Chociaż są niezwykle popularne, można odnieść wrażenie, że nie zawsze doceniane. Owszem, począwszy od czekolady z orzechami, a skończywszy na tarcie orzechowej, mają wiele popularnych zastosowań. Niemniej warto dowiedzieć się o nich nieco więcej i świadomie włączać je do codziennej diety.
Co z tymi tłuszczami?
Nie da się ukryć, że orzechy zawierają dużo tłuszczów, jednak tych, o których udział w diecie powinniśmy zabiegać. Mianowicie chodzi o nienasycone kwasy tłuszczowe, w które obfitują zwłaszcza orzechy włoskie. Każdy lekarz zaleci spożywanie orzechów pacjentowi, który ma problemy z zaburzeniami lipidowymi. Zawarte w orzechach kwasy pozwalają na efektywne obniżanie stężenia cholesterolu frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), a także mają działanie przeciwzakrzepowe.
Uwaga na kalorie!
Chociaż orzechy niewątpliwie stanowią cenne uzupełnienie diety, warto zachować umiar w objadaniu się tymi bakaliami, co dotyczy zwłaszcza osób dbających o linię. Najbardziej kaloryczne są orzechy makadamia (> 700 kcal/100 g). Specjaliści ds. żywienia zwracają uwagę, że lepiej jest spożywać orzechy świeże, które są dołączane do innych składników. Nadmierne spożywanie orzechów może być przyczyną zaparć.
Składniki mineralne w orzechach
-
Białko
-
Cynk
-
Fosfor
-
Kwas foliowy
-
Potas
-
Selen
-
Sód
-
Wapń
-
Witaminy z grup B i E
-
Żelazo
Babeczki orzechowe
Są świetnym pomysłem zarówno na deser, jak i na zdrową przekąskę. Do wyrobienia ciasta będziemy potrzebowali masła (20 dag), mąki (30 dag), dwóch łyżek cukru, dwóch żółtek i łyżki śmietany. Rozrabiamy ciasto za pomocą miksera, a po uzyskaniu zwartej konsystencji ugniatamy je na stolnicy posypanej mąką. Gotowe ciasto należy schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie należy je rozwałkować na cienkie placki, które umieszczamy w foremkach do pieczenia. Babeczki powinny być gotowe po 15 minutach pieczenia w temperaturze 180 st. C.
Możemy się zabrać za przygotowanie masy do babeczek. Będziemy potrzebowali orzechów włoskich, laskowych i migdałów (po ok. 5 g), a także 10 dag masła i 20 dag mleka w proszku. Należy rozpuścić masło i zmiksować je z mlekiem w proszku, uzyskując gęstą konsystencję. Posiekane wcześniej orzechy i migdały należy starannie wymieszać, a następnie nałożyć masę do ostudzonych babeczek. Całość można udekorować według uznania, na przykład ze pomocą pistacji.
Pieczone jabłka z orzechami
Jeśli złota polska jesień, to oczywiście jabłka! Pieczona forma jabłek przypadnie do gustu nawet tym osobom, które na co dzień nie przepadają za ich cierpkim smakiem. Można go bowiem „przełamać” dzięki orzechowemu farszowi. Dla czterech jabłek będziemy potrzebowali: dwóch szklanek zmielonych orzechów włoskich i 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych. Do tego dodajemy 1/2 szklanki suszonej żurawiny. Aby przyrządzić farsz, potrzebne będzie jeszcze sześć łyżek brązowego cukru, sześć łyżek masła, dwie łyżki śmietany, gałka muszkatołowa i cynamon. Całość starannie mieszamy, dodając na końcu rozpuszczone masło i śmietanę. Farsz nakładamy do wydrążonych wcześniej jabłek. Jabłka pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez 25 minut w temperaturze 190 st. C, a później serwujemy na gorąco.