Barszcz z pierożkami Won-Ton
Produkty:
– buraki czerwone 300g
– marchew 100g
– seler 50g
– korzeń pietruszki 50g
– 2 ząbki czosnku
– borowiki suszone (3 większe kawałki) 5g
– filet dorsza bałtyckiego (lub innej ryby) 100g
– ciasto won-ton
– 4 rydze przesmażone na maśle
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DLA 2 OSÓB:
Umyte buraki gotujemy do momentu aż zaczną mięknąć. Obrane oraz pokrojone w ćwiartkę buraki wrzucamy do 1,5 litrowego garnka, dodajemy obrane warzywa i suszone grzyby. Gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Gotowy barszcz możemy doprawić solą, pieprzem, łyżką octu i małą łyżeczką cukru.
Ciasto won ton rozkładamy na blacie i na środku kładziemy kawałek ryby delikatnie przyprawionej. Składamy ciasto tak aby stworzyć trójką. Sposób gotowania jest podobny do klasycznych pierogów, wrzucamy delikatnie do wrzącej nie osolonej wody na około 5 min aby ryba nie była surowa lub pierożki smażymy na głębokim oleju. Musimy pamiętać aby delikatnie wyjmować pierożki z garnka gdyż ciasto won-ton jest bardzo delikatne
CoCo Cafe Club & Restaurant
Krzysztof Gutowski
Szef Kuchni
Darek Zieliński
Szef Zmiany
Fot. Jakub Bojanowski