Ból żołądka to jedna z najczęstszych dolegliwości, z którą zmagają się zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Jego przyczyny są bardzo różne. W niektórych przypadkach jest spowodowany zjedzeniem czegoś nieświeżego. Za to w innych stanowi jeden z objawów choroby. Jak sobie z nim radzić? Co pić na ból żołądka i jakie zmiany wprowadzić w diecie?
Przyczyny bólu żołądka
Ból żołądka może być jednym z objawów zatrucia pokarmowego. W zależności od tego, jaki patogen je spowodował pojawiają się również inne niepokojące sygnały (m.in. wymioty, nudności, biegunka, gorączka, znaczne osłabienie).
Dolegliwości bólowe mogą pojawić się nie tylko w wyniku zatrucia pokarmowego, ale i narażenia na stres. W sytuacjach stresowych dochodzi do wydzielania adrenaliny, która pobudza wydzielanie kwasów trawiennych.
Jeszcze inną przyczyną bólu żołądka jest choroba. Do schorzeń, w których przebiegu obserwuje się dolegliwości bólowe należą m.in. choroba refluksowa, zapalenie trzustki, choroba wrzodowa żołądka czy nowotwór.
Z kolei u dzieci najczęstszymi przyczynami bólu żołądka są: pasożyty, nietolerancje pokarmowe, zatrucia i kolka u niemowląt.
Jak złagodzić ból żołądka?
Ból żołądka można złagodzić za pomocą domowych sposobów. Nieocenioną pomocą jest termofor czy delikatny masaż brzucha.
Oprócz tego można złagodzić dolegliwości bólowe sięgając po sposób znany od lat – herbaty ziołowe. Co pić na ból żołądka?
Herbaty ziołowe
Wśród ziół, które mogą pomóc przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego wymienia się m.in.:
- melisę lekarską – ma właściwości rozkurczające, a do tego wspomaga walkę ze stresem, który jest jedną z przyczyn bólu żołądka;
- nagietka lekarskiego – zalecany przy skurczach żołądka;
- babkę zwyczajną – wykazuje właściwości powlekające (pokrywa śluzem ściany przewodu pokarmowego);
- aloes – może pomóc przy dolegliwościach spowodowanych nadkwasotą żołądka;
Aby skorzystać z cennych właściwości ziół, można przygotować napar ziołowy albo sięgnąć po AMOL, który wyróżnia się unikalną kompozycją ziół i pomaga złagodzić dolegliwości dyspeptyczne.
Rośliną, którą poleca się przy bólu żołądka jest również len zwyczajny a konkretnie jego nasiona – siemię lniane. Aby skorzystać z ich cennych właściwości można przygotować prosty napar i pić go między posiłkami. W tym celu wystarczy zalać łyżkę nasion wrzątkiem, przykryć naczynia i poczekać około 15 minut.
Dieta lekkostrawna
W przypadku bólu żołądka należy pamiętać o odpowiednio zbilansowanej diecie. Wskazane są lekkostrawne posiłki, które przygotowuje się poprzez gotowanie (na parze lub w wodzie), duszenie bez wcześniejszego obsmażania lub pieczenie bez tłuszczu.
Przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych nie zaleca się spożywanie produktów smażonych, tłustych, wysoko przetworzonych. Ponadto niewskazane jest wybieranie tych, które charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Gdy obok bólu brzucha występują biegunka lub wymioty należy pamiętać również o właściwym nawodnieniu organizmu. W przeciwnym razie może dojść do odwodnienia, które objawia się m.in. osłabieniem, bólami i zawrotami głowy.
Jeśli pomimo zastosowania domowych metod i odpowiedniej diety ból nie znika warto skonsultować się z lekarzem.