Burgery w wytrawnych gofrach
Składniki na ok. 5 sztuk:
- 1,2 kg wołowiny, najlepiej antrykotu
- 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 poszatkowane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- 3-4 łyżki wody
- 1 żółtko
- 5 grubych plastrów sera, najlepiej cheddar
- 2 łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw (np. kmin, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, rozmaryn, gorczyca, goździki, imbir, kminek). Można skorzystać z gotowej przyprawy o cierpkim i pikantnym smaku typu garam masala.
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy na kawałki, rozkładamy na desce i posypujemy pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem i skórką z cytryny.
2. Przyprawione mięso mielimy przez sitko o grubych oczkach.
3. Do mięsa dodajemy żółtko jaja.
4. Przygotowaną wołowinę dzielimy na 10 równych porcji i formujemy z nich 10 płaskich kotlecików. Na 5 kotlecikach kładziemy plastry sera i przykrywamy pozostałymi kotlecikami, tak by powstał przekładaniec: mięso, ser, mięso.
5. Rozgrzewamy patelnię grillową i następnie grillujemy kotleciki na dość dużym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Pilnujmy, by temperatura patelni nie zmniejszała się i mięso nie puściło soków.
6. Pieczemy gofry w gofrownicy. Na jedną porcję potrzebujemy 4 kawałki gofrów.
7. Dół gofrów smarujemy ulubionym sosem, np. majonezem lub bbq. Dodajemy ogórki konserwowe lub kiszone, sałatę, rukolę pomidora.
8. Każdy z kotletów kroimy na pół, by wypłynął roztopiony ser, kładziemy na gofry i przykrywamy drugim kawałkiem gofra. Całość przekłuwamy patyczkami do szaszłyków.
9. Danie możemy podawać w towarzystwie surówki coleslaw.
Frytki z cukinii w cieście piwnym
Składniki na ok. 5 sztuk:
- 3 cukinie średniej wielkości
- olej słonecznikowy
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 300 ml. Piwa
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- przyprawa curry
Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
2. Dodajemy do masy piwo i jajko, a następnie energicznie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, by nie spływało z cukinii.
3. Cukinie kroimy w słupki o 5 cm długości.
4. W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 170-185°C.
5. Każdy kawałek cukinii obtaczamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju.
6. Smażymy cukinię przez około 4-5 min, by ciasto miało złoto-brązowy kolor.
7. Frytki z cukinii idealnie komponują się z sosem koktajlowym lub farmerskim.
Zdjęcia i przepisy przygotowane przez BISTRO WCZASY