Together Magazyn » Aktualności » Burgery w wytrawnych gofrach

Burgery w wytrawnych gofrach

Burgery w wytrawnych gofrach


Składniki na ok. 5 sztuk:

  • 1,2 kg wołowiny, najlepiej antrykotu
  • 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 poszatkowane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 żółtko
  • 5 grubych plastrów sera, najlepiej cheddar
  • 2 łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw (np. kmin, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, rozmaryn, gorczyca, goździki, imbir, kminek). Można skorzystać z gotowej przyprawy o cierpkim i pikantnym smaku typu garam masala.

Przygotowanie:
1. Mięso kroimy na kawałki, rozkładamy na desce i posypujemy pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem i skórką z cytryny.
2. Przyprawione mięso mielimy przez sitko o grubych oczkach.
3. Do mięsa dodajemy żółtko jaja.
4. Przygotowaną wołowinę dzielimy na 10 równych porcji i formujemy z nich 10 płaskich kotlecików. Na 5 kotlecikach kładziemy plastry sera i przykrywamy pozostałymi kotlecikami, tak by powstał przekładaniec: mięso, ser, mięso.
5. Rozgrzewamy patelnię grillową i następnie grillujemy kotleciki na dość dużym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Pilnujmy, by temperatura patelni nie zmniejszała się i mięso nie puściło soków.
6. Pieczemy gofry w gofrownicy. Na jedną porcję potrzebujemy 4 kawałki gofrów.
7. Dół gofrów smarujemy ulubionym sosem, np. majonezem lub bbq. Dodajemy ogórki konserwowe lub kiszone, sałatę, rukolę pomidora.
8. Każdy z kotletów kroimy na pół, by wypłynął roztopiony ser, kładziemy na gofry i przykrywamy drugim kawałkiem gofra. Całość przekłuwamy patyczkami do szaszłyków.
9. Danie możemy podawać w towarzystwie surówki coleslaw.

Frytki z cukinii w cieście piwnym

Składniki na ok. 5 sztuk:

  • 3 cukinie średniej wielkości
  • olej słonecznikowy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml. Piwa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa curry

Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
2. Dodajemy do masy piwo i jajko, a następnie energicznie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, by nie spływało z cukinii.
3. Cukinie kroimy w słupki o 5 cm długości.
4. W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 170-185°C.
5. Każdy kawałek cukinii obtaczamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju.
6. Smażymy cukinię przez około 4-5 min, by ciasto miało złoto-brązowy kolor.
7. Frytki z cukinii idealnie komponują się z sosem koktajlowym lub farmerskim.

Zdjęcia i przepisy przygotowane przez BISTRO WCZASY

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.