Together Magazyn » Aktualności » Makaronowe risotto z borówkami na słodko

Makaronowe risotto z borówkami na słodko

Lato to sezon, w którym na stołach królują świeże warzywa i owoce. Wysokie temperatury często niekorzystnie wpływają na nasz apetyt, dlatego warto sięgnąć po lekkie dania. Należy przy tym pamiętać, aby dostarczać organizmowi dużo witamin i niezbędnych składników. Przygotowaliśmy dla Was pomysł na makaron z borówkami, który jest doskonałą propozycją kulinarną na upalny dzień. Zobaczcie sami!

Składniki:

Międzybrodzki Makaron świderek– 250 g

Borówki amerykańskie – 500 g

Słodka śmietana 18% – 250 g

Listki borówek lub bazylii do dekoracji

Cukier

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Borówki myjemy, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z borówek. Możemy udekorować listkami świeżej bazylii. Polecamy wypróbowanie przepisu również z innymi owocami np. truskawkami!

Smacznego!

Oceń