Sernik z jagodami
0,5 kg drobno zmielonego twarogu
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Garść jagód
Białka z cukrem ubijamy aż powstanie sztywna beza. Dodajemy powoli po jednym żółtku, cały czas miksując (masa ma być bardzo puszysta). Stopniowo dodajemy twaróg, a gdy wszystkie składniki się połączą – mąkę i proszek do pieczenia; jeszcze przez chwilę miksujemy do połączenia składników.
Masę przelewamy do silikonowych foremek lub papierowych papilotek, posypujemy jagodami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni (po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni) na około 40 minut.
PROSTY DŻEM JAGODOWY (NIEPASTERYZOWANY)
0,5 l jagód
3 łyżki miodu waniliowego (lub zwykłego miodu i ziarenka z jednej laski wanilii)
Opcjonalnie – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody krótko podgotowujemy (tylko by puściły sok), możemy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej dla poprawy konsystencji (dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki). Studzimy do temperatury około 50 stopni i dodajemy miód.
Dzięki krótkiej obróbce termicznej, tracimy mniej substancji odżywczych niż podczas długiego smażenia. Jednak taki dżem należy trzymać w lodówce i spożyć go w ciągu kilku dni.
LODY JAGODOWE Z MASCARPONE
1 opakowanie 200 g śmietany 30%
1 opakowanie 250 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki jagód
Śmietanę ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy mascarpone, a następnie krótko zblendowane jagody. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku na około 3–4 godziny. Co około 40 minut masę należy wyjąć z zamrażalnika i wymieszać, bo przy ściankach pojemnika będzie zamarzać szybciej.
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Jeruszka
www.kasiajeruszka.com