Together Magazyn » Aktualności » Menu śniadaniowe w hotelu – propozycje, jakich oczekują klienci
menu sniadaniowe w restauracji wp

Menu śniadaniowe w hotelu – propozycje, jakich oczekują klienci

Śniadania w hotelach są serwowane najczęściej w postaci bufetu śniadaniowego, czyli szwedzkiego stołu. Co do konkretnych zestawów, najlepiej będzie, gdy klient dokona własnego wyboru spośród oferowanych mu możliwości i stworzy swój własny. Tego oczekują obecnie klienci w świecie, w którym wszystko jest spersonalizowane.

Co zrobić na śniadanie w hotelu?

Z punktu widzenia restauratora szwedzki stół może nie jest najkorzystniejszą finansowo opcją, jednak obecnie to must have, jeśli chce się być konkurencyjnym na rynku. Obfity w różnego rodzaju artykuły spożywcze dla gastronomii i dania bufet przekłada się na satysfakcję klienta z pobytu i ułatwia pracę obsłudze: przykładowe menu śniadaniowe w hotelu jest łatwiejsze do stworzenia niż w przypadku, gdy na talerz klienta musi trafić opracowany przez restaurację zestaw: tradycyjny, wegetariański, czasami bezglutenowy, bez laktozy, wegański itp. Odpada więc problem typu co zrobić na śniadanie w hotelu, tak by wszystkim smakowało i nie zgłaszali zastrzeżeń.

Menu śniadaniowe w hotelu w formie bufetu

Oferta bufetu śniadaniowego to ukłon w stronę potrzeb i oczekiwań hotelowych gości. Na obficie zastawionym stole klient znajdzie to, co lubi, na co w danym momencie ochotę i to, na co pozwala mu jego dieta. Przy szwedzkim stole menu śniadaniowe w hotelu staje się logistycznie łatwiejsze do przygotowania.  

Śniadanie w formie bufetu składa się zazwyczaj z tzw. zimnej płyty, jak i dań na ciepło: smażonych kiełbasek, jajecznicy, parówek, pieczeni, grzanek, foccaci. Przykładowe menu śniadaniowe w hotelu serwowane w formie bufetu śniadaniowego powinno obejmować:

  • masło oraz pieczywo – dobrze jak nas stole znajdą się różne jego rodzaje: chleb, kajzerki, bagietki, w tym pieczywo orkiszowe, żytnie, pszenne, grzanki lub foccacia itp. 
  • wędliny – szynka, polędwica drobiowa, pięknie prezentujące się plasterki batona szynkowego lub faszerowanego kurczaka, filet maślany, kurczak z serem pleśniowym i brokułem, kiełbaski. Jakościowe wędliny dla gastronomii od sprawdzonych dostawców to obowiązkowy element śniadaniowego menu.
  • pasztety – wyśmienite pieczone pasztety dla gastronomii z wybornymi dodatkami pasztet z kurkami, pasztet ze śliwką, pasztet z żurawiną 
  • różnego rodzaju mięsa na zimno lub ciepło – efektowne, faszerowane pysznymi dodatkami rolady dla gastronomii np. rolada z żurawiną, rolada z mozzarellą i suszonymi pomidorami, rolada ze szpinakiem czy rolada z cebulą i pieczarką, różnego rodzaju pieczenie
  • sosy do mięs, sosy typu chutney np. mango, żurawina, sos tatarski, sos miętowy, musztardy smakowe (np. dijon), sos chrzanowy itp. – sosy sprawiają, że wędlina i mięsa stają się wytwornymi, niecodziennymi daniami, które nie znudzą się gościom nawet podczas dłuższego pobytu
  • sery, pasty i twarożki – sery żółte, mozzarella oraz sery długodojrzewające: typu szwajcarskiego (ementaler), angielskiego (cheddar), włoskiego (pecorino, parmezan), twarożki na słono i słodko, pasty rybne, serowe itp.
  • jajecznica lub jajka, pasta jajeczno-serowa
  • warzywa –  pomidory, ogórek, oliwki, kapary, papryczki chili, marchew pokrojona w słupki
  • sałatki – np. sałatka z burakami i kozim serem, sałatka z rukoli i parmezanu z gruszką, sałatka z pomidorów i mozzarelli, sałatka grecka, sałatka Cezar
  • owoce – jabłka, winogrona, figi, gruszki, mango, pomarańcze – wybrane owoce świetnie komponują się z serami i wędlinami
  • ciasto i ciastka
  • płatki do mleka
  • mleko, jogurty
  • marmolada, krem czekoladowy, miód
  • kawa, herbata, soki, woda 

Przemyślane menu śniadaniowe może stać się znakiem rozpoznawczym obiektu, czyniąc pobyt niezapomnianym doświadczeniem. Kluczem do sukcesu jest zrozumienie oczekiwań gości oraz gotowość do ich spełniania – tylko wtedy hotelowe śniadanie stanie się prawdziwą ucztą, która zachwyci każdego klienta.

Oceń