Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Fakty i mity o witaminie C

Fakty i mity o witaminie C

Witamina C, inaczej kwas L-askorbinowy, to organiczny związek chemiczny rozpuszczalny w wodzie. Pełni liczne funkcje w organizmie człowieka. Bierze udział w syntezie kolagenu, hormonów steroidowych i karnityny. Uczestniczy także w metabolizmie tłuszczu, wchłanianiu żelaza niehemowego, procesach odpornościowych czy niszczeniu wolnych rodników tlenowych.

Najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna – MIT

W cytrynie zawartość witaminy C to ok. 53 mg na 100 g. W aceroli jest to aż 1600 mg na 100 g. W 100 g czarnej porzeczki znajdziemy 177 mg kwasu L-askorbinowego, w owocach róży 426 mg, a w naci pietruszki 178 mg. Dobrym źródłem witaminy C jest także papryka (107 mg na 100 g).

Nie można przedawkować witaminy C – MIT

Choć witamina C jest substancją rozpuszczalną w wodzie i wydalaną z moczem, można przyjąć jej za dużo. Przedawkowanie kwasu L-askorbinowego może skutkować biegunką, nudnościami, wymiotami lub wysypką skórną. Ponadto długotrwałe przyjmowanie dużych dawek witaminy C stwarza ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.

Witamina C leczy przeziębienie – MIT

Według najnowszych wyników badań nie jest to prawda. Dowiedziono, że kwas L-askorbinowy nie jest skuteczny w leczeniu choroby przeziębieniowej. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się odpoczynek, rozgrzewające i pełnowartościowe menu oraz sen. Przy pierwszych objawach przeziębienia warto sięgnąć po Quixx Grip-protect. Jest to produkt dostępny bez recepty, który ogranicza dalsze wnikanie rinowirusów i koronawirusów do organizmu, dzięki czemu pomaga zwalczać objawy infekcji górnych dróg oddechowych.

 

 

 

W sezonie jesienno-zimowym trzeba brać witaminę C – MIT

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to około 80 mg. Może być nieco wyższe pod wpływem stresu, u osób starszych, u osób palących papierosy czynnie lub biernie, u alkoholików oraz u kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Jeżeli w naszej codziennej diecie obecne są warzywa i owoce, nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji kwasu L-askorbinowego, gdyż prawdopodobnie porcja warzywnej sałatki do obiadu i szklanka świeżego soku załatwi sprawę.

Niedobór witaminy C powoduje szkorbut – FAKT

Rzeczywiście niedobór witaminy C może być przyczyną choroby zwanej szkorbutem, cyngą lub gnilcem. Objawy szkorbutu takie jak trudne gojenie ran, krwawienia czy stany zapalne dziąseł, wynikają z zaburzeń syntezy kolagenu. Jednak w dzisiejszych czasach, w krajach rozwiniętych ciężko spotkać osobę cierpiącą z powodu niedoboru witaminy C. Dieta Europejczyka jest raczej urozmaicona i zawiera odpowiednie ilości wspomnianego związku chemicznego. Kwas L-askorbinowy jest też stosowany jako przeciwutleniacz w wielu produktach spożywczych. Szkorbut dotyczył dawniej zwykle marynarzy, który podczas długich rejsów skazani byli na monotonną dietę pozbawioną świeżych warzyw i owoców. Ciekawostką jest fakt, że właśnie od szkorbutu pochodzi nazwa kwas askorbinowy (z łaciny: przeciwszkorbutowy).

Należy wybierać ,,lewoskrętną witaminę C” – MIT

To jeden z ciekawszych mitów medycznych ostatnich lat. Witamina C to oczywiście kwas L-askorbinowy, jednak litera ,,L” wcale nie oznacza lewoskrętności. Zarówno żywność, jak i wszelkie suplementy czy leki zawierają ten sam kwas askorbinowy. Niezależnie od tego, czy kupimy produkt w aptece, czy w sklepie internetowym szerzącym teorie o ,,cudownej lewoskrętnej witaminie C”.

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.