Together Magazyn » Aktualności » Krótka historia herbaty
herbata z azji

Krótka historia herbaty

Autor: Centrum Nauki Experyment

Herbata bez wątpienia należy do grona najpopularniejszych napojów na świecie. A czym właściwie jest? To napar przyrządzony z liści i pąków grupy roślin z rodzaju kamelia (Camellia), z rodziny herbatowatych. Warto zaznaczyć, iż napar ten zaparza się nie tylko z liści i pąków, ale również z pozostałości po nich, czyli z tzw. odsiewu lub pyłu herbacianego, stosowanych w herbatach ekspresowych.

Światowy fenomen herbaty

Kamelie popularnie nazywa się herbatą. Uprawia się je głównie w południowej i południowo-wschodniej części Azji. W powszechnej opinii za ojczyznę herbaty uznawane są Chiny – to właśnie tam odkryto możliwości pozyskiwania naparów z liści określonych roślin, zbadano ich właściwości dla organizmu człowieka oraz stworzono kulturę jej parzenia i spożywania. Chiny cały czas pozostają jej największym producentem. Jednak potentatami w produkcji herbaty na światowy rynek są także Indie, Kenia, Sri Lanka, Turcja, Wietnam, Iran, Indonezja, Argentyna oraz Japonia. Tam właśnie znajdują się najlepsze warunki środowiska przyrodniczego dla rozwoju plantacji: ciepły lub łagodny klimat z regularnymi opadami, a także klimat monsunowy z dużym nasłonecznieniem i wysokimi opadami. Na świecie istnieje wiele podziałów i klasyfikacji herbat, m.in. wynikający z odrębnego procesu obróbki surowca, rodzaju i wyglądu liści. Jednym z przykładów jest podział na herbatę czarną, zieloną, białą, pu-erh (czerwoną), ulung (niebieską), aromatyzowaną i prasowaną.
Herbata

Co nam daje herbata?

Herbata jest przede wszystkim źródłem przeciwutleniaczy dzięki dużej zawartości katechin. Zawiera również taniny, teaninę, jony fluorkowe, alkaloidy purynowe, czyli kofeinę, teobrominę oraz teofilinę. Jest bogata w witaminy: A, B1, B2, C, E i K. Dzięki swojemu składowi chemicznemu działa na organizm pobudzająco, wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym na prawidłowe działanie układu krążenia, serca i płuc oraz wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Ma również wiele innych zalet dla naszego zdrowia: działa przeciwdrobnoustrojowo, hamuje rozwój paradontozy, wpływa na moczopędność. Pozytywnie wpływa na włosy i skórę. Niektóre badania wykazały przeciwnowotworowe działanie herbaty. Zielona herbata pełni funkcję regulatora działań zmniejszających napięcie i stres oraz stabilizuje nastrój człowieka. W 2017 roku „British Journal of Ophthalmology” opublikował wyniki badań, z których wynika, iż picie każdego dnia gorącej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na jaskrę, ale musi ona zawierać kofeinę. Warto pamiętać, że herbata ma też zastosowanie w kosmetologii czy sztuce kulinarnej. Bywają jednak przypadki, że herbata działa szkodliwie na organizm człowieka – spożywana w zbyt dużych ilościach może uszkodzić nerki z racji dużej ilości szczawianów, a także osłabić pamięć czy zwiększyć uczucie niepokoju.

Drogi herbaty: Azja

Pierwsze pisane źródła dotyczące herbaty pochodzą z X wieku p.n.e., chociaż według chińskich legend znana była ona dużo wcześniej. Do Chin dotarła z górskich obszarów południowej Azji. Najwięcej wzmianek o herbacie można odnaleźć, studiując historię cywilizacji starożytnych Chin, np. „Księgę herbaty” autorstwa Lu Yu z VIII w.n.e. Przez długi okres uznawana była za lekarstwo. Następnie herbata z Chin trafiła do Japonii. Tam narodziła się znana ceremonia parzenia sproszkowanej, zielonej herbaty – cha-no-yu. Zarówno w Chinach, jak i w Kraju Kwitnącej Wiśni nadal kultywowane są tradycje związane z uprawą, przyrządzaniem i kulturą picia tego wyjątkowego naparu. Nieco mniej uwagi do rytuałów w tym zakresie przywiązuje się w Mongolii i Tybecie, choć obok kumysu, bohaterka niniejszego artykułu jest tam najważniejszym napojem. Do Indii herbata przywędrowała z Chin w formie masali czaju. Stamtąd, za pośrednictwem dróg handlowych, dotarła do krajów arabskich.

Drogi herbaty: Europa

W XVI wieku, dzięki kontaktom dyplomatycznym Rosji i Chin, herbata powoli stawała się elementem kultury europejskiej. W 1618 roku car Michał I Romanow otrzymał herbatę w prezencie od cesarza Chin. Do dzisiaj Rosjanie kultywują przygotowywanie herbaty w samowarach, a jej spożywanie jest ważną częścią obyczajowości domowej. Ostatecznie jednak przyjęto, że do Europy herbatę przywieźli Holendrzy, a miało to miejsce na początku XVII wieku. W 1658 roku kupiec Thomas Garraway sprowadził kamelie na stary kontynent i tym samym rozpoczęła się historia angielskiej herbaty. W XIX wieku Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska stała się potentatem w uprawie herbaty w Azji. Anglicy uczynili z niej swój symbol narodowy i rozpoznawalną tradycję, „wpisując” ją do kultury kontynentalnej. Przejawia się to w praktykowaniu zwyczaju picia angielskiej herbaty popołudniowej, codziennie o godzinie 17:00 (Five o’clock). Zwyczaj ten narodził się w XIX wieku, a jego prekursorką miała była księżna Anna Russell, która w oczekiwaniu na kolację postanowiła raczyć się herbatą. Tradycja słynnej Five o’clock rozpowszechniła się dzięki propagowaniu właściwości prozdrowotnych herbaty, a także dzięki chęci naśladowania „arystokratycznego” zwyczaju. Na przestrzeni dziejów w krajach europejskich powstawały różnego rodzaju kombinacje naparów herbacianych, np. bawarka, która zrodziła się we Francji i pierwotnie była mieszaniną herbaty z leczniczym syropem z paproci, a jej nazwa pochodziła od książąt bawarskich. W Polsce określano tym mianem mieszaninę naparu herbacianego i mleka. Warto pamiętać, że procesy popularyzowania tradycji picia herbaty, również tej o zmienionym składzie, pozostawiły swoje ślady w historii i kulturze Europy.

Herbata w Polsce

W języku polskim nazwa „herbata” pochodzi od łacińskiego „herba thea”, a oznacza „zioło” i „zlatynizowaną” nazwę herbaty w języku chińskim. Dotarła ona do Polski z Francji w 1664 roku. W Europie istniały już źródła opisujące właściwości herbat. Polski przyrodnik, podróżnik i misjonarz w Chinach, Michał Boym, jako jeden z pierwszych dokonał dokładnego botanicznego opisu roślin z rodzaju kamelia, zaś jego wiedza została spopularyzowana w całej Europie. Wzmianki o herbacie pojawiają się również w listach króla Jana II Kazimierza do żony Ludwiki Marii. Tradycja sporządzania i picia herbaty umocniła się głównie dzięki dobrym relacjom społeczno-kulturowym pomiędzy Polską i Anglią, a w okresie historii najnowszej, także z ZSRR.

Picie herbaty przynosi przyjemne doznania smakowe. Jej unikalny aromat pozytywnie oddziałuje na ludzkie zmysły. Badania dowiodły, iż napar wpływa na poprawę stanu zdrowia fizycznego i psychicznego – oddziałując na nasze dobre samopoczucie. W wielu kulturach parzenie herbaty jest ważnym rytuałem, w innych jest po prostu codzienną przyjemnością i kojarzy się z chwilą wytchnienia. Pamiętajmy jednak, popijając ulubioną herbatę, że to ważny symbol kulturowy o zasięgu globalnym. Jej historia jest tak naprawdę historią wymiany darów i rozwoju kontaktów handlowych pomiędzy cywilizacjami. Pozwala nam poznać procesy tworzenia się kultury w oparciu o wzajemne relacje ludzi z różnych obszarów świata.

2.7/5 – (7 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.