Idealnego robota kuchennego jeszcze nie stworzono, to zapewne kwestia czasu. Bo chciałoby się, żeby miał ludzką postać (wcale niekoniecznie kobiecą!), chodził, uśmiechał się i robił wszystko, włącznie z gotowaniem, pieczeniem, duszeniem i zmywaniem. W wersji premium de luxe mógłby mieć jeszcze wiele innych zastosowań, np. prasowanie i sprzątanie. Na razie jednak w niczym nie przypomina człowieka, ale może mu w kuchni bardzo pomóc. Na pocieszenie warto dodać, że historię robota kuchennego zapoczątkował de facto Polak, niejaki Stefan Popławski, który na emigracji w USA wynalazł blender.
Co potrafi robot kuchenny
Współczesne roboty kuchenne to urządzenia wielofunkcyjne. Przed zakupem warto się dobrze zastanowić, albowiem rozpiętość cenowa jest ogromna: najdroższe roboty kosztują nawet kilka tysięcy złotych, co wcale nie gwarantuje, że będą umiały wszystko to, na czym nam zależy. Robot ma określone funkcje, które niekiedy można dodawać, kupując dodatkowe przystawki.
Wieloczynnościowy robot to przede wszystkim malakser, a więc urządzenie przeznaczone do siekania, szatkowania, ucierania i krojenia. Może też wyrabiać ciasto (różne rodzaje), ubijać pianę, mieszać składniki sosów i dipów.
Robot tzw. planetarny posiada obrotową misę: wystarczy ją ustawić, a ona będzie powoli wirować, dzięki czemu końcówka robocza dotrze do wszystkich partii np. ciasta i ugniecie je niezwykle starannie. Naprawdę wielofunkcyjny robot może zastępować sokowirówkę, wyciskarkę do owoców oraz blender. Może być też maszynką do mięsa albo ucierać ziemniaki na placki. Istnieją nawet roboty wyposażone w płytę indukcyjną do podgrzewania lub gotowania.
Każdy robot jest inny, ma inne funkcje i możliwości rozbudowy, dlatego zakup powinno poprzedzić sporządzenie listy czynności, które ma wykonywać. Trzeba następnie sprawdzić, czy urządzenie ma na wyposażeniu wszystko, co niezbędne i potrafi robić to, czego od niego oczekujemy lub przynajmniej będzie je można z czasem rozbudować.
Liczy się moc i pojemność
Robot może mieć większą lub mniejszą misę oraz dzbanek blendera – od tego zależy, jakie porcje pokarmów i napojów będzie w nim można przygotowywać jednorazowo. Moc silnika wpływa na szybkość pracy i zdolność do łatwego radzenia sobie z twardszymi produktami, jak np. marchew. Obrotami można sterować mechanicznie lub elektronicznie, skokowo lub płynnie.
Ważne jest też, by robot łatwo było utrzymać w czystości: składanie i rozkładanie powinno odbywać się szybko i bez komplikacji, a elementy mające kontakt z żywnością powinny dawać się bez trudu myć, także w zmywarce.