyskiwane przede wszystkim z Polski, choć miód Manuka, pochodzący z Australi czy Nowej Zelandii, też można otrzymać w Zielonyspichlerz.pl.

Podsumowując, korzystajmy z bogactwa produktów dostępnych w dobrze zaopatrzonym sklepie ze zdrową żywnością, ale jeśli tylko jest to możliwe, wybierajmy te, które rosną nieopodal miejsc, w których żyjemy.

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.