Together Magazyn » Aktualności » Menu śniadaniowe w hotelu – propozycje, jakich oczekują klienci
menu sniadaniowe w restauracji wp

Menu śniadaniowe w hotelu – propozycje, jakich oczekują klienci

Śniadania w hotelach są serwowane najczęściej w postaci bufetu śniadaniowego, czyli szwedzkiego stołu. Co do konkretnych zestawów, najlepiej będzie, gdy klient dokona własnego wyboru spośród oferowanych mu możliwości i stworzy swój własny. Tego oczekują obecnie klienci w świecie, w którym wszystko jest spersonalizowane.

Co zrobić na śniadanie w hotelu?

Z punktu widzenia restauratora szwedzki stół może nie jest najkorzystniejszą finansowo opcją, jednak obecnie to must have, jeśli chce się być konkurencyjnym na rynku. Obfity w różnego rodzaju artykuły spożywcze dla gastronomii i dania bufet przekłada się na satysfakcję klienta z pobytu i ułatwia pracę obsłudze: przykładowe menu śniadaniowe w hotelu jest łatwiejsze do stworzenia niż w przypadku, gdy na talerz klienta musi trafić opracowany przez restaurację zestaw: tradycyjny, wegetariański, czasami bezglutenowy, bez laktozy, wegański itp. Odpada więc problem typu co zrobić na śniadanie w hotelu, tak by wszystkim smakowało i nie zgłaszali zastrzeżeń.

Menu śniadaniowe w hotelu w formie bufetu

Oferta bufetu śniadaniowego to ukłon w stronę potrzeb i oczekiwań hotelowych gości. Na obficie zastawionym stole klient znajdzie to, co lubi, na co w danym momencie ochotę i to, na co pozwala mu jego dieta. Przy szwedzkim stole menu śniadaniowe w hotelu staje się logistycznie łatwiejsze do przygotowania.  

Śniadanie w formie bufetu składa się zazwyczaj z tzw. zimnej płyty, jak i dań na ciepło: smażonych kiełbasek, jajecznicy, parówek, pieczeni, grzanek, foccaci. Przykładowe menu śniadaniowe w hotelu serwowane w formie bufetu śniadaniowego powinno obejmować:

  • masło oraz pieczywo – dobrze jak nas stole znajdą się różne jego rodzaje: chleb, kajzerki, bagietki, w tym pieczywo orkiszowe, żytnie, pszenne, grzanki lub foccacia itp. 
  • wędliny – szynka, polędwica drobiowa, pięknie prezentujące się plasterki batona szynkowego lub faszerowanego kurczaka, filet maślany, kurczak z serem pleśniowym i brokułem, kiełbaski. Jakościowe wędliny dla gastronomii od sprawdzonych dostawców to obowiązkowy element śniadaniowego menu.
  • pasztety – wyśmienite pieczone pasztety dla gastronomii z wybornymi dodatkami pasztet z kurkami, pasztet ze śliwką, pasztet z żurawiną 
  • różnego rodzaju mięsa na zimno lub ciepło – efektowne, faszerowane pysznymi dodatkami rolady dla gastronomii np. rolada z żurawiną, rolada z mozzarellą i suszonymi pomidorami, rolada ze szpinakiem czy rolada z cebulą i pieczarką, różnego rodzaju pieczenie
  • sosy do mięs, sosy typu chutney np. mango, żurawina, sos tatarski, sos miętowy, musztardy smakowe (np. dijon), sos chrzanowy itp. – sosy sprawiają, że wędlina i mięsa stają się wytwornymi, niecodziennymi daniami, które nie znudzą się gościom nawet podczas dłuższego pobytu
  • sery, pasty i twarożki – sery żółte, mozzarella oraz sery długodojrzewające: typu szwajcarskiego (ementaler), angielskiego (cheddar), włoskiego (pecorino, parmezan), twarożki na słono i słodko, pasty rybne, serowe itp.
  • jajecznica lub jajka, pasta jajeczno-serowa
  • warzywa –  pomidory, ogórek, oliwki, kapary, papryczki chili, marchew pokrojona w słupki
  • sałatki – np. sałatka z burakami i kozim serem, sałatka z rukoli i parmezanu z gruszką, sałatka z pomidorów i mozzarelli, sałatka grecka, sałatka Cezar
  • owoce – jabłka, winogrona, figi, gruszki, mango, pomarańcze – wybrane owoce świetnie komponują się z serami i wędlinami
  • ciasto i ciastka
  • płatki do mleka
  • mleko, jogurty
  • marmolada, krem czekoladowy, miód
  • kawa, herbata, soki, woda 

Przemyślane menu śniadaniowe może stać się znakiem rozpoznawczym obiektu, czyniąc pobyt niezapomnianym doświadczeniem. Kluczem do sukcesu jest zrozumienie oczekiwań gości oraz gotowość do ich spełniania – tylko wtedy hotelowe śniadanie stanie się prawdziwą ucztą, która zachwyci każdego klienta.

1/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.