Statystyki Światowej Organizacji Zdrowia są zatrważające… Pokazują, że nawet 121 milionów osób na świecie zmaga się z depresją, a około 16 Polaków każdego dnia odbiera sobie z tego powodu życie. Wszystko dlatego, że przynajmniej połowa chorych nie zgłasza się po specjalistyczną pomoc. I choć nie każdy smutek czy obniżony nastrój musi od razu oznaczać depresję, warto starać się wykryć jej objawy jak najwcześniej. Skuteczne leczenie depresji to przede wszystkim odpowiednio szybkie działanie bazujące na farmakologii i psychoterapii, a także działaniach wspomagających, takich jak dieta w depresji.
1. Czy leczenie żywieniowe depresji ma sens?
2. Przyczyny depresji a niedobory w diecie
3. Jakie produkty i składniki odżywcze sprawdzą się przy zaburzeniach nastroju?
Oczywiście, samo dopasowanie jadłospisu nie będzie wystarczające w leczeniu depresji, jednak może pomóc w powrocie do zdrowia. Sprawdź, w jaki sposób.
Czy leczenie żywieniowe w depresji ma sens?
Na początku warto odpowiedzieć na pytanie, czy odpowiednio dobrana dieta w depresji może przynieść pożądane efekty. Okazuje się, że tak. Depresja jest chorobą mózgu i to pod kątem tego narządu trzeba dopasować bilans mikro- i makroskładników. Dzięki temu znacznie łatwiej jest walczyć z zaburzeniami nastroju i wspierać działanie układu nerwowego.
Poza tym nie bez znaczenia jest fakt, że wśród objawów depresji już rozwiniętej często wymienia się brak apetytu skutkujący utratą masy ciała. Oznacza to, że ustalając jadłospis, zaleca się doprowadzić jego kaloryczność do minimalnego poziomu zapotrzebowania, by zapobiec dalszej redukcji. Nie ma konkretnych zaleceń co do tego, ile białka, tłuszczów czy węglowodanów powinien spożywać chory, dlatego warto posiłkować się ogólnymi normami odpowiadającymi potrzebom osób zdrowych. Zgodnie z nimi udział białka w diecie powinien wynosić ok. 1 g na każdy kilogram masy ciała, zaś 25 – 30% energii pochodzić ze zdrowych tłuszczy.
Z badań brytyjskich naukowców wynika również, że zaledwie połowa pacjentów leczonych wyłącznie konwencjonalnymi metodami wykazuje poprawę stanu zdrowia. Z tego powodu warto sięgnąć również po sposoby alternatywne. Jedną z nich jest leczenie dietetyczne – ważny element wspomagający, którego zaletą jest to, że nie niesie ze sobą żadnych skutków ubocznych.
Przyczyny depresji a niedobory w diecie
Czy objawy depresji mogą wynikać z nieprawidłowego żywienia? Teorii przedstawiających genezę tej choroby jest wiele, a jedna z nich rzeczywiście wskazuje jako przyczynę depresji niedobory składników takich jak egzogenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witamina D oraz część minerałów, między innymi żelazo i magnez. Czynnikiem ryzyka mogą być także dostarczane w nadmiarze cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe.
Jak sugerują wyniki badań, czynnikiem ryzyka sprzyjającym wystąpieniu epizodów depresyjnych jest także dieta wysokokaloryczna. Depresja częściej dotyczy osób z nadwagą i otyłością, głównie kobiet w średnim wieku. Korelację widać także na poziomie diety obfitującej w gluten.
Niektórzy badacze wspominają także o zależności pomiędzy depresją a stanem jelit. Okazuje się, że istnieje bardzo wyraźne połączenie między mózgiem a jelitami, za które odpowiedzialny jest nerw błędny oraz mikrobiota jelitowa wpływająca na produkcję cytokin, hormonów i związków neuroaktywnych. Przy nieprawidłowym stanie można dopatrzyć się zaburzeń w neuroprzekaźnictwie, głównie serotoniny i dopaminy. Sprzymierzeńcem depresji jest także stan zapalny w organizmie.
Łatwo wyciągnąć na tej podstawie wnioski, że dieta może poprawić każdy z wymienionych czynników. Właśnie dlatego – mimo że nie istnieją ścisłe zalecenia dotyczące żywienia w depresji – zakłada się, że spożywanie pewnych pokarmów może przynieść poprawę.
Jakie produkty i składniki odżywcze sprawdzą się przy zaburzeniach nastroju?
Na czym powinna zatem bazować dieta w depresji? Zanim ustalone zostanie dokładne menu, warto dodatkowo pokusić się o zdiagnozowanie niedoborów pokarmowych. Można natomiast wskazać produkty, które są szczególnie godne polecenia. Poniżej znajdziesz opis kilku z nich.
- Kwasy tłuszczowe Omega-3
Jednym z najważniejszych składników w diecie na depresję są kwasy omega, które znacznie wspierają skuteczność leków antydepresyjnych. Oznacza to, że przeciwdziałająca depresji dieta powinna zawierać tłuste ryby, zwłaszcza morskie, algi, olej rzepakowy, lniany, oliwę z oliwek, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia.
- Kwas foliowy
Niedobór kwasu foliowego pogarsza syntezę serotoniny, potocznie określanej mianem hormonu szczęścia. Składnik ten znajdziesz w brokułach, szpinaku, kapuście, kalafiorze, szparagach. Dobrym źródłem są także nasiona roślin strączkowych.
- Błonnik
Błonnik korzystnie oddziałuje na dobroczynne dla osi mózgowo-jelitowej szczepy bakterii.
W diecie na depresję bardzo ważne są również kiszonki oraz fermentowane napoje mleczne.
Na podstawie:
https://apteka.superpharm.pl/poradnik/dieta-w-depresji-co-jesc-aby-wspierac-leczenie-depresji
https://www.health.harvard.edu/blog/diet-and-depression-2018022213309